ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ -ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

1Στις 24 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι απάτες και λάθη της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου οδηγούν στην απώλεια περίπου 7.000.000£ κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν μισθούς για περίπου 250.000 νέες νοσοκόμες. Ενώ κατά περιόδους η υπηρεσία λειτουργεί με δυσκολία, υπό την πίεση της λιτότητας.

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα χάνονται είναι η υπερχρέωση και η παράδοση λιγότερων υπηρεσιών ή προϊόντων σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί από τους συμβαλλόμενους στις συμβάσεις . Η εξωτερική ανάθεση παροχής υπηρεσιών υγείας σε ανεύθυνους γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο, και προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος για τη διαφθορά. Και το το κυριότερο είναι ότι ο κόσμος δεν έχει αποτελεσματικά μέσα έννομης προστασίας, όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

 

2Στη Νιγηρία, απέρριψαν στους πολίτες την πρόσβαση στις συμβάσεις, οι οποίες σχετίζονταν με την επίτευξη εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Η Νιγηρία είναι η χώρα με τον υψηλότερο, στον κόσμο, αριθμό παιδιών που δεν πάνε σχολείο και κάποιες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναμφίβολα απαραίτητες.

Αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις συγκαλύπτονται για λόγους “ασφαλείας”. Η έλλειψη διαφάνειας καταπνίγει τη συμμετοχή του κόσμου και μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Νιγηριανών δεν θα επιτευχθεί όταν η διαδικασία περιβάλλεται από μυστικότητα.

 

Σε όλο τον κόσμο, ότι σχετίζεται με υπογραφές συμβάσεων είναι η πτυχή των κυβερνήσεων, η οποία είναι η πιο ανοικτή στην κατάχρηση. Οι κυβερνήσεις κρύβονται πίσω από τον ισχυρισμό της εθνικής ασφάλειας για να αποφύγουν την έκθεση των συμβάσεών τους στον δημόσιο έλεγχο.

3Τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησε η εκστρατεία “Σταματήστε τις Μυστικές Συμβάσεις”, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να ανοίξουν τις διαδικασίες των συμβάσεων. Το σημαντικότερο είναι ότι, οι λεπτομέρειες των συμβάσεων πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση του κοινού. Αυτό περιλαμβάνει:

  1. Το πλήρες κείμενο των συμβάσεων.
  2. Βασικά έγγραφα, όπως προ-μελέτες, τα έγγραφα της προσφοράς, την αξιολόγηση των επιδόσεων, τις εγγυήσεις και τα λογιστικά.

  3. Πληροφορίες σχετικά με το σχηματισμό της σύμβασης, όπως είναι η διαδικασία σχεδιασμού, η μέθοδος και τα κριτήρια αξιολόγησης των συμβάσεων.

  4. Πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις και την υλοποίηση τους, όπως τα προγράμματα παράδοσης, το στάδιο υλοποίησης, τις πληρωμές και τις αξιολογήσεις κινδύνων.

Επίσης, θέλουμε να δούμε ισχυρότερες δεσμεύσεις όσον αφορά την συμμετοχή και την υπευθυνότητα, όπως ορίζεται στο εγχειρίδιο του Open Goverment. Καθώς οι εμπλεκόμενοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο των ζωτικής σημασίας πτυχών των κοινωνιών μας.

Θέλουμε να μας βοηθήσετε να εξαπλωθεί η εκστρατεία. Πρέπει να υπογράψετε την αίτηση, έτσι ώστε να πάρουν σοβαρά υπόψιν τους αυτή την κινητοποίηση η G20 και η OGP. Οι οργανισμοί που ασχολούνται με αυτό το σοβαρό πρόβλημα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίζονται από πολλές ενωμένες φωνές.

Μόλις έχετε υπογράψει, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε. Θα μπορούσατε να γράψετε ένα blog post – όπως έχουν κάνει τα παραρτήματα του OKFN στην Ελλάδα, στο Μπαγκλαντές και στην Σουηδία κ.ά. Θα μπορούσατε στο Twitter να ακολουθήσετε το @StopSecretContracts και να κάνετε “retweet” ενδιαφέροντα και σχετικά πράγματα χρησιμοποιώντας το #SecretContracts. Θα μπορούσατε να ενταχθείτε στην Open Contracting Partnership’s community of practice για να ασχοληθείτε περισσότερο με τέτοιου είδους συζητήσεις. Θα μπορούσατε να αρχίσετε να συνεισφέρετε στην C20 Conversations, μια διαδικασία συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών ειδικά στον κυβερνητικό τομέα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί διαθέσιμοι πόροι, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ανοικτές συμβάσεις και γιατί το γεγονός ότι πρέπει να είναι ανοικτές είναι σημαντικό. Στο Open Contracting Partnership έχουν βγάλει τις παγκόσμιες Αρχές για την ανοικτότητα των συμβάσεων, και στο Ίδρυμα Sunlight τις συμπληρωματικές κατευθυντήριες γραμμές για τα ανοιχτά δεδομένα στις συμβάσεις. Η έκθεση, Publish What You Buy αναπτύσσει λεπτομέρειες για τη διαφάνεια, και το εγχειρίδιο Open Government είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε τα θέματα και τα είδη των πολιτικών δεσμεύσεων που πρέπει να προσέχουμε.

Πηγή: http://blog.okfn.org/2014/03/24/from-health-in-the-uk-to-education-in-nigeria-stop-secret-contracts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top