Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το τελευταίο OKI Summit του 2016 και το OK Greece ήταν «εκεί» σε ένα καθόλα επιτυχημένο «ραντεβού»!

Κάθε τέσσερις μήνες, το Open Knowledge International (OKI) δίνει ένα ξεχωριστό «ραντεβού» με το προσωπικό του ανά τον κόσμο, οργανώνοντας ένα ολιγοήμερο “Summit”, σε μία διαφορετική χώρα κάθε φορά. Σκοπός του OKI Summit είναι η συνάντηση των εργαζομένων του Οργανισμού, καθώς και ο καθορισμός της στρατηγικής και των επόμενων δράσεών του. Επιπλέον, η επιλογή διαφορετικού προορισμού για την διοργάνωση του κάθε Summit δίνει την δυνατότητα στο OKI να έρχεται σε επαφή με τα εκάστοτε εθνικά του παραρτήματα.

Στα τέλη του 2016, και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβριο, η Ελλάδα και η πόλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκαν για την φιλοξενία της τελευταίας συνάντησης της χρονιάς για το OKI και τους 40 εργαζομένους του που έδωσαν το “παρών”. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (OK Greece) είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα στελέχη του OKI, να παρέχει τη δική του φιλοξενία και μέσα από ενδιαφέρουσες συναντήσεις να παρουσιάσει τις δράσεις του και να επιτύχει την μεταφορά τεχνογνωσίας μέσω διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν σε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Welcome Day” με πρωτοβουλία του OK Greece

Τα μέλη του OK Greece διοργάνωσαν μία ημέρα υποδοχής στα στελέχη του OKI, καλωσορίζοντάς τους 40 εργαζομένους του Οργανισμού στην πόλη τους. Σε μία πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, οι επιστημονικοί συνεργάτες και εθελοντές του ελληνικού παραρτήματος ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους του OKI και συζήτησαν για τη δράση τους, ενώ ο πρόεδρός του Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας πραγματοποίησε μία παρουσίαση των διαφόρων έργων πάνω στα  οποία δουλεύει το OK Greece.

Τα στελέχη του OKI εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους και τον ενθουσιασμό τους για το έργο του ελληνικού παραρτήματος του Οργανισμού, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις δικές τους δράσεις. Η ημέρα υποδοχής συνεχίστηκε με μία ακόμη πρωτοβουλία από πλευράς  του OK Greece. Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας προγραμμάτισε ένα Walking Tour στην Θεσσαλονίκη για το προσωπικό του OKI, που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από πιο κοντά την πόλη και να διασχίσει ολόκληρο το ιστορικό της κέντρο, παίρνοντας μία γεύση από την μακρά ιστορία και την πολυπολιτισμική της ταυτότητα που την καθιστούν τόσο ξεχωριστή στους επισκέπτες της. Η ημέρα έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε το OKI στο OK Greece σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, τα μέλη των δύο πλευρών γνωρίστηκαν περισσότερο, συζήτησαν και διασκέδασαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

Επαφές συνεργασίας και παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του OKI Summit

Τις ημέρες που ακολούθησαν, τα μέλη του OK Greece είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα διάφορα projects του ελληνικού παραρτήματος που βρίσκονται σε εξέλιξη και να συζητήσουν με τα στελέχη του OKI για διάφορα έργα, όπως το Open Data Index, το Openspending, το Openbudgets.eu και το Openclinical trials.

Στο πλαίσιο της ολιγοήμερης παραμονής τους στην Θεσσαλονίκη για το OKI Summit, στελέχη του Οργανισμού αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας για την πραγματοποίηση διάλεξης με θέμα το έργο του Open Data Index και την διεξαγωγή ενός workshop Δημοσιογραφίας Δεδομένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι Mor Rubinstein και Oscar Montiel, International Community Coordinators του OKI, πραγματοποίησαν μία ομιλία στους φοιτητές του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα Πολύπλοκα Συστήματα και Δίκτυα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το έργο της Παγκόσμιας Απογραφής Ανοικτών Δεδομένων (Global Open Data Index-GODI). Το GODI αποτελεί ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που έχει αναπτύξει η κοινότητα του Open Knowledge International. Έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και γνωρίζοντας ταχεία ανάπτυξη και αποδοχή από την κοινότητα των ανοικτών δεδομένων, το GODI έχει ως αποστολή την απογραφή και δημοσιοποίηση των ανοικτών δεδομένων των κυβερνήσεων ανά των κόσμο. Η απογραφή γίνεται σε δύο επίπεδα, σε εθνικό και σε επίπεδο δήμων. Η εθνική καταγραφή διαιρεί τα δεδομένα σε υποκατηγορίες, σύμφωνα με τον τομέα που σχετίζονται -π.χ. δεδομένα που αφορούν αποτελέσματα εκλογών, δεδομένα εξόδων/εσόδων, δεδομένα ποιότητας νερού κτλ. Το 2016, το GODI εφαρμόστηκε σε 122 χώρες στον κόσμο. Στην ομιλία τους στους φοιτητές του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού, τα στελέχη του OKI αναφέρθηκαν και στους τρόπους που μπορεί κανείς να συμμετέχει στην όλη προσπάθεια, δείχνοντας τρόπους εύρεσης ανοικτών δεδομένων και καταχώρησής τους στο δικτυακό τόπο του GODI. Επίσης, οι ίδιοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στην ομάδα του OK Greece για τις δράσεις της και τον ενεργό της ρόλο στα ζητήματα της Απογραφής Ανοικτών Δεδομένων.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ-ΑΠΘ και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας διοργάνωσε ένα Workshop πάνω στην Δημοσιογραφία Δεδομένων, με προσκεκλημένους ομιλητές τους Cédric Lombion και Marco Túlio Pires, Community and Communications Coordinator και, Programme Manager του School of Data, αντίστοιχα. Το Workshop επικεντρώθηκε γύρω από τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με τη Δημοσιογραφία Δεδομένων. Οι δύο ομιλητές, μέσα από την παρουσίαση γνωστών παραδειγμάτων Δημοσιογραφίας Δεδομένων που έχουν υλοποιηθεί από διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα, ανέλυσαν σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και φοιτητές, όλα τα στάδια για την υλοποίηση ενός δημοσιογραφικού project με τη χρήση δεδομένων, γνωστών και ως “Data Pipeline” (Define-Find-Get-Verify-Clean-Analyze-Present). Μίλησαν για τους λόγους που καθιστούν τα δεδομένα ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των δημοσιογράφων, αναφέρθηκαν σε ζητήματα διαχείρισης και ασφάλειας των δεδομένων, ενώ παρουσίασαν και τα κυριότερα μοντέλα Ομάδων Εργασίας που μπορούν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο project. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και Υπεύθυνος για το School of Data στην Ελλάδα, Καθηγητής Ανδρέας Βέγλης, εκπροσωπώντας το OK Greece, μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού οι τρεις φορείς, ώστε δημοσιογράφοι και φοιτητές δημοσιογραφίας να εξοικειωθούν με ζητήματα ανοικτών δεδομένων και της χρήσης τους για την παραγωγή δημοσιογραφικών projects. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε την προσφορά μαθημάτων Δημοσιογραφίας Δεδομένων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ-ΑΠΘ και την διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων γύρω από το θέμα για τους επαγγελματίες του χώρου.

Τέλος, στο πλαίσιο του Summit, ο  διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΙ Pavel Richard συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρο Πέγκα, σε μια ακόμη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας. Το OKI έτυχε θερμής υποδοχής από τον κ. Πέγκα και στην συνάντηση μεταξύ των τριών πλευρών συζητήθηκαν ζητήματα και πρωτοβουλίες Ανοικτών Δεδομένων και Ανοικτής Διακυβέρνησης, ενώ τέθηκαν προτάσεις για τριμερείς συνέργειες του OKI, OK Greece και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θετική αποτίμηση και μελλοντικές προοπτικές για το OK Greece

Η φιλοξενία του OKI Summit στην Θεσσαλονίκη υπήρξε μία σημαντική ευκαιρία, τόσο για το εθνικό του παράρτημα στην Ελλάδα (OK Greece), όσο και για τους ίδιους τους εκπροσώπους του Οργανισμού που ταξίδεψαν στην πόλη, για μία σειρά επιτυχημένων επαφών μεταξύ των δύο, αλλά και τρίτων -τοπικών φορέων- και αποτέλεσε το έναυσμα για μία νέα σειρά συνεργασιών και πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της δράσης και της παρουσίας του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top