Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Χαράλαμπος Μπράτσας​

Πρόεδρος ΔΣ

Ο Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας είναι ο ιδρυτής και o πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και συμμετέχει ως ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Α.Π.Θ.. Οι κύριοι τομείς έρευνας είναι τα Ευφυή Συστήματα Λογισμικού, τα Ανοιχτά Δεδομένα, ο Σημασιολογικός Ιστός, οι Γράφοι Γνώσης, τα Ανοικτά Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Συντονιστής της Ελληνικής DBpedia), η Επιστήμη των Δεδομένων, η Εξόρυξη Δεδομένων, και οι εφαρμογές Big Data με αλγόριθμούς AI. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος πτυχίου Μαθηματικών (1999), μεταπτυχιακού στην Ιατρική Πληροφορική και διδακτορικού στα Γραφήματα Γνώσης στην Ιατρική Πληροφορική (2008). Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων στους τομείς του Semantic Web, Big Data, Artificial Intelligence και Data Analysis

Λάζαρος Ιωαννίδης

Developer / Data Analyst

Ο Λάζαρος Ιωαννίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Πληροφορική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στην Επιστήμη του Διαδικτύου. Ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη και τη σχεδίαση λύσεων λογισμικού.

Έχει συμμετάσχει και συντονίσει έργα ανάπτυξης σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο και τον τουρισμό, τη διαχείριση γνώσης στις επιστήμες της Υγείας, τη διαχείριση φυσικών πόρων και την υποστήριξη και διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα. Έχει διδάξει θέματα ανάπτυξης λογισμικού σε μαθητές, σπουδαστές και επαγγελματίες.

Επιπλέον έχει εργαστεί σε ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας. 

Παναγιώτης-Μάριος Φιλιππίδης
Παναγιώτης-Μάριος Φιλιππίδης

Developer / Data Analyst

Ο Νότης Φιλιππίδης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, ενώ έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου, του τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε πλήθος χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων σχετικά με την υγεία, την οικονομία και την εκπαίδευση, σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού, η ανάλυση δεδομένων, οι οντολογίες και οι γράφοι γνώσης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο Σημασιολογικός Ιστός, η εξόρυξη γνώσης και η ανάλυση αθλητικών δεδομένων. Αποτελεί ενεργό μέλος του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας με συμμετοχή στις δράσεις και τα έργα του, ενώ δραστηριοποιείται παράλληλα στη δημιουργία και ανάλυση σημασιολογικών δεδομένων.

Μυρτώ Παπαγεωργίου
papageorgiou

Project Manager

Η Παπαγεωργίου Μυρτώ είναι πτυχιούχος του Tμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ., κάτοχος μεταπτυχιακού M.Sc. Web Science Α.Π.Θ και υπ. Διδάκτωρ επίσης του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ στον τομέα Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος & του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Project Manager στο Open Knowledge Greece. 

Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας και βασικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Μαθηματικής εβδομάδας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το παράρτημα. Πλέον είναι ειδική γραμματέας στο παράρτημα. Ασχολείται με την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων αλλά και με την εκπαίδευση και τη διδασκαλία μαθηματικών.

Ανθή Μπάλιου

Δημοσιογράφος

Η Ανθή Μπάλιου είναι Yποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2000 εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα ως Ερευνήτρια και ως Project Manager  (EUFactCheck, JRP, Refugees Fact-checking, DCN Global) στον τομέα της διασταύρωσης ειδήσεων, της παραπληροφόρησης και της παιδείας των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, διδάσκει ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση, Ειδήσεις και Παιδεία στα Μέσα,Παραπληροφόρηση, Προπαγάνδα και Fake News, Κοινωνική επιρροή των μέσων ενημέρωσης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Γεώργος-Χριστόφορος Καζλάρης

Developer, Υποψήφιος Διδάκτωρ

Ο Γιώργιος Χριστόφορος Καζλάρης έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος. Η διπλωματική εργασία του σχετίζεται με εκπαιδευτικές Android εφαρμογές για μαθητές δημοτικού με την βοήθεια της Επαυξημένης Πραγματικότητας, όπου και έγινε δημοσίευση επιστημονικού άρθρου. Έχει εργαστεί ως προγραμματιστής με κύριες γλώσσες ανάπτυξης την Java και την Kotlin. Αυτή την στιγμή εργάζεται σε ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Open Knowledge Greece. Παράλληλα ξεκινάει το Διδακτορικό του επίσης στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Αλέξανδρος Αγγελίδης
aggelidis
Ο Αλέξανδρος Αγγελίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, απέκτησε το Μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο τμήμα, στην ειδίκευση “Θεωρητική Πληροφορική και Θεωρία Συστημάτων και Ελέγχου”. Η διπλωματική του διατριβή επικεντρώθηκε στην ανάλυση χαοτικών χρονοσειρών με χρήση θεωρίας δικτύων και ειδικότερα Δικτύων Ορατότητας. Σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και μελετάει την ανάλυση και πρόβλεψη πολύπλοκων, μη γραμμικών συστημάτων χρησιμοποιώντας νευρωνικά δίκτυα. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Δι.Πα.Ε. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται στη Θεωρία Πολύπλοκων Δικτύων, τη Θεωρία του Χάους, την πρόβλεψη χρονοσειρών και τη Μηχανική Μάθηση.
Αναστασιάδης Ευστάθιος Κωνσταντίνος
stathis

Ο Αναστασιάδης Ευστάθιος Κωνσταντίνος είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος του διατμηματικού προγράμματος “Δίκτυα και Πολυπλοκότητα”. Η διπλωματική του εργασία αφορούσε την εφαρμογή της θεωρίας δικτύων σε εγκληματικά δίκτυα, για να ερμηνευθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και να βρεθούν τα σημεία ευπάθειάς τους. Μέρος της εργασίας του δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.  Πέρα από τη μελέτη εγκληματικών δικτύων, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Μηχανική Μάθηση και τη δημιουργία δικτύων από δεδομένα χρονοσειρών.

Ελισάβετ Παρίση
20240702_191724

H Ελισάβετ Παρίση είναι απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. και κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Δίκτυα και Πολυπλοκότητα του ΑΠΘ. Η διπλωματική της διατριβή αφορούσε την εφαρμογή του Σημασιολογικού Ιστού και της Θεωρίας Δικτύων για τον ορισμό και την ποσοτικοποίηση της Αστικής Βιωσιμότητας. Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας μηχανικός σε μελέτες αστικού σχεδιασμού δημόσιων χώρων και κτιρίων. Από τον Μάιο του 2024 είναι υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ με αντικείμενο διατριβής «Οντολογία της Αστικής Βιωσιμότητας: Μία εναλλακτική προσέγγιση διαχείρισης της πολυπλοκότητας και των μεγάλων δεδομένων». Επιπλέον, συμμετέχει σε ερευνητικά έργα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον σημασιολογικό ιστό, την θεωρία δικτύων και την διαχείριση πολύπλοκων συστημάτων και μεγάλων δεδομένων με έμφαση στην αστική βιωσιμότητα.

Ελένη Χαλικιοπούλου
16813eb9-c4c8-4793-8e44-494e2f78f7a1

Ερευνήτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε, Α.Π.Θ

Η Ελένη Χαλικιοπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ερευνήτρια σε ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης στην Ευρώπη. Παράλληλα, διεξάγει την διδακτορική της έρευνα στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ., η οποία επικεντρώνεται γύρω από τους κλάδους της συμμετοχικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας δεδομένων. Το 2021, η Ελένη αποφοίτησε από το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος ενώ, το 2023 συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές, παρακολουθώντας το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο ‘Digital Media, Communication and Journalism’, από το οποίο και αποφοίτησε στις αρχές του 2024. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών της σπουδών συμμετείχε σε μία σειρά διεθνών συνεδρίων, παρουσιάζοντας μία σειρά θεματικών αφιερωμένων στη παραπληροφόρηση, την προστασία δεδομένων και την αλληλεπίδραση δημοσιογράφων και κοινού σε σύγχρονα συμμετοχικά περιβάλλοντα. Παράλληλα, εργάζονταν για έναν χρόνο ως υπεύθυνη διαφήμισης σε διαφημιστική εταιρεία της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την οργάνωση της επικοινωνιακής στρατηγικής πολύ γνωστών περιοδικών της πόλης, μεταξύ των οποίων και το περιοδικό ‘ΠΡΑΞΗ’ του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Οδυσσέας Χονδρούδης
odiseas

Ο Οδυσσέας Χονδρούδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Η διπλωματική του εργασία επικεντρώθηκε στη “Σχεδίαση και Υλοποίηση Διάταξης για την Καταγραφή της Δραστηριότητας του Εγκεφάλου βασιζόμενη στη Λειτουργική Φασματοσκοπία Εγγύς Υπέρυθρου (fNIRS)”. Η έρευνά του περιλάμβανε την ανάπτυξη μιας φορητής συσκευής fNIRS, η οποία προσφέρει φορητότητα και ευελιξία για ποικίλες εφαρμογές στη νευροεπιστήμη, την κλινική διάγνωση, τις ψυχοφυσιολογικές μελέτες, την εκπαίδευση και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή  

Μαρία Νικολαίδου
mnikol2

Διαχείριση Έργων, Προτάσεις, Συντονισμός Δράσεων

Η Μαρία Νικολαίδου είναι ενεργό μέλος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος απο το 2012. Συμμετέχει στην προετοιμασία εκδηλώσεων και προτάσεων, σε επικοινωνίες με συνεργαζόμενους φορείς, και απο το 2015 έχει αναλάβει τη διαχείριση του Ευρωπαικου έργου OpenBudgets.eu.

Η Μαρία είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα Πληροφοριακά Συστήματα (MSc in Information Systems) απο το University of Sheffield και πτυχίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εργάστηκε σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Επιτροπής και εχει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα που αφορούν διαχείριση πληροφορίας, πληροφοριακά συστήματα και ιατρική εκπαίδευση. Απο το 2006 είναι συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ σε θέματα έρευνας και διοικητικής/οικονομικής διαχείρισης, με έμφαση στα προγράμματα Ιατρικής Εκπαίδευσης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής.

ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΜΑΣ

Ισίδωρος Α. Πάσσας

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top

Ευάγγελος Χονδροκώστας

Ο Ευάγγελος Χονδροκώστας είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. και του Δ.Π.Μ.Σ. - Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα. Η μεταπτυχιακή του διατριβή είχε ως αντικείμενο τη σημασιολογική αναπαράσταση των δεδομένων του ΕΣΠΑ.

Είναι ενεργό μέλος του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας από τον Ιούνιο του 2015 και ως Data Scientist συμμετείχε στην ανάπτυξη διάφορων εφαρμογών ενώ έχει εργαστεί και ως Short Term Consultant για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη Θεωρία Δικτύων με εφαρμογές κυρίως σε βιολογικά δίκτυα, με τα οποία έχει ασχοληθεί ερευνητικά στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού, την ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων (Data visualization), τα διασυνδεδεμένα δεδομένα (Linked data), καθώς και την ανάπτυξη οντολογιών και εφαρμογή τους στο σημασιολογικό ιστό (Semantic web)



 

Κλεάνθης Κουπίδης

 

Ο Κλεάνθης Κουπίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. και έλαβε από το ίδιο τμήμα το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου.

Εργάζεται ως Data Scietist στο Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας με το οποίο συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Πρόσφατα εφάρμοσε τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και μηχανικής μάθησης σε ανοικτά δημοσιονομικά δεδομένα για το έργο OpenBudgets του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ορίζοντας 2020. Συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του Τρίτου Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και εργάζεται για την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων του Ιδρύματος. Επίσης είναι από τους βασικούς συντάκτες του εγχειριδίου Απογραφής Ανοικτών Δεδομένων των ελληνικών πόλεων και της ελληνικής έκδοσης του εγχειριδίου Δημοσιογραφίας Δεδομένων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα Δυναμικά Συστήματα, τους Αλγορίθμους Εξόρυξης Δεδομένων, την Μηχανική/Στατιστική Μάθηση, την Θεωρία Γράφων, την Ανάλυση Big Data, Ανοικτών Διασυνδεδεμένων Δεδομένων, Χρονοσειρών, Σήματος, Ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων και Κοινωνικών Δικτύων. Το 2015 παρουσίασε τη μεταπτυχιακή του διατριβή με τίτλο "Αναγνώριση και ταξινόμηση συναισθήματος μέσω νευρωνικών δικτύων" στην 7η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα και το 2017 στην 9η Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα, την εφαρμογή Red Flags που συμπεριλήφθηκε στις δεσμεύσεις του Ιδρύματος για την Ανοικτή Διακυβέρνηση και αφορά την "Σημασιολογική Αναπαράσταση και Εφαρμογή Στατιστικής Μάθησης στα Δεδομένα του ΕΣΠΑ".

Είναι ερμηνευτής, συνθέτης, στιχουργός και παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα. Έχει κάνει εμφανίσεις σε διάφορες μουσικές σκηνές και μπαρ της Θεσσαλονίκης. Από το 2013 ξεκίνησε να δημοσιεύει τις πρώτες του ολοκληρωμένες δουλειές, ενώ το τελευταίο διάστημα ασχολείται με τη σύνθεση μουσικής που αφορά κινηματογράφο και gaming.



 
   

Αναστασία Παπαδοπούλου

 

Η Παπαδοπούλου Αναστασία είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο τμήμα ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Επιστήμη του Διαδικτύου, με διπλωματική διατριβή αναφορικά με την μελέτη και ανάλυση δεδομένων και αριθμοδεικτών σε σημασιολογικά δεδομένα προϋπολογισμών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του OpenBudgets.eu. Αποτέλεσε επιστημονική συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα «Innovative Open Data Education and Training based on PBL and Learning Analytics» του ΣΕΠΒΕ. Στο Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος δραστηριοποιείται ως Community Assistant. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται η ανάλυση ανοικτών διασυνδεδεμένων δεδομένων, η δημοσιογραφία δεδομένων, καθώς και η ανάλυση βιολογικών δικτύων.

Σωτήρης Καραμπατάκης

 

Ο Σωτήρης είναι από τη Νάουσα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού M.SC. Web Science από το Α.Π.Θ. Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο να διδάσκει Φυσική και να γράφει κώδικα, τις δύο μεγάλες αγάπες του! Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με πιο πρόσφατο το openbudgets.eu. Διαχειρίζεται το ελληνικό παράρτημα της DBpedia και έχει ανατπύξει μεγάλο τμήμα του ελληνικού νέφους των Συνδεδεμένων Δεδομένων.

Τα πιο πρόσφατα Project που έχει αναλάβει αφορούν τη δημοσιοποίηση βιβλιογραφικών δεδομένων σύμφωνα με τις Αρχές των Linked Data, όπως τα βιβλιογραφικά δεδομένα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, το αρχείο Καθιερωμένων Όρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς και το ελληνικό Wordnet σε μορφή Linked Data. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι Semantic Web, Linked Data, Big Data, Data Analysis, Machine Learning, AI, Knowledge Management, Internet of Things. Του αρέσουν οι ταινίες, τα ταξίδια και οτιδήποτε του ανεβάζει την αδρεναλίνη.



 

Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης

 

Ο Δρ Ευδόκιμος Κωνσταντινίδης είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Assistive Technologies and Silver Science του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (http://medphys.med.auth.gr/group/asoss). Έλαβε το δίπλωμα του ηλεκτρονικού μηχανικού από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης το 2004, το Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ιατρική Πληροφορική το 2008 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα και το διδακτορικό τίτλο στο εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα. Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στον τομέα της Ιατρικής Πληροφορικής και ιδιαίτερα όσον αφορά τις υποστηρικτικές τεχνολογίες ατόμων με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένων technologies (silverscience, silvergaming, mobile health). Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην παρέμβαση για τους ηλικιωμένους στον τομέα των παιχνιδιών φυσικής άσκησης και στις τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων καθώς και τεχνητή νοημοσύνη σε παιχνίδια σοβαρού σκοπού. Επιπλέον, τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται σε παρεμβάσεις ηλικιωμένων μέσω παιχνιδιών φυσικής άσκησης, ζωντανά εργαστήρια και τεχνολογίες διαμοιρασμού μεγάλων δεδομένων. Υποστήριξε την δημιουργία του ζωντανού εργαστηρίου Thessaloniki Active and Healthy Ageing Living Lab (Thess-AHALL; http://www.aha-livinglabs.com/) το οποίο έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού δικτύου ζωντανών εργαστηρίων (European Network of Living Labs (ENoLL) το 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετάει την δημιουργία και υλοποίηση μίας πλατφόρμας παιχνιδιών σοβαρού σκοπού που προάγει την διακρατική συνεργασία σχεδίασης με και για του ηλικιωμένους (with and for) (http://www.fitforall.gr/dev/), το οποίο κέρδισε το 3ο βραβείο καλύτερου έργου συν-δημιουργίας (co-creation) του ευρωπαϊκού δικτύου ζωντανών εργαστηρίων 2016. Έχει συγγράψει πάνω από 50 δημοσιεύσεις σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια ήταν βασικός ομιλητής (keynote speaker) στο συνέδριο IEEE CBMS 2017. Αυτή τη στιγμή είναι αναπληρωτής τεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού έργου Η2020 SmokeFreeBrain και εργάζεται στο πρόγραμμα UNCAP που χρηματοδοτείται από το H2020.

Μαρία Σ. Σχοινά

 

Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Τα πρώτα χρόνια από την κτήση του διπλώματος ασχολήθηκε με εκπόνηση στατικών μελετών και έκδοση οικοδομικών αδειών συνεργαζόμενη με τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία. Από το 2000 απασχολείται στην Ερευνητική Μονάδα Urenio του Α.Π.Θ. ως μέλος της Μονάδας διαχείρισης και υλοποίησης Εθνικών κι Ευρωπαϊκών ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων στους τομείς της Καινοτομίας, της Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικής Ευφυίας, Διαχείρισης Τεχνολογίας, και Ευφυών Πόλεων.

Από το 2013 συμμετέχει εθελοντικά στις δράσεις του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (OKF Gr) και του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), τμήματος Μακεδονίας. Στην ενασχόλησή της με το OKFΝ GR περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο συντονισμός και η διοργάνωση των εκδηλώσεων και δράσεων ενώ παράλληλα ήταν από τους βασικούς συντελεστές του “2014 Open Data Census report for the Greek Cities”.



 

Δέσποινα Μάντζιαρη

 

Η Δέσποινα Μάντζιαρη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο και συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με ειδίκευση στην κατεύθυνση «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα». Η ενασχόλησή της με τον «κόσμο» των Ανοικτών Δεδομένων ξεκίνησε μέσα από την εκπόνηση της πτυχιακής της εργασίας στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, με θέμα τη Δημοσιογραφία Δεδομένων. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών ασχολείται με τους τομείς της Επαλήθευσης Περιεχομένου και τις Ψευδείς Ειδήσεις. Επαγγελματικά, έχει εργαστεί στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, ενώ δούλεψε και ως Account Manager σε εταιρεία αποδελτίωσης Τύπου. Συμμετέχει σε ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας. Τα ενδιαφέροντά της είναι η λογοτεχνία, η φωτογραφία και το θέατρο.



 

 Κοσμάς Παναγιωτίδης

 

 Ο Κοσμάς Παναγιωτίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απόφοιτος του διετούς μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας με κατεύθυνση «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας».

Οι ερευνητικές του αναζητήσεις σχετικά με την σημασία και την επιρροή των τεχνολογιών του Διαδικτύου στον χώρο της ενημέρωσης τον οδήγησαν στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας με τίτλο «Σημασιολογικός Ιστός και Δημοσιογραφία» στην οποία μελέτησε μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες της εξελιγμένης μορφής του Διαδικτύου και του ρόλου της στον χώρο της δημοσιογραφίας.

             Παράλληλα με τις σπουδές του εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς ειδησεογραφικούς φορείς εθνικής εμβέλειας. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ, με ερευνητικά ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων την τρίτη εποχή του Διαδικτύου, τις σύγχρονες δημοσιογραφικές πρακτικές και τα Ανοικτά Δεδομένα.



 

Χριστίνα Καρυπίδου

 

Η Χριστίνα Καρυπίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο Τμήμα ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές, με κατεύθυνση «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα Επικοινωνίας». Στη διπλωματικής της εργασία ερεύνησε πώς οι χρήστες και οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες αξιοποιούν τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διατριβή της μελετά τη δημοσιογραφία δεδομένων στην Ελλάδα. Επαγγελματικά, έχει ασχοληθεί με το ραδιόφωνο κι έχει αρθρογραφήσει στο διαδίκτυο. Επίσης, έχει απασχοληθεί σε διοικητικές θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Έχει δραστηριοποιηθεί σε αυτοχρηματοδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και σε projects ΜΚΟ.