Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ))

Υπεγράφη το Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος  και του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ), για τον διαμοιρασμό και την ανάλυση δεδομένων που αφορούν τις μεταφορές στη πόλη της Θεσσαλονίκης, με στόχο την πρόβλεψη της κίνησης στους δρόμους. Τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Χαράλαμπο Μπράτσα υποδέχτηκαν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) Dr. Ευάγγελος Μπεκιάρης και η αναπληρώτρια διευθύντρια – Διευθύντρια Ερευνών Dr. Γεωργία Αϋφαντοπούλου. Έπειτα από την υπογραφή της συμφωνίας ο κ. Μπράτσας δήλωσε ότι «Σήμερα κάναμε ένα ακόμα βήμα προς την αποδοτικότερη αξιοποίηση και πιο χρήσιμη διαχείριση δεδομένων προς όφελος των πολιτών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή την συνεργασία και ευελπιστούμε στη μακροημέρευσή της».

Σε ερώτηση σχετικά με το στόχο της συμφωνίας και το όφελος του Ι.ΜΕΤ από την συνεργασία με το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης ο κ. Μπεκιάρης δήλωσε ότι σκοπός τους είναι να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος πάνω στην ανάλυση δεδομένων ώστε να αναδειχθούν τα δεδομένα που κατέχει το Ι.ΜΕΤ, για την Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, με αξιόπιστο και ασφαλή τρόπο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Ακόμη ο κ. Μπεκιάρης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο όφελος αυτή της προσπάθειας για τον τελικό χρήστη. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «Η συνεργασία αυτή θα μας δώσει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πλατφόρμες δεδομένων από τις οποίες οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να αντλήσουν δεδομένα δωρεάν και με βάση αυτά να πάρουν πρωτοβουλίες ανάπτυξης νέων υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπως παραδείγματος χάρη στην Φιλανδία, αλλά ΜΑΖΙ μπορούμε να αναπτύξουμε κάτι αντίστοιχο στο τομέα των μεταφορών ώστε να επιτρέψουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη χρήση αυτών των στοιχείων να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες βοηθώντας το κοινό αλλά και την οικονομία συνολικά.

Η  Dr. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Αναπλ. Διευθύντρια Ι.ΜΕΤ. – Διευθύντρια Ερευνών, περιέγραψε την συμφωνία ως το ξεκίνημα για την παραγωγή μια καινοτομίας με πρωτοπόρο τη Θεσσαλονίκη και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με την κ. Αϋφαντοπούλου το Ι.ΜΕΤ λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη ένα ζωντανό εργαστήριο έξυπνης κινητικότητας, το οποίο έχει αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισάγοντας τη Θεσσαλονίκη στον επίσημο κατάλογο των έξυπνων πόλεων της ΕΕ. Το εργαστήριο συγκεντρώνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσα από ένα οικοσύστημα που έχει οικοδομήσει με φορείς όπως τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους διαχειριστές οχημάτων ΤΑΞΙ και εμπορικών στόλων και επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες ανταποδίδοντας στους πολίτες διάφορες υπηρεσίες σχετικά με την κατάσταση των δρόμων, την κίνηση κ.α. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Αυτό που καταφέρνουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία είναι να ανοίξουμε τα δικά μας δεδομένα πείθοντας και άλλους φορείς να το κάνουν , στοχεύοντας στη διεύρυνση του υπάρχοντος οικοσυστήματος και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας πάνω στα ανοιχτά δεδομένα. Ευκαιρία αποτελεί και η επιλογή της Θεσσαλονίκης, έπειτα από διαγωνισμό, ως της πρώτης πόλης σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην οποία θα λειτουργήσει πιλοτικά το πρόγραμμα Big Data Europe – Empowering Communities with Data Technologies στο κομμάτι της κινητικότητας και των μεταφορών».-

Κλείνοντας η κ. Αϋφαντοπούλου τόνισε ότι η πρωτοπορία της εν λόγω συμφωνίας έγκειται στην συνεργασία φορέων με διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα. «Η ανάλυση δεδομένων είναι ένα ζήτημα. Η εξαγωγή γνώσης από αυτά είναι ένα άλλο ζήτημα. Εκεί χρειάζονται και οι δυο. Αφενός ένα ινστιτούτο μεταφορών που ξέρει τον τομέα και αφετέρου εκείνοι που γνωρίζουν να κάνουν την ανάλυση δεδομένων προσφέροντας ερμηνείες και εξηγήσεις. Με αυτή την σύγκλιση θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε καινούργια γνώση που θα την ανταποδώσουμε στους φορείς, στους πολίτες και στην διαχείριση του μεταφορικού συστήματος στην Θεσσαλονίκη».

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top