Εναρξη της συζητησης για τη διαμορφωση των νεων δεσμευσεων για την ανοικτη προσβαση στην πληροφορια και τα ανοικτα δεδομενα

Το «παρών» στη συλλογική συζήτηση για τη διαμόρφωση του επόμενου σχεδίου δράσης (2016-2018) για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση έδωσε το Open Knowledge Foundation Greece (OKFGR), στο πλαίσιο εκδήλωσης η οποία έγινε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης προόδου (2014-2016) από την Openwise, για λογαριασμό του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αξιολόγησης (IRM).

opendata2Στην εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στις 29 Μαρτίου 2016, στο Innovathens, στην Αθήνα, παρευρέθησαν (με τη σειρά που πήραν τον λόγο): Ο κος Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Πρόεδρος ΕΕΛ/ΛΑΚ, η κα Tinatin Ninua, ΙRM Research Manager, ο κος Αλέξανδρος Μελίδης Openwise, εθνικός ερευνητής IRM, ο κος Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην OGP, ο κος Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής ΝΔ, η κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, ο κος Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής ΠΟΤΑΜΙ, η κα Tonu Basu, Program Officer, Civil Society Engagement, η κα Νάνσυ Ρουτζούνη, Υπουργείο Εσωτερικών, Εθνικό σημείο επαφής της OGP και ο κος Θανάσης Δελληγιάννης Openwise, ενώ το άνοιγμα έκανε ο δημοσιογράφος, κος Μανώλης Ανδριωτάκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το OKFGR (Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας και Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος) συντόνισε τη μία εκ των δύο διαδραστικών συνεδριάσεων, προκειμένου να προσδιοριστούν νέες δεσμεύσεις σχετικά με την ανοικτή πρόσβαση στην πληροφορία και τα ανοικτά δεδομένα. Στη συζήτηση συμμετείχαν φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πολίτες αλλά και στελέχη υπουργείων (Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Εθνικής Αμύνης, Παιδείας, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών), καθώς και ο Αλέξανδρος Μελίδης εκπρόσωπος από το ΙRM.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση κινήθηκε γύρω από τρεις θεματικές: Πρόσβαση στην πληροφορία, διαμοιρασμός της εξουσίας λήψης αποφάσεων, ακεραιότητα και λογοδοσία.

Στην πρώτη θεματική, σχετικά με την πρόσβαση στην πληροφορία, συζητήθηκαν πολλά θέματα σχετικά με τη διάθεση και τον τρόπο διαχείρισης δεδομένων από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης. Επίσης, κάποια ακόμα ζητήματα που τέθηκαν είναι η ανάγκη σαφούς διαχωρισμού του ρόλου της Διαύγειας (ως αποθετήριο δημοσιών εγγράφων) και της πύλης ανοικτών δεδομένων (data.gov.gr), η οροθέτηση των ανοικτών δεδομένων, η αξιοπιστία των δεδομένων, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγραφών αποκλειστικά.

openadata3Στη δεύτερη θεματική, σχετικά με τη λήψη αποφάσεων, δόθηκε έμφαση στον ρόλο του πολίτη. Μεταξύ άλλων, κρίθηκαν αναγκαίες οι δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε επίπεδο δήμων – δημοτικών διαμερισμάτων – κοινοτήτων και προτάθηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας καταγραφής των προτάσεών των πολιτών. Επιπλέον, συζητήθηκε η δημιουργία μιας πλατφόρμας διαβουλεύσεων σε επίπεδο δήμων κι ενός forum για τα θέματα ανοιχτής διακυβέρνησης από συλλογικούς φορείς.

Στην τελευταία θεματική, σχετικά με την ακεραιότητα και τη λογοδοσία, εξετάστηκε, πέραν όλων των άλλων, το πώς η Διαύγεια μπορεί να βελτιωθεί, να απλοποιηθεί και να εμπλουτιστεί. Η αναβάθμιση της ανοικτής πληροφορίας, η δημιουργία μιας πλατφόρμας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η διαμόρφωση ενιαίας γραμμής εξυπηρέτησης των πολιτών είναι μερικά ακόμα θέματα που απασχόλησαν την ομάδα.

Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου δράσης για την κοινωνία των πολιτών, αλλά και η συνεργασία σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και η υποστήριξη αυτών μέχρι την υλοποίησή τους στο πλαίσιο ενός forum.

*Το κείμενο των προτάσεων πρόκειται να ανεβεί για σχολιασμό μετά τις 20 Απριλίου 2016, στο http://www.opengov.gr/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top