Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
Πρόεδρος ΔΣ
Ο Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας είναι ο ιδρυτής και o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και συμμετέχει ως ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Α.Π.Θ.. Οι κύριοι τομείς έρευνας είναι τα Ευφυή Συστήματα Λογισμικού, τα Ανοιχτά Δεδομένα, ο Σημασιολογικός Ιστός, οι Γράφοι Γνώσης, τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Συντονιστής της Ελληνικής DBpedia), η Επιστήμη των Δεδομένων, η Εξόρυξη Δεδομένων, και οι εφαρμογές Big Data με αλγόριθμούς AI. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών (1999), μεταπτυχιακού στην Ιατρική Πληροφορική και διδακτορικού στα Γραφήματα Γνώσης στην Ιατρική Πληροφορική (2008). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στους τομείς του Semantic Web, Big Data, Artificial Intelligence και Data Analysis
Developer / Data Analyst
Ο Λάζαρος Ιωαννίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πληροφορική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στην Επιστήμη του Διαδικτύου. Ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη και τη σχεδίαση λύσεων λογισμικού.
Έχει συμμετάσχει και συντονίσει έργα ανάπτυξης σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον τουρισμό, τη διαχείριση γνώσης στις επιστήμες της Υγείας, τη διαχείριση φυσικών πόρων και την υποστήριξη και διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα. Έχει διδάξει θέματα ανάπτυξης λογισμικού σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες.
Επιπλέον έχει εργαστεί σε ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.
Developer / Data Analyst
Ο Νότης Φιλιππίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, ενώ έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου, του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πλήθος χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων σχετικά με την υγεία, την οικονομία και την εκπαίδευση, σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η ανάλυση δεδομένων, οι οντολογίες και οι γράφοι γνώσης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο Σημασιολογικός Ιστός, η εξόρυξη γνώσης και η ανάλυση αθλητικών δεδομένων. Αποτελεί ενεργό μέλος του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας με συμμετοχή στις δράσεις και τα έργα του, ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα στη δημιουργία και ανάλυση σημασιολογικών δεδομένων.
Project Manager
Η Παπαγεωργίου Μυρτώ είναι πτυχιούχος του Tμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού M.Sc. Web Science Α.Π.Θ και υπ. Διδάκτωρ επίσης του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ στον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος & του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Project Manager στο Open Knowledge Greece.
Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας και βασικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Μαθηματικής εβδομάδας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το παράρτημα. Πλέον είναι ειδική γραμματέας στο παράρτημα. Ασχολείται με την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων αλλά και με την εκπαίδευση και τη διδασκαλία μαθηματικών.
Δημοσιογράφος
Η Ανθή Μπάλιου είναι Yποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα ως Ερευνήτρια και ως Project Manager (EUFactCheck, JRP, Refugees Fact-checking, DCN Global) στον τομέα της διασταύρωσης ειδήσεων, της παραπληροφόρησης και της παιδείας των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, διδάσκει ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση, Ειδήσεις και Παιδεία στα Μέσα,Παραπληροφόρηση, Προπαγάνδα και Fake News, Κοινωνική επιρροή των μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Developer, Υποψήφιος Διδάκτωρ
Ο Γιώργιος Χριστόφορος Καζλάρης έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Η διπλωματική εργασία του σχετίζεται με εκπαιδευτικές Android εφαρμογές για μαθητές δημοτικού με την βοήθεια της Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπου και έγινε δημοσίευση επιστημονικού άρθρου. Έχει εργαστεί ως προγραμματιστής με κύριες γλώσσες ανάπτυξης την Java και την Kotlin. Αυτή την στιγμή εργάζεται σε ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Open Knowledge Greece. Παράλληλα ξεκινάει το Διδακτορικό του επίσης στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Ο Αναστασιάδης Ευστάθιος Κωνσταντίνος είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος του διατμηματικού προγράμματος “Δίκτυα και Πολυπλοκότητα”. Η διπλωματική του εργασία αφορούσε την εφαρμογή της θεωρίας δικτύων σε εγκληματικά δίκτυα, για να ερμηνευθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και να βρεθούν τα σημεία ευπάθειάς τους. Μέρος της εργασίας του δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Πέρα από τη μελέτη εγκληματικών δικτύων, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Μηχανική Μάθηση και τη δημιουργία δικτύων από δεδομένα χρονοσειρών.
H Ελισάβετ Παρίση είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Δίκτυα και Πολυπλοκότητα του ΑΠΘ. Η διπλωματική της διατριβή αφορούσε την εφαρμογή του Σημασιολογικού Ιστού και της Θεωρίας Δικτύων για τον ορισμό και την ποσοτικοποίηση της Αστικής Βιωσιμότητας. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας μηχανικός σε μελέτες αστικού σχεδιασμού δημόσιων χώρων και κτιρίων. Από τον Μάιο του 2024 είναι υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ με αντικείμενο διατριβής «Οντολογία της Αστικής Βιωσιμότητας: Μία εναλλακτική προσέγγιση διαχείρισης της πολυπλοκότητας και των μεγάλων δεδομένων». Επιπλέον, συμμετέχει σε ερευνητικά έργα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον σημασιολογικό ιστό, την θεωρία δικτύων και την διαχείριση πολύπλοκων συστημάτων και μεγάλων δεδομένων με έμφαση στην αστική βιωσιμότητα.
Ερευνήτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε, Α.Π.Θ
Η Ελένη Χαλικιοπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ερευνήτρια σε ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη. Παράλληλα, διεξάγει την διδακτορική της έρευνα στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., η οποία επικεντρώνεται γύρω από τους κλάδους της συμμετοχικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας δεδομένων. Το 2021, η Ελένη αποφοίτησε από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος ενώ, το 2023 συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, παρακολουθώντας το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο ‘Digital Media, Communication and Journalism’, από το οποίο και αποφοίτησε στις αρχές του 2024. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών συμμετείχε σε μία σειρά διεθνών συνεδρίων, παρουσιάζοντας μία σειρά θεματικών αφιερωμένων στη παραπληροφόρηση, την προστασία δεδομένων και την αλληλεπίδραση δημοσιογράφων και κοινού σε σύγχρονα συμμετοχικά περιβάλλοντα. Παράλληλα, εργάζονταν για έναν χρόνο ως υπεύθυνη διαφήμισης σε διαφημιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την οργάνωση της επικοινωνιακής στρατηγικής πολύ γνωστών περιοδικών της πόλης, μεταξύ των οποίων και το περιοδικό ‘ΠΡΑΞΗ’ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Ο Οδυσσέας Χονδρούδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η διπλωματική του εργασία επικεντρώθηκε στη “Σχεδίαση και Υλοποίηση Διάταξης για την Καταγραφή της Δραστηριότητας του Εγκεφάλου βασιζόμενη στη Λειτουργική Φασματοσκοπία Εγγύς Υπέρυθρου (fNIRS)”. Η έρευνά του περιλάμβανε την ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής fNIRS, η οποία προσφέρει φορητότητα και ευελιξία για ποικίλες εφαρμογές στη νευροεπιστήμη, την κλινική διάγνωση, τις ψυχοφυσιολογικές μελέτες, την εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή
Διαχείριση Έργων, Προτάσεις, Συντονισμός Δράσεων
Η Μαρία Νικολαίδου είναι ενεργό μέλος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος απο το 2012. Συμμετέχει στην προετοιμασία εκδηλώσεων και προτάσεων, σε επικοινωνίες με συνεργαζόμενους φορείς, και απο το 2015 έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ευρωπαικου έργου OpenBudgets.eu.
Η Μαρία είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα (MSc in Information Systems) απο το University of Sheffield και πτυχίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εργάστηκε σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Επιτροπής και εχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα που αφορούν διαχείριση πληροφορίας, πληροφοριακά συστήματα και ιατρική εκπαίδευση. Απο το 2006 είναι συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ σε θέματα έρευνας και διοικητικής/οικονομικής διαχείρισης, με έμφαση στα προγράμματα Ιατρικής Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής.