Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Σχεδιάζοντας δίκαιες υποστηρικτικές δομές για την Ανοικτή Γνώση», την οποία συνδιοργάνωσαν η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης (ΒΚΠ ΑΠΘ) και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (Open Knowledge Greece).
Η εκδήλωση έλαβε χώρα με αφορμή την Open Access Week 2018, δίνοντας έμφαση στις υποδομές και τη δυνατότητα παροχής ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος εργαλείων για την υποστήριξη όλων των διαδικασιών έρευνας.
Αρχικά, η κα Κατερίνα Νάστα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ και ο Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της ανοικτής πρόσβασης σε διάφορους επιστημονικούς -και όχι μόνο- τομείς, καθώς και των δομών οι οποίες την προωθούν.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα SUCRE, το οποίο στοχεύει στην πρόσβαση των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακολούθησε σύνδεση μέσω skype με τον κ. Sander van der Waal, Head of Network and Partnerships at Open Knowledge International, ο οποίος μίλησε για τις ευκαιρίες για ανοικτή πρόσβαση στην Ευρώπη. Έπειτα, ο κος Φώτης Ψωμόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ), παρουσίασε καλές πρακτικές για την ανάπτυξη λογισμικού στην έρευνα.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με την εισήγηση του κου Ευδόκιμου Κωνσταντινίδη, Μεταδιδακτορικού ερευνητή του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, ο οποίος μίλησε για τα Open Living Labs. Ακολούθησε η εισήγηση του κου Βαγγέλη Καρκάνη και της κας Νέλλης Γρηγοριάδου, Βιβλιοθηκονόμοι, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, οι οποίοι παρουσίασαν αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την ανοικτή πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο κος Κλεάνθης Κουπίδης, ερευνητής Τμήματος Μαθηματικών ΑΠΘ, Open Knowledge Greece, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Slidewiki, καθώς και την πιλοτική του εφαρμογή στα Τμήματα Μαθηματικών, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΑΠΘ. Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η κα Ηλιάνα Αρακά, Βιβλιοθηκονόμος, HEAL-Link, η οποία αναφέρθηκε στις ηλεκτρονικές πηγές HEAL-Link, τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες για την ανοικτή πρόσβαση. Η ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση των κ.κ. Ελευθερίας Κοσέογλου και Σοφίας Ζαπουνίδου, Βιβλιοθηκονόμοι, Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, στην οποία τονίστηκαν τα οφέλη της ανοικτής πρόσβασης τα τελευταία 20 χρόνια.