LOCAL OPEN DATA CENSUS


Ας εξερευνήσουμε τα τοπικά ανοικτά δεδομένα στην Ελλάδα!

Το ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας συμμετέχει στην πρωτοβουλία του διεθνούς ιδρύματος OKFN αναλαμβάνοντας την οργάνωση του Local Open Data Census για την πόλη σας. Αν ενδιαφέρεστε για τη δική σας πόλη, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@okfn.gr

Ας εξερευνήσουμε τα τοπικά ανοικτά δεδομένα ανά τον κόσμο!

Συχνό φαινόμενο αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες έρχονται σε επαφή με τοπικά δεδομένα σε καθημερινή βάση – είτε πρόκειται για τα ωράρια συλλογής σκουπιδιών, είτε για τους τοπικούς φορολογικούς συντελεστές, είτε αφορούν σε πληροφορίες των περιοχών της κάθε πόλης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια βασικά τοπικά σύνολα δεδομένων είναι ελεύθερα διαθέσιμα και πού. Πλέον, μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε να αλλάξει αυτό.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστια μεταβλητότητα στη διαθεσιμότητα των τοπικών δεδομένων, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και στο εσωτερικό αυτών, με ορισμένες πόλεις και δήμους να πραγματοποιούν σημαντικές προσπάθειες σχετικές με ανοιχτά δεδομένα, ενώ αντίθετα σε άλλες διαφαίνεται μικρή ή καθόλου πρόοδος. Αν μπορούμε να μάθουμε τι ανοικτά δεδομένα υπάρχουν εκεί έξω, μπορούμε να ενθαρρύνουμε περισσότερες πόλεις να θέσουν ανοικτές σημαντικές πληροφορίες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να κατανοήσουν τις πόλεις τους και να καταστήσουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

Το Local Open Data Census δημιουργήθηκε με σκοπό την έρευνα και τη σύγκριση της προόδου που έχει σημειωθεί από διάφορες πόλεις και δήμους στην διάθεση ανοικτών δεδομένων. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε; Με τον εντοπισμό και την καταγραφή των ανοιχτών δεδομένων της πόλης ή της περιοχής στην οποία ζείτε. Περισσότερες πληροφορίες στο http://blog.okfn.org/2014/02/04/announcing-the-local-open-data-census/#sthash.OY7K6UL5.dpuf.

Περιηγηθείτε στα τοπικά ανοικτά δεδομένα την Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων.

Η Ημέρα Ανοικτών Δεδομένων έρχεται στις 22 Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει Open Data εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, στις οποίες ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τα ανοικτά δεδομένα. Αν διοργανώνετε μια αντίστοιχη εκδήλωση, γιατί να μην συμπεριλάβετε μια Census ενότητα, ενθαρρύνοντας έτσι τους ανθρώπους να εντοπίσουν και να προσθέσουν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με την πόλη τους;

Ένα Local Open Data Census για την πόλη σας θα βοηθήσει:

  • Στην ενημέρωση των νέων σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα αλλά και στη διερεύνηση αυτών που τους ενδιαφέρουν και υπάρχουν διαθέσιμα.
  • Στη σύγκριση της διαθεσιμότητας των δεδομένων της πόλης σας με άλλες πόλεις της χώρας.
  • Στο να εντοπίσει η τοπική κυβέρνηση τα δεδομένα που ενδιαφέρουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
  • Στην περαιτέρω διάθεση ανοιχτών δεδομένων ανά τον κόσμο.

Πόσο εύκολο είναι να συμβάλλει κανείς στο Open Data Census;

Υπάρχουν πάρα πολλά αρχεία δεδομένων καθώς και μια παγκόσμια κοινότητα που τα δημιουργεί και τα χρησιμοποιεί. Το City Census είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με τα ανοικτά δεδομένα για πρώτη φορά, καθώς οι πληροφορίες αφορούν στα πράγματα για τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται οι κάτοικοι της πόλης. Εναλλακτικά, αν το ενδιαφέρον σας προσανατολίζεται περισσότερο στην περιφέρεια ή στην επαρχία, μπορείτε να πάρετε μέρος στο περιφερειακό Census. (Ορισμένες χώρες θα έχουν περιφερειακά Census, λόγω του διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.)

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας τώρα για να εξασφαλίσετε το ότι η πόλη και η χώρα σας θα έχει ενεργό Local Open Data Census πριν από την Ημέρα Ανοιχτών Δεδομένων. Ας δούμε πόσο “ανοικτά δεδομένα σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα” μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το μήνα! Περισσότερες συμβουλές για το πως θα χειριστείτε μια ενότητα Census, σύντομα!

Η ιστορία πίσω απο το Local Open Data Census.

Το 2012 ξεκινήσαμε ένα Open Data Census για να παρακολουθoύμε την κατάσταση διάθεσης ανοιχτών δεδομένων ανά χώρα σε όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το φθινόπωρο του 2013 ως ο πρώτος δείκτης Open Data, καλύπτοντας 700 σύνολα δεδομένων σε 70 χώρες. Ήδη αποδείχθηκαν χρήσιμα στην διάθεση δεδομένων σχετικά με την οδήγηση σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονούμε να ενημερώσουμε το Census για το 2014 εντός του έτους.

Ωστόσο, αρκετός αριθμός δεδομένων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών εντάσσεται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πέρυσι λειτουργήσαμε έναν ξεχωριστό πιλότο, για τη μέτρηση της έκθεσης των ανοιχτών δεδομένων ανά πόλη – το City Open Data Census. Καθώς έχουμε αποκομήσει πολλά από την εμπειρία αλλά και από την κοινότητα που χρησιμοποίησε τον πιλότο, τώρα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ένα πλήρες Local Open Data Census σε όλους και σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά στο νέο Census “Meta”.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Topical Open Data Censuses.

Έχουμε αντιληφθεί ότι οι άνθρωποι επιδιώκουν να κάνουν τα δικά τους ειδικά Open Data Censuses τα οποία επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα θέματα ή σύνολα δεδομένων. Εάν ενδιαφέρεστε για τη διάθεση ανοιχτών δεδομένων σχετικά με τη ρύπανση, διάφορες νομικές πληροφορίες, τα δημόσια οικονομικά ή οποιοδήποτε άλλο θέμα, δύναται να συσταθεί ένα ειδικό Census με στόχο να ερευνήσει τα σύνολα δεδομένων που σας αφορούν, σε εθνική ή περιφερειακή κλίμακα.

Το Topical Census χρησιμοποιεί την πλατφόρμα η οποία δημιουργήθηκε για την πραγματοποίηση μιας ανάλογης, προσαρμοσμένης απογραφής για το Open Data Census και δημοσιεύει τα αποτελέσματα με έναν αντίστοιχα απλό και οπτικά ελκυστικό τρόπο. Τα ερωτηματολόγια, οι απαντήσεις και τα αποτελέσματα μπορούν να φιλοξενηθούν από το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης, ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχείτε για το τεχνικό κομμάτι. Αν σας ενδιαφέρει να πραγματοποιήσετε ένα Topical Open Data Census, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την Census ομάδα.

Σημειώστε ότι αναμένουμε σημαντική ζήτηση για τα τοπικά Censuses μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ως εκ τούτου, θα δοθεί προτεραιότητα σε αιτήματα για Topical Censuses από τις ομάδες που έχουν περισσότερους ανθρώπους έτοιμους να εμπλακούν, όπως τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα, οι ομάδες εργασίας ή οι ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος γύρω από το θέμα. Για αυτό το λόγο παρακαλείσθε να παραθέσετε σχετικές πληροφορίες κατά την επικοινωνία.

Δείτε περισσότερα στο:

http://blog.okfn.org/2014/02/04/announcing-the-local-open-data-census/#sthash.OY7K6UL5.dpuf.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top