Το OK Greece στην Παγκόσμια Σύνοδο του OGP

Η Παγκόσμια Σύνοδος του Open Government Partnership (OGP Global Summit 2016) φιλοξενήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γαλλία, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής από τον Οκτώβριο του 2016.

Στη Σύνοδο, η οποία διεξήχθη από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2016, στο Παρίσι, συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, διεθνείς οργανισμοί και ακαδημαϊκοί, με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις πρακτικές τους αλλά και να προωθήσουν τη διεθνή ατζέντα της ανοικτής διακυβέρνησης μπροστά στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Το άνοιγμα των εργασιών της Συνόδου έγινε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει μεριμνήσει για το άνοιγμα των δεδομένων της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες, ενώ μηνύματα υπέρ της ανοικτής διακυβέρνησης έστειλαν και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, καθώς και ο Καναδός Πρωθυπουργός Justin Trudeau.

Το OGP είναι μια πρωτοβουλία η οποία καθιερώθηκε το 2011 και προωθεί τις ανοικτές και διαφανείς αρχές διακυβέρνησης σε 75 χώρες στον κόσμο. Κρατικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπρόσωποι από την κοινωνία των πολιτών  συνεργάζονται, με σκοπό να βελτιώσουν την ποιότητα τόσο της διακυβέρνησης όσο και των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι πολίτες. Έως τώρα οι συμμετέχουσες χώρες έχουν αναλάβει πάνω από 2.500 δεσμεύσεις!

Σε διεθνές επίπεδο, το OGP δεσμεύεται να προωθεί τις πρωτοβουλίες της ανοικτής και διαφανούς διακυβέρνησης μέσω διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών, ενισχύοντας τη δημόσια ακεραιότητα και τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά, και αυξάνοντας την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοκρατία, να προωθήσει την καινοτομία και να τονώσει την πρόοδο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, το OK Greece εκπροσωπήθηκε από τον κ. Κλεάνθη Κουπίδη, data analyst, ο οποίος μίλησε για την Ανοικτή Διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Ειδικότερα, έγινε λόγος για την εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο, και την οποία συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το OK Greece, με στόχο τη συνδιαμόρφωση του Τρίτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ανοικτής Διακυβέρνησης, για την περίοδο 2016-2018.

Επιπλέον, ο κ. Κουπίδης παρουσίασε τις δεσμεύσεις του OK Greece στο Τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα: 1) Σχολείο Δεδομένων για δημόσιους υπαλλήλους, με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους πάνω στα ανοικτά δεδομένα. 2) Open Data Index για πόλεις και τοπικές διοικήσεις, με την έκδοση μιας ετήσιας online αναφοράς, ώστε πολίτες, επιχειρήσεις και άλλοι ενδιαφερόμενοι να συνεισφέρουν και να αξιολογούν τα ανοικτά δεδομένα σε επίπεδο δήμων. 3) Συνδεδεμένοι, ανοικτοί και συμμετοχικοί προϋπολογισμοί, στο πλαίσιο του προγράμματος OpenBudgets.eu, με τη δημιουργία μιας ανοικτής συμμετοχικής πλατφόρμας.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι στη Σύνοδο, για ακόμη μια φορά, διαπιστώθηκε και συμφωνήθηκε η ανάγκη διαμόρφωσης πρακτικών οι οποίες θα προωθήσουν την ανοικτή διακυβέρνηση, με την ενεργή εμπλοκή και συμμετοχή  πολιτών, φορέων και άλλων ομάδων που δρουν προς αυτή την κατεύθυνση.

* Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε session της Συνόδου τα οποία βιντεοσκοπήθηκαν: https://en.ogpsummit.org/media-gallery/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top