Νέα ερευνητική εργασία πάνω στα ανοιχτά δεδομένα

Ένα νέο ερευνητικό project ξεκινάει με σκοπό την εξέταση και ανάλυση της επιρροής των ανοιχτών δεδομένων αναφορικά με τους προϋπολογισμούς. Πρόκειται για μια συνεργατική δουλειά ανάμεσα στο Open Knowledge (Ίδρυμα Ανοιχτών Δεδομένων) και στο Digital Methods Initiative (Τμήμα Ψηφιακών Μεθόδων) του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, η οποία υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από το Global Initiative for Financial Transparency (GIFT).

Αναλυτικότερα, η εργασία θα περιλαμβάνει μια εμπειρική χαρτογράφηση όσων δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά δεδομένα προϋπολογισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς, επίσης, και των κύριων ζητημάτων, ευκαιριών και προκλήσεων που υπάρχουν σε κάθε διαφορετικό συμμετέχoντα. Βασικός στόχος αυτής της χαρτογράφησης είναι να παρέχει μια ανάλυση των διάφορων ορισμών και θεωριών σχετικά με τα ανοιχτά δεδομένα προϋπολογισμών, επιχειρήματα για την σημασία τους, πολύ καλές πρακτικές εξάσκησης για δημοσίευση και δέσμευση, όπως και εφαρμογές σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από την εκτενή εμπειρία και τεχνογνωσία που θα λάβει από το Open Knowledge σχετικά με τα ανοιχτά δεδομένα προϋπολογισμών (μέσα από προγράμματα, όπως το Open Spending), η εργασία θα κάνει χρήση καινοτόμων εργαλείων και μεθόδων που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ώστε να αξιοποιήσει αποδείξεις από το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συλλογές αρχείων που θα ενημερώσουν και θα εμπλουτίσουν την ανάλυσή τους.

Ως μέρος αυτής της εργασίας ξεκινούν μια συνεργατική βιβλιογραφία από υπάρχουσες έρευνες και βιβλιογραφίες για τα ανοιχτά δεδομένα προϋπολογισμού και σχετικών θεμάτων, τα οποία ελπίζουν ότι θα αποτελέσουν μια χρήσιμη πηγή για άλλους οργανισμούς, δικηγόρους, για αυτούς που χαράσσουν πολιτική και ερευνητές που δουλεύουν πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο. Όποιος έχει τη δική του πρόταση για πρόσθετα αντικείμενα μπορεί να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους.

Αυτό το project αποτελεί συνέχεια άλλων ερευνητικών project που διεξήγαν γύρω από το πεδίο αυτό – συμπεριλαμβανομένου του «πρότυπα δεδομένων για την φορολογική διαφάνεια», του «τεχνολογία για τη διαφανή και υπεύθυνη δημόσια οικονομία» και του «χαρτογραφώντας την κοινωνία των ανοιχτών δεδομένων των δαπανών».

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εξέλιξης του διαδικτύου, έχει αυξηθεί και η ανάγκη για πρόσβαση σε όλο και περίσσοτερα δεδομένα. Πολλές εργασίες και πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα με σκοπό να επιτευχθεί και να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, όπως είναι και αυτή σχετικά με τους προϋπολογισμούς που παρουσιάστηκε παραπάνω. Πρόκειται για σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη και εξέλιξη αυτού του κλάδου και είναι πολύ σημαντικό να “αγκαλιαστούν” από το σύνολο των χρηστών. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι αυτή η διαφάνεια και η ανοικτότητα των δεδομένων θα αξιοποιηθεί συνετά από το σύνολο των χρηστών του διαδικτύου.

data

Δίκτυο οικονομικής διαφάνειας με το εργαλείο Issuecrawler που βασίζεται σε υπερανάλυση, ξεκινώντας από τα μέλη του συνασπισμού Οικονομικής Διαφάνειας στις 12 Ιανουαρίου 2015. Πηγή: Open Knowledge and Digital Methods Initiative.

To Open Knowledge Foundation (OKF) (στα Ελληνικά: Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης) είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την ανοικτή γνώση και τα ανοιχτά δεδομένα. Ιδρύθηκε στις 24 Μαΐου 2004 στο Κέμπριτζ. Το ίδρυμα δημοσίευσε το Open Knowledge Definition και έτρεξε αρκετά πρότζεκτ, όπως το CKAN, το λογισμικό που χρησιμοποιείται από πολλές κυβερνήσεις για τα δικά τους έργα ανοικτών δεδομένων όπως το Where Does My Money Go, τρόπος για την παρακολούθηση των κυβερνητικών εξόδων. Εκτός από τα τεχνικά εργαλεία, το ίδρυμα παρέχει πληροφορίες και συμβουλές γύρω από τα ζητήματα ανοικτών δεδομένων. Για παράδειγμα, συνέβαλε στη δημιουργία του Open Database Licence (ODbL) και του Open Knowledge Definition.

data1

Πηγή: https://www.digitalmethods.net/pub/Digitalmethods/WebHome/glasvegels.jpg

Πηγή άρθρου: http://blog.okfn.org/2015/03/04/new-research-project-to-map-the-impact-of-open-budget-data/

Ονόματα φοιτητών: Όλγα Καλατζή, Αλέξανδρος Παντελάκης, Ελένη Σκρίμπα, Βενετία Κυριαζίδου.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top