Το επερχόμενο Open Knowledge Festival (OKFest), το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την ανοικτή γνώση και τα ανοικτά δεδομένα, θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη από τις 3 έως τις 6 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση της κοινότητας της ανοικτής γνώσης, παγκοσμίως, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1500 άνθρωποι, από περισσότερες από 60 χώρες. Συνέδρια, workshops, hackathons και άλλες δράσεις θα λάβουν χώρα το τριήμερο της διοργάνωσης, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ιδανικό για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge International), και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτό, θα διαμορφωθούν με την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, η οποία παραχωρήθηκε την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, οι κ.κ. Pavel Richter, CEO του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge International), Χαράλαμπος Μπράτσας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (Open Knowledge Greece) και Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισαν η σπουδαιότητα ενός τέτοιου γεγονότος τόσο για την προώθηση της ανοικτής γνώσης όσο και για την προβολή της χώρας μας και της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Ο κος Pavel Richter, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα παραχθεί θαυμάσιο έργο, με άξονα την ανοικτότητα και τα ανοικτά δεδομένα, την ανοικτή κουλτούρα, την ανοικτή επιστήμη και την ανοικτή γνώση και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν το σύνολο των ευκαιριών που παρέχει η ανοικτότητα σε όλους. Στόχος είναι μέσα από τη συνάντηση τόσων ανθρώπων να προωθηθούν τέτοιες έννοιες και να ανταλλαχθούν σκέψεις και ιδέες.
Ο κος Χαράλαμπος Μπράτσας, δεν έκρυψε τη χαρά αλλά και την προσμονή του για το Φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια διοργάνωση θα αποτελέσει έναυσμα για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στο να μοιραστούν πρωτοπόρες ιδέες, ιδέες από όλο τον κόσμο, στον χώρο των ανοικτών δεδομένων και της ανοικτότητας. Επίσης, πρόσθεσε τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου γεγονότος για τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανοικτότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στο χρονικό διάστημα μέχρι τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ θα γίνονται εκδηλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα στηρίξουν την όλη διοργάνωση.
Ο κος Πέγκας, επεσήμανε τη στενή συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, αλλά και την εφαρμογή της πολιτικής των ανοικτών δεδομένων από τον Δήμο. Επιπλέον, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να καταστεί ένα κέντρο για την καινοτομία, για τις νέες τεχνολογίες και για την ψηφιακή εποχή, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με τη φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων.
Περισσότερες πληροφορίες και ανακοινώσεις για προτάσεις θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του OKFest, καθώς και στον λογαριασμό του @OKFest στο twitter (hashtag #OKFest18).
Μπορείτε να βρείτε το δελτίο τύπου εδώ.