“Η Ανοικτή Επιστήμη στην πράξη” – Εργαστήριο “Open Data Index”

[et_pb_section admin_label=”section”]
[et_pb_row admin_label=”row”]
[et_pb_column type=”4_4″]
[et_pb_text admin_label=”Text”]
Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης συμμετέχει με το εργαστήριο “Open Data Index” στη διημερίδα “Η Ανοικτή Επιστήμη στην πράξη”, την οποία διοργανώνει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2016, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, στο πλαίσιο της “Open Access Week 2016” . Στη διημερίδα πέρα από το OKF Greece συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/HEAL-Link).

Η ανοικτότητα των δεδομένων, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να τα χρησιμοποιούν, να τα επαναχρησιμοποιούν και να τα αναδιανέμουν, μπορεί να συμβάλει και στην επιστήμη. Προκειμένου να προωθηθεί και να εφαρμοστεί στην πράξη η ανοικτή επιστήμη, απαιτούνται δεδομένα διαθέσιμα σε όλους και επεξεργάσιμα από όλους, έτσι ώστε να εντοπίζονται τα πεδία μελέτης και να δίνονται λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Το εργαστήριο “Open Data Index” θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρες 13.00-15.00, στην κεντρική νησίδα Η/Υ του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη. Το “Open Data Index” είναι ο διεθνής αναγνωρισμένος Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων του Διεθνούς Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης (Open Knowledge International) και αξιολογεί τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα σε καθορισμένα σύνολα δεδομένων σε διάφορες χώρες. Και σε επίπεδο πόλεων, η ύπαρξή του κρίνεται σημαντική, καθώς τα ετήσια αποτελέσματα του δείκτη επιτρέπουν στους πολίτες να ελέγχουν πιο άμεσα ποια δεδομένα είναι ανοικτά στις πόλεις όπου διαμένουν.

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν καθοδήγησης και υποδείξεων, να μελετήσουν κατά πόσο 15 σύνολα δεδομένων είναι ανοικτά σε δέκα ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ηράκλειο, Κοζάνη, Λέσβος, Αλεξανδρούπολη, Νάουσα, Λάρισα, Βέροια). Στόχος είναι μέσα από τη νέα απογραφή να διαπιστωθεί ποια σύνολο δεδομένων είναι ανοικτά -άρα προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα από το κοινό.

Η δράση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν, αποτελεί δέσμευση του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης και στο 3ο Σχέδιο Δράσης Ανοικτής Διακυβέρνησης του ελληνικού κράτους 2016-2018. Μέσα από την ετήσια δημοσίευση του Δείκτη Ανοικτών Δεδομένων Πόλεων επιδιώκεται η κινητοποίηση πολιτών, επιχειρήσεων αλλά και κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να συνεισφέρουν και να αξιολογήσουν την ανοικτότητα των δεδομένων σε επίπεδο δήμων. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου της προόδου που κάνει ο κάθε δήμος στο θέμα των ανοικτών δεδομένων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και η ευκαιρία άμεσης εμπλοκής των πολιτών με αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διημερίδα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.
[/et_pb_text]
[/et_pb_column]
[/et_pb_row]
[/et_pb_section]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top