Σεβαστή μνήμη Ισίδωρου Αγγέλου Πάσσα

9/9/1969 - 16/4/2021

Η συνεισφορά του Ισίδωρου Αγγέλου Πάσσα στο Open Knowledge Foundation ενισχύει την κληρονομιά στον χώρο της ανοικτής γνώσης, των ανοικτών δεδομένων, της ανοικτής διακυβέρνησης και της διαφάνειας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση περιβάλλοντος όπου η πληροφορία είναι προσβάσιμη και κατανοητή για όλους. Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τους τομείς όπου αφιέρωσε τη ζωή του, ενθαρρύνοντας μας να συνεχίσουμε το έργο του.

Ο Ισίδωρος υπήρξε μηχανικός συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών με μετεκπαίδευση στη διοίκηση επιχειρήσεων και αποτέλεσε ανεκτίμητος συνεργάτης του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας για περίπου οκτώ χρόνια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή μηχανικών του Πανεπιστημίου του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Sheffield.

Από το 2001, υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης του Ερευνητικού εργαστηρίου URENIO της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε σε πληθώρα ερευνητικών έργων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έρευνας & Ανάπτυξης και των Καινοτόμων Δράσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εξειδικευόταν στις θεματικές περιοχές της στρατηγικής – επιχειρησιακής ευφυΐας και των ευφυών πόλεων στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών.

Από το 2013, ήταν ενεργό μέλος της ομάδας του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανάλυση και οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και στην υποστήριξη της υλοποίησης των δράσεων του Ιδρύματος. Υπήρξε ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της «Απογραφής Ανοικτών Δεδομένων των Πόλεων» το 2014 και το 2016. Στήριξε ως εκπαιδευτής ανοικτών δεδομένων τα σχολεία ανοικτών δεδομένων (school of data) του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.

Ο Ισίδωρος συμμετείχε ενεργά σε ένα ακόμη σημαντικό έργο του Open Knowledge Greece στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020, το OpenBudgets.eu, προωθώντας τη διαφάνεια και την ανοικτή πρόσβαση στα δημοσιονομικά δεδομένα. Η συμμετοχή του αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του στην προώθηση της διαφάνειας στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, καθώς και στη δημιουργία κοινοτήτων που αξιοποιούν την τεχνολογία για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχής στις αποφάσεις που επηρεάζουν τους πολίτες

Ο Ισίδωρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και σύνταξη της πρότασης που κατέληξε στην υλοποίηση του έργου UPCAST της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το έργο αυτό αναφέρεται στη δημιουργία μιας ενοποιημένης πλατφόρμας για την ασφαλή, δίκαιη, και διαλειτουργική ανταλλαγή δεδομένων. Η ιδέα του Ισίδωρου Αγγέλου Πάσσα είναι εμπνευσμένη από την ανάγκη για δίκαιη ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή στην Περιοχή της Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, με τη χρήση του UPCAST.

Στη μνήμη του Ισίδωρου Αγγέλου Πάσσα, δημιουργούμε αυτή τη σελίδα για να τιμήσουμε το έργο και τη ζωή ενός εξαιρετικού επιστήμονα και ανθρώπου. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές στιγμές από τη ζωή του, καθώς και τις επιτευγμάτων του στα διάφορα events που συμμετείχε. Η κληρονομιά του θα ζει μέσα από το έργο που συνέβαλε τόσο πολύ να διαμορφώσει και να ενισχύσει.

Ο Ισίδωρος Αγγέλου Πάσσας θα μείνει πάντα στις καρδιές μας ως ένας αγαπητός φίλος, ενώ η κληρονομιά του θα ζει μέσα από το έργο. Ας τιμήσουμε τη μνήμη του με τη συνέχιση του έργου και των ιδεών που αγάπησε και υπηρέτησε με τόση αφοσίωση

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top