“Διασυνδεδεμένα Δεδομένα και σε Βιβλιοθήκες” OpenAccessWeek 2017

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Ανοικτή πρόσβαση για …» που συνδιοργανώθηκε από την Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας στα πλαίσια του OpenAccessWeek, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον, αφορούσαν την χρησιμότητα των ανοικτών αλλά και διασυνδεδεμένων δεδομένων με στόχο την ίση και ολοκληρωμένη πρόσβαση στη πληροφόρηση τόσο στο κομμάτι της έρευνας όσο και της δημοσιογραφίας.

Την εναρκτήρια ομιλία  της ημερίδας έδωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης, Δρ. Χαράλαμπος Μπράτσας υπενθυμίζοντας ότι «η γνώση πρέπει να παράγει δύναμη για τους πολλούς και όχι για τους λίγους». Έχοντας υλοποιήσει  με επιτυχία τις τρείς  αρχικές δεσμεύσεις του Ιδρύματος:  Σχολεία Δεδομένων (Schools Of Data), καταγραφή των δικτύων της ανοικτότητας της πόλης και τα διασυνδεδεμένα ανοικτά δεδομένα  συμμετοχικού προϋπολογισμού (Open Budgets EU), μίλησε για τον χαμηλό αλλά ενθαρρυντικό βαθμό εξέλιξης στην διάδοση των ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μόλις, «159 φορείς έως τώρα συμμετέχουν, ενώ θα έπρεπε να συμμετέχουν όλοι» υπογραμμίζοντας παράλληλα και την μεγάλη απουσία των βιβλιοθηκών στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου.

Στην συνέχεια μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη δράση των ανοικτών δεδομένων (πρώτος νόμος Ν. 3448/2006 ΦΕΚ 57/Α΄)  και τη σύγχυση που συνεχίζει να επικρατεί αναφορικά με τους όρους και την λειτουργία των ανοικτών δεδομένων και άλλων εργαλείων (πχ Διαύγεια- data.gov ) εμποδίζοντας την ορθή και αποτελεσματική τους χρήση. Την ομιλία  ολοκλήρωσε η πρόταση για συνεργασία που έθεσε ο  Πρόεδρος του Ιδρύματος για διασυνδεδεμένα δεδομένα και σε βιβλιοθήκες  «με στόχο  να περάσουμε σε μια νέα εποχή αποφεύγοντας παθογένειες του παρελθόντος» όπως δήλωσε.

Το παρόν έδωσε και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο  Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος, κ. Ανδρέας Βέγλης  μίλησε για το ρόλο των ανοικτών δεδομένων και της ανοικτής πρόσβασης στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Τονίζοντας ότι «τα fake news δεν αποτελούν ένα καινούργιο φαινόμενο» ο κ. Βέγλης χαρακτήρισε τον πλουραλισμό του περιεχομένου της είδησης που επικρατεί σήμερα αλλά και την πληθώρα των μέσων διάδοσης της πληροφόρησης ως τους σημαντικότερους λόγους επανεμφάνισης του φαινομένου. Η τεχνική της επαλήθευσης αποτελεί και τον τρόπο καταπολέμησής του. Εκεί, σύμφωνα με τον καθηγητή, έρχονται  τα ανοικτά αλλά επιβεβαιωμένα δεδομένα που θα διευκολύνουν τον δημοσιογράφο στην δημιουργία ενός καλύτερου αποτελέσματος για τους πολίτες. Όλα τα παραπάνω είχαν την ευκαιρία να τα δουν και να τα εφαρμόσουν σε πρακτικό επίπεδο οι παρευρισκόμενοι  μέσω του workshop που έλαβε μέρος στο τέλος της ημερίδα.  Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής κ. Γρηγόριος Τσουμάκας, παρουσίασε το hatebasters, μια εύχρηστη και χρήσιμη εφαρμογή που στόχο έχει την ανίχνευση και την αναφορά ρητορικού μίσους στα social media (youtube).Σύμφωνα με την σχετική εφαρμογή μπορεί οποιοσδήποτε μέσω εγγραφής στην συγκεκριμένη πλατφόρμα να συνεισφέρει άμεσα στην προσπάθεια καταπολέμησης ρατσιστικών ή υβριστικών σχολίων που εμφανίζονται στο youtube με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Τέλος η κ. Ελευθερία Κοσέογλου και η κ. Σοφία Ζαπουνίδου επικέντρωσαν την ομιλία τους στην προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας και την επιστημονική επικοινωνία μέσα στο περιθώριο της Ανοικτής Πρόσβασης

*Την ομιλία μπορείτε να την βρείτε και μέσω Live Streamming .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top