Η Γενεύη θα φιλοξενήσει τα Ηνωμένα Έθνη της Ανοικτότητας

Δελτίο Τύπου : 2η Σεπτεμβρίου 2013

Για άμεση δημοσίευση

Στις 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, η Γενεύη θα φιλοξενήσει ένα διεθνές συνέδριο που δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο από όσα έχει δει το διάσημο διπλωματικό κέντρο: το Open Knowledge Conference συγκεντρώνει εκπροσώπους από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του ΟΗΕ και των δημοσίων διοικήσεων μαζί με τους ακτιβιστές της τεχνολογίας, πρωτοπόρους στην αστική επιχειρηματικότητα και εδικούς στη σχεδίαση δεδομένων. Hackers και κατασκευαστές, θα σφίξουν τα χέρια με διακεκριμένους διπλωμάτες, οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών θα λύσουν συγκεκριμένα προβλήματα με τους αναλυτές των δεδομένων !

Κατά τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο στο άνοιγμα των στοιχειωδών δεδομένων για το κοινό – στοιχεία που κυμαίνονταν από σονέτα έως στατιστικές, από τα γονίδια έως τα χωρικά δεδομένα. Τα ανοιχτά δεδομένα έχον γίνει πολύ γρήγορα ο οδηγός για περισσότερη διαφάνεια, λογοδοσία και καινοτομία. Σήμερα, καθώς οι πρωτοβουλίες αυτές αναπτύσσονται και συνεχίζουν να λύνουν τα χέρια όσων καινοτομούν τόσο στον τομέα της τεχνολογίας όσο και της κοινωνίας, γίνεται σαφές ότι η έννοια του “ανοικτού “, όπως αυτή του “πράσινου”, πρόκειται να γίνει γρήγορα ένα σημαντικό θεμέλιο τόσο για τις στρατηγικές βιώσιμης τεχνολογικής ανάπτυξης όσο και για τη μακρόπνοη χάραξη πολιτικής .

Η συνάντηση των πάνω από 600 επαγγελματιών των δεδομένων, των ερευνητών και των φορέων λήψης αποφάσεων από όλο τον κόσμο στη Γενεύη σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το κίνημα παγκόσμια. Με συμμετέχοντες από τη UNICEF, τη UNITAR, την UNESCO, τη UNDP, το CERN, την Παγκόσμια Τράπεζα και πολλούς άλλους παγκόσμιους οργανισμούς σηματοδοτείται επίσης η ενηλικίωση του «ανοιχτού» στο εσωτερικό του δικτύου των διεθνών οργανισμών.

Στους κύριους ομιλητές περιλαμβάνονται η Ellen Miller, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Sunlight , Chris Vein , Διευθύνων Σύμβουλος Καινοτομίας στην Παγκόσμια Τράπεζα, Chris Taggart, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenCorporates και Jay Naidoo, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για Βελτιωμένη Διατροφή ( GAIN ). Εκτός από τις υψηλού επιπέδου συνόδους ολομέλειας, διατίθεται ένας χώρος χάκερ για τους προγραμματιστές λογισμικού, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός εργαστηρίων, από τη δημοσιογραφία των δεδομένων μέχρι τα ανοιχτά οικονομικά, από τα ανοιχτά δεδομένα των Μεταφορών έως την εκπαίδευση των πολιτών στα ανοιχτά δεδομένα – θα βεβαιωθείτε ότι η εκδήλωση είναι άκρως διαδραστική, ιδιαίτερα παραγωγική και συνδέει τους πρωταγωνιστές του παγκόσμιου κινήματος για την ανοικτότητα . Ο στόχος : να ανοιχθεί η γνώση σε όλο τον κόσμο και να φανεί χρήσιμη σε όλους.

Είπαν:

Alain Berset, ο Ελβετός Ομοσπονδιακός Σύμβουλος και επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων, καλωσορίζει αυτό το παγκόσμιο κίνημα στην Ελβετία: ” Η εξέλιξη προς μια κοινωνία της πληροφορίας ανοίγει μέχρι σήμερα αφάνταστες δυνατότητες για τον πολίτη. Στεκόμαστε σήμερα στην αρχή της εξέλιξης αυτής, μιας εξέλιξης της οποίας η σημασία για την κοινωνία μας, δύσκολα μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ας αδράξουμε ως εκ τούτου την ευκαιρία να εργαστούμε από κοινού, για παράδειγμα, στο πιλοτικό σχέδιο για το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Data Portal, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει σε αυτό το συνέδριο . ”

Rufus Pollock, ο ιδρυτής του Open Knowledge Foundation, προσθέτει: «Είμαστε ευτυχείς που πολλές χώρες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους για τα ανοιχτά δεδομένα , τόσο σε φόρουμ όπως η G8 ή το Open Government Partnership, καθώς και σε πολύ συγκεκριμένα βήματα τους στην εφαρμογή πρωτοβουλιών για τα ανοικτά δεδομένα. Συγκεντρώνοντας διεθνείς ηγέτες κατά τη διάσκεψη στη Γενεύη, είναι σημαντικό να διευρύνουν και να εμβαθύνουν αυτή τη συναίνεση για την ανοικτή γνώση που έχει αποδειχθεί τόσο παραγωγική για επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ερευνητές και εργαζόμενοους της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Open Knowledge Conference 2013 είναι ένα μικρός οργανισμός, τα «Ηνωμένα Έθνη της Ανοικτότητας», και η ομάδα αυτή καλει τον ΟΗΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο άνοιγμα των δεδομένων στον κόσμο, για να υπάρξει πραγματική διαφάνεια και λογοδοσία.”

Hannes Gassert, ο συν -ιδρυτής του Opendata.ch, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης : “Η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τα ανοιχτά δεδομένα στην Ελβετία . Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι μόνον η αρχή για το κίνημά μας, ότι η αύξηση των δεδομένων με γνώμονα την διαφάνεια, την ανάλυση των δεδομένων και τη οπτικοποίησή τους θα συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, και τελικά θα αναζωογονήσει την πολυπόθητη άμεση δημοκρατία.”

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες και για να προγραμματίσετε συνεντεύξεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με το press@okcon.org .

Για τη διαπίστευση και πρόσθετες εικόνες δείτε στο http://okcon.org/press .

Για περαιτέρω σχόλια επικοινωνήστε με τον Hannes Gassert (βλ. παραπάνω απόσπασμα ) , 41786631109 / media@opendata.ch .

Σημειώσεις για τους συντάκτες

Το OKCon 2013, θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στην Ελβετία , στο Συνεδριακό Κέντρο CICG από τις 16 έως τις 18 Σεπ 2013. Διοργανώνεται από το Open Knowledge Foundation Ελβετίας ( Opendata.ch ) και το Ίδρυμα ανοιχτής γνώσης (Open Knowledge Foundation) με την υποστήριξη από την ελβετική κυβέρνηση. H εκδήλωση συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες και Changemakers από ιδιωτικές, δημόσιες και κοινοτικές δράσεις από όλο τον κόσμο . Δείτε στο http://okcon.org/schedule/ για το πλήρες πρόγραμμα .

Το Ίδρυμα ανοιχτής γνώσης είναι ένα παγκόσμιο κίνημα με σκοπό να ανοίξει τα δεδομένα και να οδηγήσει στην επαναχρησημοποίησή τους, στην ενδυνάμωση των πολιτών με νέες γνώσεις και ιδέες, και τη ανάπτυξη δίκαιων και βιώσιμων κοινωνιών. Το Ίδρυμα ενθαρρύνει δραστηριότητες που προωθούν και βασίζονται σε ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμα ανοιχτά δεδομένα και ανοιχτό περιεχομένο – συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων πληροφοριών, τη δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και το δημόσιο τομέα πολιτιστικό περιεχόμενο. Δείτε http://okfn.org .

Το Opendata.ch, το ελβετικό παράρτημα του Open Knowledge Foundation φιλοξενεί το Open Knowledge Conference 2013. Από το 2011, η ομάδα επηρεάζei τις δημόσιες πολιτικές, με βάση την τοπική κοινότητα και τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της άμεσης δημοκρατίας και των ανοιχτών δεδομένων. H επιτυχημένη σειρά hackdays make.opendata.ch έχει γίνει γνωστή για την παραγωγική συνεργασία μεταξύ σχεδιαστών, προγραμματιστών και υπευθύνων λήψης αποφάσεων .

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Portal δεδομένων, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί στην εκδήλωση στις 16 Σεπτεμβρίου 2013 στο opendata.admin.ch, είναι μια κοινή προσπάθεια από την Ελβετική Υπηρεσία Αρχειοθέτησης και τους συνεργάτες της για να δημιουργηθεί μια κεντρική πύλη πιλοτικής παροχή πρόσβασης σε ανοιχτά δεδομένα όλων των επιπέδων από όλες τις Ελβετικές αρχές. Μια ευρεία ποικιλία αρχείων δεδομένων θα διατεθούν κατά την έναρξη , περιλαμβανομένων των Ελβετικών δημοτικών ορίων, των στατιστικών στοιχείων του πληθυσμού, ενημερωμένα μετεωρολογικά δεδομένα, ιστορικά έγγραφα ή, για παράδειγμα, ένας κατάλογος της ελβετικής λογοτεχνίας. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα και να ανασυνδυάζουν τα δεδομένα. Δείτε στο http://www.bar.admin.ch/themen/01648?lang=en .

Ο Ορισμός του Ανοιχτού καθορίζει τις αρχές που ορίζουν το “άνοιγμα” σε σχέση με τα δεδομένα και το περιεχόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακατανεμηθούν, και ότι είναι διαλειτουργικά με άλλους ανοιχτούς πόρους. Οι ανοιχτοί πόροι πρέπει να είναι ελεύθερα στη χρήση και να διανέμονται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε και για οποιονδήποτε σκοπό. Για να εξασφαλιστεί αυτό, ο Ορισμός του Ανοιχτού προϋποθέτει ότι το ανοικτό υλικό είναι προσβάσιμο, σε κατάλληλη μορφή, και έχει την κατάλληλη ανοικτή άδεια που συνδέεται με αυτό. Δείτε στο http://opendefinition.org .

– Δείτε περισσότερα στο : http://okfn.org/press-releases/geneva-to-host-the-united-nations-of-open/ # sthash.yp1c4Dyq.dpuf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top