Το Open Knowlege Greece στην ημερίδα του Ευρωκοινοβουλίου για τις ψευδείς ειδήσεις

Ομιλητής στην ημερίδα με θέμα «“Fake News” in Social Media as Reality Shapers: Unfounded information and legitimacy crisis at the new media period» θα είναι ο συντονιστής του School of Data του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας κ. Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου 2017 στο Ευρωκοινοβούλιο, διοργανώνεται από τους Ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Miguel Urban και το δημοσιογράφο Curzio Malteze, υπό την αιγίδα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στην ημερίδα θα μεταβούν άλλα δύο μέλη του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, η Δέσποινα Μάντζιαρη και η Σπυριδούλα Μάρκου.

Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της ενημέρωσης του κοινού, λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών δεν είναι όμως ανάλογη. Η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι εκτενής, απόρροια των πολλών παραγόντων που εμπλέκονται, ανάμεσα σ’ αυτούς η ύπαρξη ενός αυξανόμενου ευκολόπιστου κοινού. Το φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως λανθασμένες πληροφορίες, προπαγάνδα, διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, στοχευμένη παραπληροφόρηση, ή αλλιώς «ψευδείς ειδήσεις», αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για τη δημοκρατία και το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Η αύξηση των ψευδών ειδήσεων καταγράφεται μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και την επικράτηση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν απαντάται και αλλού. Στο διάλογο που θα γίνει στο πλαίσιο της ημερίδας ειδικοί στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι και κοινωνιολόγοι απ’ όλη την Ευρώπη προσφέρουν την γνώση τους, αναλύουν και κάνουν κριτική σ’ αυτό το φαινόμενο.

Ο όρος δεν συναντάται μόνο στα ΜΜΕ, αλλά χρησιμοποιείται και στην πολιτική αρένα ως κριτική στην αξιοπιστία του ομιλητή. Ταυτόχρονα κολοσσοί όπως η Google και το Facebook προσπαθούν να μετριάσουν το φαινόμενο για να μην κατηγορηθούν ότι προωθούν τέτοιες ειδήσεις. Έτσι, συνυπάρχουν ταυτόχρονα αυτοί που κερδίζουν από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αυτοί που επιθυμούν να διακρίνουν τις ψευδείς ειδήσεις από τη σάτιρα, αυτοί που υποστηρίζουν την «παλιά δημοσιογραφία» και κατηγορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξάπλωση αυτών των ειδήσεων, αλλά και οι πιο πεσιμιστές που αμφισβητούν την εγκυρότητα της ενημέρωσης του κοινού. Ταυτόχρονα, τα εναλλακτικά Μέσα προωθούν τη δημιουργία μηχανισμών για τον έλεγχο των ειδήσεων και αντίστοιχα επιμορφωτικά προγράμματα.

Σκοπός της ημερίδας είναι η εμβάθυνση σε θέματα δημοσιογραφίας σε μια περίοδο που η λεγόμενη «μετα-αλήθεια» έχει κατακλύσει την καθημερινή ζωή. Επίσης, θα ερευνηθούν οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στη διάδοση ψευδών ειδήσεων, η επιρροή που έχουν αυτές στον τρόπο που πλάθεται η κοινή γνώμη και εν τέλει να συλλογιστούμε για μέτρα και συμπεριφορές που θα μειώσουν τις επιπτώσεις τους. Γι’ αυτό το λόγο, το πάνελ της εκδήλωσης απαρτίζεται από ειδικούς που θα παρουσιάσουν πώς η μεροληπτική πληροφόρηση υποβαθμίζουν τη δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνουν τρόπους για τη δημιουργία υπεύθυνων αναγνωστών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

“Fake News” in Social Media as Reality Shapers

Unfounded information and legitimacy crisis at the new media period

12h00 – 12h05    Welcome address and introductory remarks, Curzio Maltese, MEP

12h05 – 13h30 Discussion Panel

Moderator, Stelios Kouloglou, MEP

Lucia Annunziata, editor in chief of Huffpost Italia

Paul Horner, Internet satirical, United States

Michel Christophe, Independent Educator in Critical Thinking, Media Education, France

Julio Montes Moreno and Clara Jiménez, Maldito Bulo, Spain

Lidia Ucher, Journalist, Spain

Andreas Veglis, Professor at the School of Journalism & Mass Communications, the Aristotle University of Thessaloniki, Greece

13h30- 13h55     Q&A Session

13h55 – 14h00    Closing, Miguel Urban, MEP

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top