Το Elvis καταγράφει τις προσφορές σας

Από την Adriana Homolova

Ακούσατε ποτέ για τις δημόσιες συμβάσεις; Τις δημόσιες προσφορές; Τις δημόσιες δαπάνες; Είναι αυτό που κάνει η κυβέρνησή σας με τους σκληρά κερδισμένους σας φόρους: προσλαμβάνει εταιρείες για να κάνουν πράγματα. Σε αντάλλαγμα για τους φόρους σας, οι εταιρείες χτίζουν δρόμους, κτίρια, προσφέρουν άνετες καρέκλες γραφείου για τα υπουργεία ή φροντίζουν την τροφοδοσία δημόσιων σχολείων.

Πολλά στοιχεία σχετικά με τις δημόσιες δαπάνες είναι ανοικτά. Αλλά η κυβέρνηση ξοδεύει επίσης ΠΟΛΛΑ χρήματα. Για παράδειγμα, για να διερευνήσετε τις δημόσιες δαπάνες της Γαλλίας, πρέπει να περάσετε περίπου 2 εκατομμύρια προσφορές. Αυτό είναι σίγουρα πολύ που να μπορείτε να χειριστείτε για την εφαρμογή υπολογιστικού φύλλου. Επιπλέον, ο διαγωνισμός είναι ένα αρκετά τεχνικό θέμα κι έτσι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη: λεπτομέρειες αγοραστή και πωλητή, διαδικασίες υποβολής προσφορών, κριτήρια ανάθεσης, κωδικοί τομέων, ανταγωνισμός … και η λίστα συνεχίζεται. Τα υπολογιστικά φύλλα δεκάδων στηλών μπορούν (και θα) να μπερδευτούν γρήγορα.

Για να γεφυρωθεί το κενό που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έναν περίεργο δημοσιογράφο και μια πληθώρα δεδομένων, δημιουργήσαμε το Elvis (map me tender), ένα εργαλείο που καθιστά εύκολο το να βλέπεις ποιους προσλαμβάνει η κυβέρνηση για να κάνει πράγματα και πόσα χρήματα τους δίνουν.

Τι μπορώ να κάνω με το Elvis;

Στο Elvis, σχεδιάζετε δίκτυα (ή γραφήματα) δεδομένων δημόσιων δαπανών μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή χώρας, τομέα, χρονικής κλίμακας. Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιλογές πεπερασμένες και όσο το δυνατόν πιο σαφείς.

Οι επιλογές είναι πεπερασμένες

Μπορείτε να απεικονίσετε τομείς σε μια χώρα, όπως οι δαπάνες πληροφορικής ή οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ή να επιλέξετε εταιρείες από το μενού και να δείτε σε ποιες χώρες και τομείς δραστηριοποιούνται.

Βασιζόμενο στις επιλογές σας, το Elvis θα σχεδιάσει ένα δίκτυο.

Αυτό είναι ένα γράφημα δικτύου των χρηματικών ροών μεταξύ κυβερνήσεων και εταιρειών. It wiggles too!

Το δίκτυο έρχεται με μια πλαϊνή μπάρα, η οποία απαριθμεί όλες τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις του δικτύου. Μπορείτε να ταξινομήσετε και να αναζητήσετε αυτές τις λίστες.

Φιλτράρετε και αναζητήστε τη λίστα όλων των κουκκίδων στο δίκτυο

Κάνοντας κλικ σε μία από τις εταιρείες ή τις κυβερνήσεις σας εμφανίζει λίστα των προσφορών στις οποίες έχουν συμμετάσχει. Και πάλι, μπορείτε να ταξινομήσετε αυτά που σας αρέσουν.

Ταξινομήστε τους ανάλογα με την αξία τους

Στις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με την προσφορά (έκπληξη!) και να κάνετε κλικ σε άλλες πλατφόρμες όπως τοTED (Tenders Electronic daily) και το opentender.eu.

Διατηρούμε τις λεπτομέρειες και περιορισμένες. Αναζητήστε λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με τους κυβερνητικούς ιστότοπους!

Αλλά περιμένετε… υπάρχει κι άλλο!?

Η ίδια εταιρεία μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετική ορθογραφία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με τον τρόπο συμπλήρωσης του ονόματος της εταιρείας. Εφαρμόσαμε, λοιπόν, ένα απλό εργαλείο για τη συγχώνευση πολλαπλών κουκίδων στο δίκτυο.

Πριν οι υπολογιστές γίνουν αρκετά έξυπνοι, πρέπει να συγχωνεύσετε εταιρείες που είναι οι ίδιες, χειροκίνητα. Συγγνώμη!

Δεν υπάρχει επίσης, κανένας κανόνας για το πόσο μέρος των πληροφοριών συμπληρώνεται. Συμβαίνει έτσι, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να μοιραστεί πόσο κοστίζει μία προσφορά, για παράδειγμα. Μετά από μια μακρά συζήτηση για το πώς θα παρουσιάσουμε αυτό το είδος των ελλειπόντων δεδομένων στο Elvis, έχουμε εγκαταστήσει … φρούτα.

Οι δαπάνες πληροφορικής στις Κάτω Χώρες κοστίζουν φράουλες

Γιατί μόνο Ανατολική Ευρώπη;

Παρόλο που έχουμε δεδομένα από ολόκληρη την ΕΕ, ο Elvis προσφέρει μόνο στοιχεία από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ένας από τους λόγους είναι η ποιότητα των δεδομένων: οι διαγωνισμοί στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης είναι πιο διαφανείς.

Η αξία της κερδοφόρας προσφοράς πολύ πιο συχνά εμφανίζεται σε διαγωνισμούς από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ

Ένας άλλος σημαντικός λόγος είναι οι διαθέσιμοι πόροι. Τα δεδομένα (7 εκατομμύρια προσφορές) είναι πολύ μεγάλα για τη βάση δεδομένων μας αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αναζητούμε μέσα για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σας αρέσει το Elvis;

Έχετε κάποια ερώτηση ή ιδέα; Θα θέλατε να δουλέψετε μαζί μας; Επικοινωνήστε ελεύθερα μαζί μας στο tech [at] tenders.exposed!

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top