Στρογγυλή τράπεζα της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jurova: Παράγοντες επιρροής/ ενισχυτές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης/την προστασία του χώρου πληροφοριών

viber_image_2024-04-18_09-17-32-651

Στις 15 Απριλίου, η Věra Jourová, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, βρέθηκε στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της Περιοδείας της για τη Δημοκρατία. Για την Περιοδεία αυτή η Αντιπρόεδρος ταξίδεψε σε  μια σειρά Ευρωπαϊκών πρωτευουσών για να ανταλλάξει απόψεις με φορείς σχετικά με την καλύτερη προστασία της σφαίρας της πληροφορίας (information space), ενόψει και των επερχόμενων Ευρωπαϊκών εκλογών, και το πρόσφατο Πακέτο Προάσπισης της Δημοκρατίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την επίσκεψη της Αντιπροέδρου στην Αθήνα, διοργανώθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για ανταλλαγή απόψεων πάνω στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία της σφαίρας της πληροφορίας στην οποία παραβρέθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και Πρόεδρος του Ιδρύματος της Ανοιχτής Γνώσης – Open Knowledge Foundation Greece, κ. Χαράλαμπος Μπράτσας.

Στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συμμετείχαν εκπρόσωποι από φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act) και της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (Media Freedom Act) με στόχο την αντιμετώπιση της ξένης προπαγάνδας. Αυτοί ήταν ο καθ. κ. Χαράλαμπος Μπράτσας (Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας), o κ. Νίκος Σαρρής (Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (MedDMO), οι κ.κ. Άννα Κανδύλα και Ευαγγελία Ψυχογιοπούλου (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο Καθηγητής Παντελής Βατικιώτης και η Καθηγήτρια Μπέτυ Τσακαρέστου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο Καθηγητής Κώστας Μουρλάς (Καποιδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), ο Δρ. Γιάννης Κλιάφας  (Athens Technology Center), ο Καθηγητής και Γεν. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Καράντζαλος και οι δημοσιογράφοι Στέλιος Πουρνής (Ellinika Hoaxes), Ανδρόνικος Κουτρούμπελης (Fact Review), Ηλίας Νικολαϊδης (DiaNEOsis).

Στην συνάντηση αυτή ο καθ. κ. Μπράτσας επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο των ανοικτών δεδομένων στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. “Με τη διάθεση διαφανών και επαληθεύσιμων δεδομένων, μπορούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της πληροφορίας και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης”, ανέφερε ο κ. Μπράτσας.

Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία της δημιουργίας εργαλείων και πλατφορμών που θα επιτρέπουν τον εύκολο και γρήγορο έλεγχο της ακρίβειας και της αυθεντικότητας των πληροφοριών. Όπως δήλωσε ο κ. Μπράτσας, “με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια συζήτηση από την επίδραση της παραπληροφόρησης”.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge Foundation) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αξιών και Διαφάνειας. Τόνισε την σημασία της χρήσης ανοικτών δεδομένων για την προώθηση της διαφάνειας, της ευθύνης και της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία για συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών για την αξιοποίηση του δυναμικού των ανοικτών δεδομένων προς όφελος της δημόσιας εμπιστοσύνης και της δημοκρατίας.

1 thought on “Στρογγυλή τράπεζα της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vera Jurova: Παράγοντες επιρροής/ ενισχυτές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης/την προστασία του χώρου πληροφοριών”

  1. Pingback: European Commission VP’s roundtable: influencers in the fight against misinformation – Open Knowledge Foundation blog

Comments are closed.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top