To Ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation Greek Chapter) συμμετέχει στο τέταρτο εργαστήριο του προγράμματος METROS

OK-GMF-ThessalonikiΤην Τρίτη, στης 3 Νοεμβρίου, 2015,το Ελληνικό παράρτημα του Open Knowledge Foundation (OK Ελλάδας) προσκλήθηκε για να παρουσιάσει τις δράσεις του στο τέταρτο εργαστήριο METROS. Στο πλαίσιο του προγράμματος METROS, το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF) συνεργάζεται με τέσσερις νότιο-ευρωπαϊκές πόλεις – το Τορίνο τη Γένοβα (Ιταλία), το Μπιλμπάο (Ισπανία), και τη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) – για να διερευνήσει τρόπους διασύνδεσης και οικοδόμησης μιας μητροπολιτικής προσέγγισης στην οικονομική αναγέννηση.

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο του Ελληνικού Παραρτήματος του Open Knowledge Foundation στο αναδυόμενο, καινοτόμο, επιχειρηματικό οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης, το παράρτημα παρουσίασε τις δράσεις, που έχει ήδη υλοποιήσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την προώθηση των Ανοιχτών δεδομένων και την ανοιχτή γνώση. Το OK Ελλάδας επεσήμανε την ισχυρή και γόνιμη συνεργασία που έχει με το Δήμο Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των πολιτών σε διάφορες δράσεις που σχετίζονται με το άνοιγμα των δεδομένων και τη χρήση τους ως εργαλείο για τη φορολογική διαφάνεια και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας μέσω των hackathons και των Σχολείων Δεδομένων (School of data).

Το πρόγραμμα METROS: Βοηθώντας τις πόλεις να αναπτύξουν και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους μέσω της ανάπτυξης του δικτύου και της συνεργασίας
Στο πλαίσιο του προγράμματος METROS, το GMF συνεργάζεται με τέσσερις νότιο- ευρωπαϊκές πόλεις – Τορίνο και Γένοβα(Ιταλία), Μπιλμπάο (Ισπανία), και Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) – για να διερευνήσει τρόπους για να συνδέσει και να οικοδομήσει μια μητροπολιτική προσέγγιση στην οικονομική αναγέννηση. Οι πρόσφατες αλλαγές στην ιταλική νομοθεσία δημιούργησαν 14 οικιστικές ενότητες γνωστές και ως μητροπολιτικές πόλεις και ήταν ο καταλύτης για την ανάπτυξη του προγράμματος METROS. Οι νέες αυτές μητροπολιτικές (ενότητες) πόλεις αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές και στην ενθάρρυνση του συντονισμού για τα αστικά προβλήματα που δεν περιορίζονται αυστηρά στα όρια της πόλης. Η ομάδα εργασίας του METROS συμμετέχει σε εντατικά σεμινάρια όπου συζητιούνται οι στρατηγικές για διατομεακές συνεργασίες που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο. Με βάση τις πληροφορίες από τις συμμετέχουσες πόλεις, το METROS εξετάζει ένα ευρύ σύνολο εργαλείων και στρατηγικών για την προώθηση της οικονομικής καινοτομίας και της περιφερειακής ταυτότητας.

Χρησιμοποιώντας αυτό το πλαίσιο, το GMF διευκολύνει τα διαδραστικά εργαστήρια μάθησης μεταξύ των συμμετεχόντων πόλεων που καλούν τις διατομεακές αντιπροσωπείες της κάθε πόλης του METROS. Ενώ κάθε πόλη/ περιοχή εντόπισε ένα έως δύο στόχους για να εστιάσει τη μάθησή της, τα εργαλεία εταιρικής σχέσης που χρησιμοποιούνται σε κάθε εργαστήριο είναι παρόμοια σε όλες τις πόλεις, τους τομείς και τα project. Με τους συμμετέχοντες και τους εμπειρογνώμονες που προέρχονται από διάφορους τομείς, κάθε πόλη πραγματοποιεί εργαστήρια με ειδικούς που έχουν εμπειρία σε ηγετικές δομές συνεργασίας για την οικονομική, κοινωνική μεταμόρφωση σε τοπική και μητροπολιτική κλίμακα.

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του προγράμματος METROS. Στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για ένα χρόνο, το GMF επικεντρώθηκε στη θέσπιση των στόχων και στη διερεύνηση για το ποιοι εταίροι, ποια ενδιαφερόμενα μέρη, και ποιοι εμπειρογνώμονες έπρεπε να εμπλακούν σε κάθε πόλη για να προχωρήσει το πρόγραμμα, με όραμα για ένα καλύτερο οικοσύστημα. Το GMF συνέδεσε κάθε πόλη με διεθνείς εμπειρογνώμονες, δημιούργησε συνεδρίες ισχυρής μάθησης, και διευκόλυνε ένα προσανατολισμένο στο αποτέλεσμα στόχο θέτοντας διαδικασίες προκειμένου να προσδιορίσει ένα συγκεκριμένο έργο η κάθε πόλη έτσι ώστε να προχωρήσει στις άλλες πόλεις. Το πρόγραμμα METROS θα λειτουργήσει προς την επίτευξη των στόχων της κάθε πόλης METROS, για να εξελιχθούν αυτά τα project. Οι πόλεις θα εργαστούν για την επίτευξή τους, μέσω των εργαλείων που παρέχει το GMF στις πόλεις, σε κάθε ένα από τα εργαστήρια, θέτοντας παράλληλα εφικτούς στόχους.

http://www.gmfus.org/initiatives/metros

Σχετικά με το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF)

Το German Marshall Fund των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF) ενισχύει τη διατλαντική συνεργασία σε περιφερειακές, εθνικές και παγκόσμιες προκλήσεις και ευκαιρίες στο πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ.

Το GMF συμβάλλει στην έρευνα και στην ανάλυση και συνεδριάζει με ηγέτες για διατλαντικά θέματα σχετικά με τη χάραξη πολιτικής. Το GMF προσφέρει στους νέους ηγέτες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και τα δίκτυά τους μέσω της υπερατλαντικής ανταλλαγής, και στηρίζει την κοινωνία των πολιτών στα Βαλκάνια και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας με την προώθηση δημοκρατικών πρωτοβουλιών, του κράτους δικαίου και της περιφερειακής συνεργασίας.

Ιδρύθηκε το 1972 ως ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με ένα δώρο από τη Γερμανία ως μόνιμο μνημείο ανταπόδοσης για το Σχέδιο βοήθειας Μάρσαλ. Το GMF διατηρεί μια ισχυρή παρουσία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Εκτός από την έδρα του στην Ουάσιγκτον, DC, το GMF έχει γραφεία στο Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Βελιγράδι, την Άγκυρα, το Βουκουρέστι και τη Βαρσοβία. Το GMF έχει επίσης μικρότερες αντιπροσωπείες στην Μπρατισλάβα, Τορίνο, και της Στοκχόλμης.
http://www.gmfus.org

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top