Η πρώτη διαδικτυακή εφημερίδα δημοσιεύθηκε το 1974, ωστόσο, μόλις τα τελευταία 10 χρόνια άρχισε να ανθίζει ο τομέας της ειδησεογραφίας στο διαδίκτυο. Πλέον μετράμε χιλιάδες ιστοσελίδες με ειδήσεις όπου ενημερώνουν τους αναγνώστες όλο το 24ωρο.
Χάρη στη νέα τεχνολογία και στην ανάπτυξη των μηχανών αναζήτησης, όπως η Google, ο καθένας μπορεί να αναζητήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Αλλά πως μπορούμε να εντοπίσουμε την πραγματική πηγή της είδησης; Πότε και που ξεκίνησαν όλα, αλλά και ποια ήταν η πορεία που ακολούθησε η ιστορία;
Αυτό είναι το News Odyssey!
Η ειδησεογραφική οδύσσεια (News Odyssey) είναι ένας πρωτοποριακός αλγόριθμος για ειδησεογραφικά site όπου συγκεντρώνει και ομαδοποιεί ειδήσεις με το ίδιο θέμα από πολλές κορυφαίες ιστοσελίδες ειδήσεων ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους οι CNN, Reuters, BBC, Washington Post, The Guardian και άλλες.
To News Odyssey αποτελεί ένα εργαλείο τόσο για ερευνητικούς, αλλά και για δημοσιογραφικούς σκοπούς. Επιτρέπει στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημοσιογράφους να αναζητούν την πορεία μιας είδησης μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα από τα διάφορα ειδησεογραφικά site. Έτσι, μπορούν οι ίδιοι να δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο έρευνας, αλλά και με μεγαλύτερη ποιότητα καθώς τα δεδομένα τους δε βασίζονται σε μία μόνο ειδησεογραφική σελίδα.
Για την απεικόνιση της πορείας της είδησης, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Timemapper. Πρόκειται για ένα ειδικό διαδραστικό χρονολόγιο που επιτρέπει στον αναγνώστη να ανατρέξει στις επικεφαλίδες των όμοιων άρθρων και να μελετήσεις την πορεία τους ανά τη χώρα, αλλά και ανά ειδησεογραφική σελίδα. Έτσι, μπορεί να δει ποια σελίδα το δημοσίευσε πρώτο και πως αυτή η είδηση μεταφέρθηκε από το ένα μέρος του πλανήτη στο άλλο. Το Timemapper δημιουργήθηκε από το OKFN labs και προσαρμόζεται αυτόματα σε σταθερούς υπολογιστές, tablets και smartphones.
Όμως η λειτουργικότητα του News Odyssey δε σταματάει εκεί. Εκτός από την καινοτομία και την ευκολία που προσφέρει στο δημοσιογράφο, αυξάνει την ποιότητα του χρόνου ανάγνωσης της είδησης του ίδιου του αναγνώστη. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο DBpedia Spotlight, εμπλουτίζει το κείμενο της είδησης με διασυνδέσεις όπου του επιτρέπουν να μεταβεί απευθείας στα λήμματα της Wikipedia ή να διαβάσει επί τόπου μία περίληψη για λέξεις του κειμένου με υψηλή σημασιολογική βαρύτητα. Έτσι πλέον, δε χρειάζεται να αναζητεί στο Google λέξεις, όπως επιστημονικούς όρους, ονόματα, περιοχές, πόλεις και άλλα.
Περισσότερες πληροφορίες στο http://newsodyssey.okfn.gr/