Ελληνικη εκδοση του Εγχειριδιου Δημοσιογραφιας Δεδομενων

H Ελληνική έκδοση του Εγχειριδίου Δημοσιογραφίας Δεδομένων είναι πλέον διαθέσιμη. Για την δημιουργία της συνεργάστηκαν το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας OKF Greece, το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής στα ΜΜΕ του Τμήματος δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη του Διαδικτύου του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ.

Το Εγχειρίδιο Δημοσιογραφίας Δεδομένων γεννήθηκε σε ένα εργαστήριο 48 ωρών στο Mozilla Festival 2011 στο Λονδίνο. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε διεθνή, συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν δεκάδες από τους κορυφαίους υποστηρικτές της δημοσιογραφίας δεδομένων.

Σε 6 μήνες που πέρασαν μεταξύ της δημοσίευσης του βιβλίου στην πρώτη πλήρη έκδοσή του, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συνεισφέρει με διάφορους τρόπους. Ενώ έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιβλέπουμε όλους αυτούς που βοήθησαν, υπήρξαν συνεισφορές από ανώνυμους χρήστες, χρήστες με ψευδώνυμα ή αλλαγές που ήταν δύσκολο να εντοπιστούν.

Το Εγχειρίδιο με μια ματιά

 

Σχετικά με το Εγχειρίδιο Δημοσιογραφίας Δεδομένων

Το βιβλίο στο πρώτο μέρος (3 πρώτα κεφάλαια) απαντά σε ερωτήματα όπως: Τι είναι δημοσιογραφία δεδομένων; Τι δυνατότητες έχει; Ποια είναι τα όρια της; Από που προέρχεται; Πώς συνυπάρχει η «δημοσιογραφία δεδομένων» μέσα στις αίθουσες σύνταξης όλου του κόσμου; Πώς κορυφαίοι δημοσιογράφοι του είδους πείθουν τους συναδέλφους τους, πώς το να δημοσιεύεις σύνολα δεδομένων ή το να παρουσιάζεις ειδησεογραφικές εφαρμογές που βασίζονται σε δεδομένα αποτελεί καλή ιδέα και πολλά άλλα. Επιπλέον, κορυφαίοι επαγγελματίες του χώρου εξηγούν γιατί θεωρούν τη δημοσιογραφία δεδομένων τόσο σημαντική, χρησιμοποιώντας μερικά από τα αγαπημένα τους παραδείγματα. Το Εγχειρίδιο εξετάζει, σε βάθος, διάφορες περιπτώσεις δημοσιογραφίας δεδομένων-από εφαρμογές που αναπτύχθηκαν σε μία μέρα, μέχρι έρευνες διάρκειας εννέα μηνών. Εκτός από τους μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς όπως το «BBC», η «Chicago Tribune», η «Guardian», η «Financial Times», η «Helsingin Sanomat», η «La Nación», η «Wall Street Journal» και η «ZeitOnline», μαθαίνουμε και για μικρότερες πρωτοβουλίες, όπως το «California Watch», το «Hack/HackersBuenos Aires», τη «ProPublica», και μια ομάδα τοπικών πολιτών-δημοσιογράφων στη Βραζιλία, οι οποίοι αποκαλούνται «Friends of Januária».

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό για όλους τους δημοσιογράφους που θέλουν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία των δεδομένων. Μπορεί κάποιος δημοσιογράφος να μάθει πώς να βρει δεδομένα στον Ιστό, πώς να τα ζητήσει κάνοντας χρήση νόμων περί ελευθερίας της πληροφορίας, πώς να χρησιμοποιήσει σαρωτές οθόνης για να συλλέξει δεδομένα από μη διαρθρωμένες πηγές και πώς να αξιοποιήσει την συνεισφορά του πλήθους για τη συλλογή βάσεων δεδομένων από τους αναγνώστες του. Επιπλέον υπάρχουν συμβουλές για την επεξεργασία αριθμών και στατιστικών και σημεία που θα πρέπει να έχει υπόψη του όταν δουλεύει με ανοργάνωτα, ελλιπή και πολλές φορές ατεκμηρίωτα δεδομένα. Στην συνέχεια, θα μάθει πώς θα εξάγει ιστορίες από τα δεδομένα, περιλαμβανομένων των εργαλείων που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα δεδομένα και πώς να χρησιμοποιεί την απεικόνιση των δεδομένων, ώστε να αποκτά επίγνωση του θέματος που μελετά. Τέλος, το βιβλίο παρέχει μια πιο διευρυμένη ματιά στον τρόπο που μπορεί να φτιάξει καινούριες εφαρμογές, καθώς και στα ενδότερα της απεικόνισης των δεδομένων .

Γιατί να το διαβάσω – Ερευνά

Εγχειρίδιο Δημοσιογραφίας Δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (European Journalism Centre) πραγματοποίησε έρευνα για τις ανάγκες εκπαίδευσης των δημοσιογράφων. Κατέληξε στο ότι υπάρχει έντονη επιθυμία να βγουν εκτός της πεπατημένης οδού της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και να επενδύσουν χρόνο στην απόκτηση νέων ικανοτήτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν την ευκαιρία που τους δίνεται, όμως χρειάζονται κάποιου είδους στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν τα αρχικά προβλήματα που τους εμποδίζουν να εργαστούν με δεδομένα. Επιπλέον, υπάρχει η πεποίθηση ότι όταν η δημοσιογραφία δεδομένων γίνει καθολικά αποδεκτή, τότε οι διαδικασίες, τα εργαλεία και τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν σχετικά γρήγορα. Οι πρωτοπόροι του χώρου –όπως οι Guardian, The New York Times, Texas Tribune και Die Zeit– ανεβάζουν διαρκώς τον πήχη με θέματα που δημοσιεύουν κάθε τόσο βασισμένοι σε δεδομένα.

Θα παραμείνει η δημοσιογραφία δεδομένων στα χέρια λιγοστών πρωτοπόρων ή κάθε ειδησεογραφικός οργανισμός θα έχει σύντομα τη δική του ξεχωριστή δημοσιογραφική ομάδα, αποκλειστικά αφιερωμένη σε αυτή; Ευελπιστούμε ο παρών οδηγός να βοηθήσει ακόμα περισσότερους δημοσιογράφους, αλλά και οι ειδησεογραφικές αίθουσες να επωφεληθούν από το διαρκώς αναπτυσσόμενο αυτό πεδίο.

Επόμενα Σχέδια

Η Ελληνική έκδοση του Εγχειριδίου Δημοσιογραφίας Δεδομένων πολύ γρήγορα θα εκδοθεί και από ελληνικό εκδοτικό οίκο. Στα επόμενα σχέδια της ομάδας είναι η διδασκαλία του σε Μεταπτυχιακά μαθήματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ καθώς και στο Μεταπτυχιακό στην Επιστήμη του Διαδικτύου. Επιπλέον το Εγχειρίδιο Δημοσιογραφίας Δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί στα Σχολεία Δεδομένων και σε πολλές δημοσιογραφικές εκδηλώσεις που ετοιμάζει το OKF Greece, το 2014.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας!

info@okfn.gr

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top