Ποια δεδομένα χρειαζόμαστε; Η ιστορία της υποτροφίας του Cadasta GODI

Από τη Mor Rubinstein

Αυτό το blogpost γράφτηκε από τις Lindsay Ferris και Mor Rubinstein

Υπάρχουν πολλά δεδομένα εκεί έξω, αλλά ποιοι χρήστες δεδομένων χρειάζονται για να λύσουν τα προβλήματά τους; Πώς μπορούμε εμείς, ως εξωτερικό σώμα, να γνωρίζουμε ποια δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να τα μετρήσουμε; Επιπλέον, τι πρέπει να κάνετε όταν δημοσιεύονται δεδομένα σε τόσα πολλά επίπεδα – τοπικά, περιφερειακά και ομοσπονδιακά που είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν;

Κάθε χρόνο σκεφτόμαστε αυτά τα ερωτήματα, προκειμένου να βελτιώσουμε τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων (Global Open Data Index – GODI), και να τον καταστήσουμε πιο σχετικό με την κοινωνία των πολιτών. Η ύπαρξη των σχετικών χαρακτηριστικών δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τη χρήση των δεδομένων δεδομένου ότι χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα είναι δύσκολο να αναλυθούν και να μαθευτούν.

Μετά τη δημοσίευση του GODI 2015, το Ίδρυμα Cadasta μας προσέγγισε για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα του GODI στην κατηγορία ιδιοκτησίας γης. Σε όλη αυτή την αρχική, ζωντανή συζήτηση, παρατηρήσαμε ότι λείπει μια συστηματική κατανόηση των δεδομένων γης γενικά, και των δεδομένων ιδιοκτησίας γης, ειδικότερα. Μια ιδέα προέκυψε: Τι γίνεται αν θα αποφασίσουμε να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά για να οικοδομήσουμε μια συστηματική κατανόηση των δεδομένων ιδιοκτησίας γης για το 2016 GODI.

Και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της υποτροφίας GODI. Ήταν απλό – το Cadasta θα έχει έναν συνάδελφο για μια περίοδο 6 μηνών, για να διερευνήσει τη δημοσίευση δεδομένων που σχετίζονται με θέματα ιδιοκτησίας γης. Η υποτροφία θα χρηματοδοτείται από το Cadasta και ο συνάδελφος θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ομάδας. Το ΟΚΙ θα παρέχει σε είδος υποστήριξη στην καθοδήγηση και την έρευνα. Οι στόχοι της υποτροφίας ήταν:

  • Ανάλυση παγκόσμιων πολιτικών ανοικτών δεδομένων στον τομέα των δικαιωμάτων γης και πόρων.
  • Καλύτερος ορισμός του συνόλου δεδομένων ιδιοκτησίας γης στο Global Open Index Data Index για το 2016.
  • Χαρτογράφηση των ενδιαφερόμενων μερών και των εταίρων για τον παγκόσμιο δείκτη ανοικτών δεδομένων (για υποβολές).
  • Συστάσεις για θεματικό Δείκτη.
  • Έγγραφο εργασίας ή σειρά δημοσιεύσεων ιστολογίου σχετικά με ανοικτά δεδομένα σχετικά με την ιδιοκτησία γης και πόρων.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της υποτροφίας, η Lindsay διεξήγαγε συνεντεύξεις με εμπειρογνώμονες της γης, ΜΚΟ και κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και επί τόπου έρευνα σχετικά με τις πρακτικές δημοσίευσης δεδομένων γης σε διαφορετικά πλαίσια. Δημιούργησε 4 βασικά αποτελέσματα:

  1. Καθορισμός των προκλήσεων του ανοίγματος δεδομένων ιδιοκτησίας γης. Δημοσίευση ιστολογίου εδώ.
  2. Χαρτογράφηση των διάφορων τύπων δεδομένων γης και της διαθεσιμότητάς τους. Επισκόπηση εδώ.
  3. Αξιολόγηση των κινδύνων απόρριψης και ιδιωτικού απορρήτου ορισμένων τύπων δεδομένων γης. Δείτε το έργο μας εδώ:cadasta.org/open-data/assessing-the-risks-of-opening-property-rights-data/
  4. Προσδιορισμός των αναγκών των χρηστών και δημιουργία προσωπικών στοιχείων χρήστη για ανοικτά δεδομένα γης. Οι χρήστες εδώ.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας GODI, ο στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τα σύνολα δεδομένων που πραγματικά χρειάζονται διάφοροι ενδιαφερόμενοι και που έχουν νόημα στο πλαίσιο στο οποίο δημοσιεύονται. Για παράδειγμα, μία από τις κύριες προκλήσεις στην ιδιοκτησία της γης είναι ότι τα δεδομένα δεν καταγράφονται πάντα ή συλλέγονται από το ομοσπονδιακό επίπεδο και συλλέγονται σε πόλεις και περιοχές. Ένας από τους βασικούς χρήστες των δεδομένων ιδιοκτησίας γης είναι και άλλοι κρατικοί φορείς. Η κατανόηση αυτού του είδους των γνώσεων μάς βοήθησε να ορίσουμε καλύτερα το σύνολο δεδομένων ιδιοκτησίας γης για το GODI. Τελικά, αναπτύξαμε έναν προσεκτικό ορισμό με βάση αυτές τις σκέψεις και τις συστάσεις.

Για εμάς στο ΟΚΙ, το να έχεις ένα άτομο αφοσιωμένο σε έναν οργανισμό που είναι ειδικός σε μια κατηγορία δεδομένων ήταν εξαιρετικά χρήσιμο. Κάνει τις κατηγορίες δεικτών πιο σχετικές με την πραγματική ζωή και μας βοηθούν να μετρήσουμε καλύτερα τις κατηγορίες. Μας βοηθά να σιγουρευτούμε ότι οι υποθέσεις μας και οι βάσεις για την έρευνα είναι καλές. Για το Cadasta, το να έχει ένα άτομο αφοσιωμένο στα ανοικτά δεδομένα βοήθησε στη δημιουργία ενός βασισμένου στη γνώση και τους πόρους που τους βοηθά να δουν καλύτερα τα ανοικτά δεδομένα. Ήταν ένα win-win και για τις δύο πλευρές.

Στην πραγματικότητα, η δουλειά που έκανε η Lindsay ήταν πολύτιμη για το Cadasra, ότι η περίοδος της Lindsay επεκτάθηκε στο Cassata και εργάστηκε για να γράψει μια περιπτωσιολογική μελέτη για ανοικτά δεδομένα και γη στην τελική έκθεση στο Sao Paulo και στο Land Debate και ένα έγγραφο για τα Ανοικτά Δεδομένα στη Διακυβέρνηση της Γης ( Open Data in Land Governance) για τη διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Γη (World Bank Land and Poverty Conference) και τη φτώχεια το 2017.

Πηγαίνοντας προς τα εμπρός στο μέλλον της ανοικτής αξιολόγησης δεδομένων, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή αυτού του εμπειρογνώμονα στον σχεδιασμό της έρευνας είναι ζωτικής σημασίας. Έχοντας μόνο έναν ανοικτό φακό δεδομένων μπορεί να μας οδηγήσει σε προκατάληψη και λανθασμένες μετρήσεις. Στο όραμά μας, βλέπουμε το εργαλείο GODI ως αξιολόγηση από την κοινότητα, η οποία μπορεί να βοηθήσει όλα τα πεδία να προωθήσουν, να βρουν και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτά. Σας ενδιαφέρει να σκεφτείτε το μέλλον του πεδίου σας μέσω των ανοικτών δεδομένων; Γράψτε μας στο φόρουμ – https://discuss.okfn.org/c/open-data-index/global-open-data-index-2016

Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top