5 λογοι για να σταματησει το μυστικο εταιρικο lobbying


Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation) έχει μόλις κάνει έκκληση, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει το μυστικό εταιρικό lobbying. Στην τρέχουσα μορφή του, το προτεινόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για το lobbying (το οποίο βρίσκεται ήδη στο κοινοβούλιο) θα αφήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών συμφερόντων ικανοποιημένη. Εδώ είναι πέντε λόγοι για τους οποίους πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει.

1. Το εταιρικό lobbying καθυστερεί την κυβερνητική δράση για την Κλιματική Αλλαγή

commons.wikimedia.org

Οι ερευνητές και οι ακτιβιστές λένε ότι το εταιρικό lobbying έχει καθυστερήσει την κυβερνητική δράση για την κλιματική αλλαγή. Απρόθυμοι να θέσουν σε κίνδυνο τα κέρδη τους ή να μειώσουν τους ρύπους άνθρακα που παράγουν, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν “λομπίστες”(lobbyists), για να εναντιωθούν στην κυβερνητική ρύθμιση – η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για να σώσουμε τον πλανήτη μας. Όμως, η τρέχουσα πρόταση της κυβέρνησης δεν δίνει στο κοινό ουσιαστικές πληροφορίες σχετικά με το τι λένε οι “λομπίστες” (lobbyists) στους αρμόδιους της κυβερνητικής δράσης για την κλιματική αλλαγή.

2. Οι μεγάλες τράπεζες ξοδεύουν εκατομμύρια στο lobbying ώστε να σταματήσουν τις μεταρυθμίσεις που στοχεύουν στην πρόληψη μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων

en.wikipedia.org

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας(Bureau of Investigative Journalism), ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ξόδεψε 93.000.000£ στο lobbying μόνο το 2011. Έχουν καταφέρει να κόψουν τους τραπεζικούς φόρους και να σταματήσουν μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης και γενικά ειναι ενάντιοι σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να περιορίσει την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους. Το νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση, δεν μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιοι προσπαθούν να επέμβουν ή τι ζητάνε.

3. Οι μεγάλες εταιρίες ενέργειας ασκούν πιέσεις για να καταργήσουν κυβερνητικά σχέδια σχετικά με την αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, την κλιματική αλλαγή κ.α.

Big energy companies are lobbying to scrap government plans to tackle energy prices, climate change and more
Flickr: www_ukberri_net

Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας εργάζονται σκληρά, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να επηρεάσουν την κυβέρνηση για τα πάντα, από τη χορήγηση αδειών για υδραυλική ρωγμάτωση με σκοπό την δημιουργία νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας, έως την μείωση πράσινων φόρων για να καταπολεμηθεί το πάγωμα των τιμών ενέργειας. Αλλά δεν ξέρουμε με ποιος θα συναντηθούν, τι λένε ή τι πληρώνουν. Το νομοσχέδιο πίεσης της κυβέρνησης δεν θα το έλυνε αυτό.

4. Μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες πιέζουν για νόμους που ευνοούν τους εταιρικούς πελάτες τους και κερδίζουν πάνω από 500.000.000£ το χρόνο στα κυβερνητικά συμβόλαια.

Flickr: somethingness

Οι λεγόμενες “big four” εταιρείες ορκωτών λογιστών, οι οποίες φαίνεται να εξυπηρετούν το 99% των εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 100, των 100 (σύμφωνα με την χρηματιστηριακή τους αξία) μεγαλύτερων και διακεκριμένων εταιριών της Μ.Βρετανίας, συλλογικά κερδίζουν πάνω από £ 500.000.000 κάθε χρόνο από κυβερνητικά συμβόλαια και πιέζουν συστηματικά και συμβουλεύουν την κυβέρνηση για όλα,από το να καταργήσει τους εταιρικούς φόρους, έως το να αντιταχθεί στην εταιρική διαφάνεια και τους επιχειρησιακούς κανόνες. Το προτεινόμενο μητρώο lobbying της κυβέρνησης, δεν θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την δραστηριότητα των ομάδων συμφερόντων των λογιστικών εταιρειών.

5. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το lobbying, θα κρατήσει την συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών lobbying μυστική

lobbyingtransparency.org

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το lobbying θα αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών lobbyists από τα μητρώα και θα διευκολύνει τους υπόλοιπους. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για το 5% περίπου της συνολικής δραστηριότητας των ομάδων συμφερόντων, καθώς αυτοί που θα επηρρεαστούν δεν θα χρειαστεί να παρέχουν καμία πληροφόρηση. Πολλοί επαγγελματίες λομπίστες συμφωνούν ότι αυτό είναι ένα απαράδεκτα μικρό ποσοστό.

Πηγή: http://www.buzzfeed.com/okfn/5-reasons-to-stop-secret-corporate-lobbying-hhyu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top