από τον David Selassie Opoku
Το Open Knowledge International είναι μέλος του Open Data for Development (OD4D), ενός παγκόσμιου δικτύου ηγετών στην κοινότητα ανοικτών δεδομένων, που συνεργάζονται για την ανάπτυξη λύσεων ανοικτών δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το blog, ο David Opoku του Open Knowledge International μιλά για το πώς το OD4D πρόγραμμα στο Africa Open Data Collaboration Fund and Embedded Fellowships συμβάλλει στην ανάπτυξη της ικανότητας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Αφρική να διερευνήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες να γίνουν εναλλακτικοί παραγωγοί δημόσιων δεδομένων.
Συμφραζόμενα
Λόγω της πρόκλησης των κυβερνήσεων που παρέχουν ανοικτά δεδομένα στην Αφρική, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών (ΟΚΠ -CSOs) έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ως εναλλακτικοί παραγωγοί δεδομένων. Η αξία που προσφέρουν αυτές οι ΟΚΠ περιλαμβάνει την εξοικείωση του τοπικού πλαισίου ή του συγκεκριμένου τομέα, όπου τα δεδομένα μπορεί να είναι επωφελή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο νέος αυτός ρόλος για τις ΟΚΠ χρησιμεύει για την παροχή πρόσθετων ελέγχων και επαλήθευση για δεδομένα που είναι ήδη διαθέσιμα, και σε άλλα για να παρέχουν ολόκληρα σύνολα δεδομένων όπου δεν υπάρχουν. Οι ΟΚΠ αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να δημιουργήσουν τις δικές τους δεξιότητες για την αποτελεσματική παραγωγή δημόσιων δεδομένων που θα ωφελήσουν τους χρήστες τους. Για τις περισσότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές με χαμηλό εισόδημα, η οικοδόμηση αυτής της ικανότητας μπορεί να είναι μακρά, δαπανηρή από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής, και ακριβή.
Μέσω του προγράμματος Open Data for Development (OD4D), το Open Knowledge International (OKI) προσπάθησε να μάθει περισσότερα για το τι χρειάζεται για να καταστεί δυνατή η δυνατότητα των ΟΚΠ να γίνουν ικανοί συλλέκτες δεδομένων. Χρησιμοποιώντας το Ταμείο Συνεργασίας για την Ανοικτή Συνεργασία στην Αφρική (AODC) και τα ενσωματωμένα προγράμματα υποτροφιών OD4D, εξετάζουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες ανάπτυξης των ικανοτήτων των ΟΚΠ για τη συλλογή σχετικών δεδομένων για το έργο τους.
Η λύση μας
Το Ταμείο AODC παρείχε χρηματοδότηση ($ 15000 δολάρια ΗΠΑ) και τεχνική υποστήριξη στην ομάδα Women Environmental Programme (WEP) στην Abuja της Νιγηρίας, η οποία εργαζόταν σε ένα έργο συλλογής δεδομένων με στόχο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις υποδομές και τις υπηρεσίες για τις τοπικές κοινότητες. Το WEP υποστηρίχθηκε μέσω του Ταμείου AODC στην εκμάθηση του σχεδιασμού ολόκληρης της διαδικασίας συλλογής δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης και της κατάρτισης των συλλεκτών δεδομένων, της επιλογής του καλύτερου εργαλείου συλλογής δεδομένων, της ανάλυσης και της δημοσίευσης των ευρημάτων και της τεκμηρίωσης ολόκληρης της διαδικασίας.
Επιπλέον, το ενσωματωμένο πρόγραμμα υποτροφιών μάς επέτρεψε να τοποθετήσουμε έναν εμπειρογνώμονα δεδομένων στην ομάδα Advocates for Community Alternatives (ACA) για 3 μήνες, για να χτίσουμε τις δεξιότητές τους για τη συλλογή δεδομένων. Η ACA, η οποία ασχολείται με θέματα γης στην Γκάνα, συλλέγει στοιχεία για διάφορα μέλη της κοινότητας και της γης τους. Η πρόκλησή τους ήταν να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής, ανάλυσης και χρήσης δεδομένων. Ο εμπειρογνώμονας δεδομένων συνεργάζεται μαζί τους για να σχεδιάσει και να δοκιμάσει αυτό το σύστημα και να εκπαιδεύσει τα μέλη του προσωπικού της ACA στη χρήση του.
Αναδυόμενα αποτελέσματα
Μέσω αυτού του έργου, υπήρξε αυξημένη επιθυμία τόσο στο WEP όσο και στην ACA να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα και την αξία του στις εργασίες υπεράσπισης. Και οι δύο οργανώσεις έχουν μάθει την αξία των δεδομένων και τώρα κατανοούν την ανάγκη να αναπτυχθεί μια στρατηγική δεδομένων οργανωτικών δεδομένων. Αυτό συνδυάζεται με την αναγνώριση της ανάγκης να ενισχυθεί η ικανότητα των οργανωτικών υποδομών (όπως καλύτερα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αποθήκευση δεδομένων κ.λπ.) για να υποστηριχθεί αυτό το έργο.
Η ελπίδα είναι ότι και οι δύο οργανώσεις θα έχουν μεγαλύτερη γνώση σχετικά με τη σημασία των δεδομένων και θα έχουν αποκτήσει νέες δεξιότητες για τον τρόπο εφαρμογής τους στην πράξη. Για παράδειγμα, το WEP συνέλεξε και δημοσίευσε το σύνολο δεδομένων από το έργο τους και τώρα χρησιμοποιεί το Kobo Toolbox μαζί με άλλες νέες δεξιότητες στα νέα έργα του. Η ACA, από την άλλη πλευρά, εκπαιδεύει τα περισσότερα από τα μέλη του προσωπικού της με το εγχειρίδιο Kobo Toolbox που αναπτύχθηκε και διερευνά άλλα κανάλια για να δημιουργήσει εσωτερική χωρητικότητα δεδομένων.
Μαθήματα
Αυτές οι δύο εμπειρίες έχουν ρίξει λίγο περισσότερο φως στις αυξανόμενες ανάγκες των ΟΚΠ να χτίσουν τη δυνατότητα συλλογής τους. Ωστόσο, η έκταση της διαδικασίας όπως απεικονίζεται στο σχήμα 1 δείχνει ότι πρέπει να αναπτυχθούν περισσότεροι πόροι για να ενισχυθεί η μάθηση και η κατάρτιση των ΟΚΠ. Ένα καλό παράδειγμα ενός ευεργετικού πόρου είναι το Easy Guide to Mobile Data Collection του School of Data. Αυτός ο πόρος έχει καθοριστική σημασία για την παροχή ολιστικής άποψης για τις διαδικασίες συλλογής δεδομένων σε ενδιαφερόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανάπτυξη εργαλείων όπως το Kobo Toolbox, το οποίο απλοποίησε πολλές από τις τεχνικές προκλήσεις που θα υπήρχαν για τους μη τεχνικούς και τους συλλέκτες δεδομένων με χαμηλό εισόδημα.
Ανακαλύπτουμε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να προωθήσουμε τις συνεργασίες με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς δεδομένων σε μια διαδικασία συλλογής δεδομένων υπό την καθοδήγηση των ΟΚΠ. Τέτοια ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα για τη μεθοδολογική έρευνα και τον σχεδιασμό, εθνικές στατιστικές υπηρεσίες για την επαλήθευση και την εξουσιοδότηση δεδομένων, κόμβοι πολιτικών τεχνολογιών για τεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό, εταιρείες τηλεπικοινωνιών για υποστήριξη στο διαδίκτυο και άλλες ΟΚΠ.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το έργο:
• Διαβάστε το blog post της WEP για τα μαθήματα από το έργο τους, “Assessing the state of infrastructural development in FCT: The mixed lessons”
• Διαβάστε τις σκέψεις από τον Oludotun Babayemi, τον ενσωματωμένο συνεργάτη που συνεργάστηκε με το WEP, “‘Strinkwishism’: how to build organisational capacities around Open Data through embedded fellowships”
• Διαβάστε τη δημοσίευση ιστολογίου από τον Nana Baah Gyan, τον ενσωματωμένο συνεργάτη που συνεργάστηκε με την ACA, “Collaborating For A Greater Good”.
Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.