Ο Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων για το 2014

9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων για το 2014 δείχνει την αργή πρόοδο των κυβερνήσεων όσον αφορά το άνοιγμα βασικών δεδομένων

Το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης «OPEN KNOWLEDGE» δημοσιεύει το Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων «Open Data Index» του 2014 παρακολουθώντας την κατάσταση των Ανοικτών Δεδομένων παγκοσμίως

Το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης δημοσίευσε το Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων του 2014 ο οποίος παρουσιάζει ότι, ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να μην παρέχουν βασικές πληροφορίες σε μορφή που να έχουν πρόσβαση σε αυτές οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της εταιρείας McKinsey και άλλων οργανισμών και εταιρειών προσδιορίζοντας τα πιθανά οφέλη των ανοικτών δεδομένων σε πάνω από ένα τρις δολάρια, η αργή πρόοδος ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας.

Ο Rufus Pollock, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης, λέει,

«Το άνοιγμα κυβερνητικών δεδομένων οδηγεί τη δημοκρατία, τη λογοδοσία και την καινοτομία. Υποκινεί τους πολίτες ώστε να γνωρίζουν και να ασκούν τα δικαιώματά τους, και αποφέρει οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία: από τις μεταφορές, στην εκπαίδευση και την υγεία. Υπήρξε μια ευπρόσδεκτη αύξηση της υποστήριξης για τα ανοιχτά δεδομένα από τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά ο δείκτης του 2014 αναδεικνύει ότι η πραγματική πρόοδος πολύ συχνά υστερεί έναντι της ρητορικής ».

Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες με βάση τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα των πληροφοριών σε δέκα βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δαπανών, των αποτελεσμάτων των εκλογών, των ωραρίων των μέσων μεταφορών, και των επιπέδων ρύπανσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη το 2014 διατηρώντας την ηγετική του θέση με συνολική βαθμολογία 96%, ενώ πολύ κοντά ακολουθεί η Δανία και στη συνέχεια έρχεται η Γαλλία στην 3η θέση από τη 12η που βρισκόταν πέρυσι. Η Φινλανδία έρχεται 4η ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία μοιράζονται την 5η θέση. Εντυπωσιακά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στην Ινδία που είναι στη 10η θέση (από την 27η ) και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως την Κολομβία και την Ουρουγουάη οι οποίες βρίσκονται στη 12η θέση.

Η Σιέρα Λεόνε, το Μάλι, η Αϊτή και η Γουινέα κατατάσσονται στις χαμηλότερες θέσεις από τις χώρες που αξιολογούνται, ωστόσο υπάρχουν πολλές χώρες όπου οι κυβερνήσεις είναι λιγότερο ανοικτές, αλλά δεν αξιολογήθηκαν λόγω της έλλειψης διαφάνειας ή της μη επαρκούς συμβολής της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Francis Maude, Υπουργός στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του Η.Β. και αρμόδιος για την ατζέντα των ανοικτών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνει:

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που βλέπουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρεί την πρώτη θέση στο Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων. Ως μέρος του μακροπρόθεσμου οικονομικού μας σχεδίου αυτή η κυβέρνηση έχει φέρει εις πέρας μία εντυπωσιακή ατζέντα σχετικά με τη διαφάνεια τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους να επιμείνουν σε αυτήν την πολιτική και ο Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να κάνει ακριβώς αυτό. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας ώστε να είμαστε η πιο διαφανής και ανοικτή κυβέρνηση στον κόσμο. »

Συνολικά, ενώ υπήρχε σημαντική βελτίωση στον αριθμό των ανοικτών συνόλων δεδομένων (από 87 ο τελευταίος δείκτης περιλαμβάνει 104), το ποσοστό των ανοικτών συνόλων δεδομένων σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες παρέμεινε χαμηλό, μόλις στο 11%.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου του Iδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας και τις σχετικές δημοσιεύσεις του στον Ελληνικό Τύπο και blogs

Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων στην Ελλάδα
Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων στην Ελλάδα
Ακόμη και μεταξύ των ηγετικών χωρών σχετικά με τ’ ανοικτά κυβερνητικά δεδομένα, υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση: οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για παράδειγμα, δεν παρέχουν ένα ενοποιημένο, ανοιχτό μητρώο των εταιρειών. Παρατηρήθηκε επίσης ένας απογοητευτικός βαθμός διαφάνειας γύρω από τις λεπτομέρειες των δημοσίων δαπανών με τις περισσότερες χώρες είτε να παραλείπουν τελείως να παρέχουν πληροφορίες ή να παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες – μόνο δύο χώρες από τις 97 (το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα) πήραν άριστα σε αυτήν την κατηγορία. Αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αφού σε μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης και συνεχούς λιτότητας σε πολλές χώρες, δίνοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ελεύθερη και ανοικτή πρόσβαση σε αυτό το είδος των δεδομένων φαίνεται να αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για την εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ο Rufus Pollock λέει:

«Για να γίνουν πραγματικότητα τα οφέλη των ανοιχτών δεδομένων, οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να διαθέτουν απλά μερικά φύλλα εργασίας στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες θα πρέπει να εντοπίζονται εύκολα, να είναι κατανοητές, και θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, να επαναχρησιμοποιηθούν και να μοιράζονται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, και για οποιονδήποτε σκοπό».

Υπεύθυνη Επικοινωνίας για τα ΜΜΕ: Susanne Kendler & Emma Beer, Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης, e-mail: press@okfn.org, twitterokfn, τηλέφωνο: 0044 (0) 1223 422 159

Σημειώσεις για τον συντάκτη

Για αναλυτικές πληροφορίες και γραφικά που μπορείτε να μεταφορτώσετε: http://index.okfn.org/

Ο Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων διοικείται από το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης σε συνεργασία με ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπειρογνωμόνων και συντελεστών. Κατά τη διαδικασία συλλογής των στοιχείων, πολίτες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και εμπειρογνώμονες στα ανοικτά δεδομένα, αξιολογούν τη διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα των καθορισμένων συνόλων δεδομένων σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι καταχωρήσεις τους ελέγχονται από τοπικές ομάδες εμπειρογνωμόνων και οι βαθμοί αθροίζονται σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ο Δείκτης αποτελεί μία ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαφάνειας στους ακόλουθους τομείς: ωράρια των δημόσιων μέσων μεταφορών, κρατικός προϋπολογισμός, κρατικές δαπάνες, αποτελέσματα εκλογών, μητρώα εταιρειών, εθνικός χάρτης, εθνικές στατιστικές, νομοθεσία, ταχυδρομικοί κώδικες, εκπομπές ρύπων. Για περισσότερα, δείτε http://index.okfn.org/dataset/
Χώρες και περιοχές που εξετάσθηκαν είναι: Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Ταϊβάν, Κολομβία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Ουρουγουάη, Ισλανδία, Ολλανδία, Ρουμανία, Χιλή, Ιαπωνία, Νήσος του Μαν, Αυστρία, Καναδάς, Ελβετία, Ιταλία, Βραζιλία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Κορέας, Μεξικό, Τουρκία, Κοσσυφοπέδιο, Μάλτα, Ισπανία, Λετονία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Ισραήλ, Πακιστάν, Παραγουάη, Εκουαδόρ , Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ινδονησία, Τζαμάικα, Ρωσική Ομοσπονδία, Αργεντινή, Πολωνία, Σερβία, Βουλγαρία, Κροατία, Βέλγιο, Κόστα Ρίκα, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ελ Σαλβαδόρ, Μπουρκίνα Φάσο, Ταϊλάνδη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σλοβακία , Μπαγκλαντές, Βερμούδες, Νεπάλ, Σενεγάλη, Σιγκαπούρη, Τυνησία, Γουατεμάλα, Λιθουανία, Φιλιππίνες, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ, Νιγηρία, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Καμπότζη, Ζάμπια, Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Μαρόκο, Παναμάς, Γκάνα, Ζιμπάμπουε, Καμερούν , Κένυα, Λίβανο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Κύπρος, Λεσότο, Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Μπενίν, Ομάν, Σιέρα Λεόνε, Αϊτή, Μάλι και Γουινέα.

Δείτε περιφερειακές ιστορίες σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων του 2014 εδώ: http://index.okfn.org/stories/
Όπου λάβαμε στοιχεία για το 2013 και το 2014 από μέρη που δεν μπορούν να αναγνωριστούν επίσημα ως ανεξάρτητες χώρες, τα συμπεριλάβαμε εφόσον είναι πλήρη και με ακριβείς παρατηρήσεις. Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων 2014 κατατάσσει «Μέρη» και όχι «Χώρες».

Ανοικτά δεδομένα είναι πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιούνται ελεύθερα, να επαναχρησιμοποιηθούν και μοιράζονται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, για οποιονδήποτε σκοπό. Τα πραγματικά ανοιχτά δεδομένα απαιτούν μια σειρά από τεχνικά και νομικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ότι ο καθένας μπορεί να επαναχρησιμοποιήσει ελεύθερα, για το μέγιστο όφελος, και ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων αξιολογεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο Ορισμός του «Ανοικτού» καθορίζει τις αρχές που ορίζουν την «ανοικτότητα» σε σχέση με τα στοιχεία και το περιεχόμενο: http://opendefinition.org/
Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης, που ιδρύθηκε το 2004, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων που είναι παθιασμένοι με τη διαφάνεια, χρησιμοποιώντας την υπεράσπιση, την τεχνολογία και την εκπαίδευση για να ξεκλειδώσουν τις πληροφορίες και να τις μετατρέψουν σε επίγνωση και αλλαγή. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και την επίγνωση που προκύπτει από αυτές για το κοινό καλό.

Επισκεφθείτε http://okfn.org/ για να μάθετε περισσότερα για το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης και τα μεγάλα έργα του, συμπεριλαμβανομένων των http://SchoolOfData.org/ και http://openspending.org/

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top