Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί μεταφρασμένη αναδημοσίευση της συνέντευξης που δόθηκε από το OK Greece στο http://frictionlessdata.io.
Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, το επίσημο Παράρτημα του Open Knowledge International, ιδρύθηκε το 2012 από μία ομάδα ακαδημαϊκών, προγραμματιστών, πολιτών, χάκερ και εκπροσώπων του δημοσίου. Υποστηριζόμαστε από ένα εθνικό δίκτυο εθελοντών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι έμπειροι επαγγελματίες στα πεδία της Πληροφορικής, των Μαθηματικών, της Ιατρικής, της Δημοσιογραφίας, της Γεωργίας κ.α. Η ομάδα μας απαρτίζεται από μέλη της κοινωνίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα ανοικτά δεδομένα, τα διασυνδεδεμένα δεδομένα, τον ανοικτό κώδικα, τη δημοσιογραφία δεδομένων, και που αφιερώνουν χρόνο προσπαθώντας να εφαρμόσουν τα επιστημονικά αποτελέσματα σε κοινωνικές δραστηριότητες.
Αισθανθήκαμε χαρά όταν διαβάσαμε για τα Frictionless Data στο blog του Open Knowledge International και παρακολουθούσαμε την πορεία του project με προσοχή. Όταν είδαμε την ανακοίνωση για το Frictionless Data Tool Fund ήμασταν σίγουροι ότι θέλουμε να λάβουμε μέρος και να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν στην απάλειψη των τριβών κατά την επεξεργασία των δεδομένων.
Άτομα και οργανισμοί που δουλεύουν με δεδομένα δείχνουν ενδιαφέρον για την ανάλυση, την απεικόνιση ή τη δημιουργία εφαρμογών που βασίζονται στα δεδομένα, αλλά καταλήγουν να δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο καθάρισμα και την προετοιμασία των δεδομένων.
Τα εργαλεία και οι βιβλιοθήκες του Frictionless Data αποσκοπούν στο να κάνουν τα δεδομένα έτοιμα προς χρήση. Υπάρχουν πολλές αποθήκες ανοιχτών δεδομένων σε διαφορετικές μορφές και συχνά περιλαμβάνουν ακάθαρτα και ακατάστατα δεδομένα με κενές (null) τιμές, ημερομηνίες, νομίσματα (currencies), ενότητες και αναγνωριστικά (identifiers)τα οποία απεικονίζονται με διαφορετικό τρόπο και απαιτείται κόπος για να γίνουν χρηστικά. Επιπλέον, τα datasets από διαφορετικές πηγές έχουν διαφορετική αδειοδότηση, δεν είναι ενημερωμένα και οι αντιφάσεις κάνουν την ανάλυση που τα περιλαμβάνει όλα δύσκολη.
Αποδεχθήκαμε την επιχορήγηση Frictionless Data Tool Fund για την ανάπτυξη βιβλιοθηκών στη γλώσσα R. Η R είναι μια ισχυρή, ανοιχτής μορφής, γλώσσα προγραμματισμού και περιβάλλον στατιστικών υπολογισμών και γραφικών, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη σε άτομα που ασχολούνται με την στατιστική και τα δεδομένα.
Έχουμε σκοπό να εφαρμόσουμε δύο βιβλιοθήκες Frictionless Data στην R, το Table Schema για τη δημοσίευση και την κοινοποίηση σε μορφή πίνακα δεδομένων και το Data Package για την περιγραφή μίας συνεκτικής συλλογής με δεδομένα σε ένα μοναδικό πακέτο, κρατώντας τις προδιαγραφές των δεδομένων χωρίς τριβή. Σχόλια, forks και pull requests είναι επιθυμητά και στα δύο αποθετήρια.
Οι χρήστες θα μπορούν να φορτώνουν πακέτα δεδομένων σε R σε δευτερόλεπτα έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναλύσεις και απεικονίσεις, τα λανθασμένα δεδομένα μπορούν να διορθωθούν και γενικά η τριβή να απομακρυνθεί στην εργασία με τα δεδομένα, ιδιαίτερα όταν γίνεται μετατροπή από τη μία γλώσσα στην άλλη. Για παράδειγμα, θα μπορείτε να πάρετε και να αναλύσετε ένα πακέτο δεδομένων σε R, το οποίο με τη σειρά του θα μπορεί να κάνει απεικονίσεις σε άλλα γραφικά περιβάλλοντα με μεγαλύτερη ευκολία.
Επίσης, είμαστε στη χαρούμενη θέση να φιλοξενούμε το Open Knowledge Festival (OKFest) στη Θεσσαλονίκη από τις 3-6 Μαΐου 2018. Το OKFest αναμένεται να φέρει κοντά πάνω από 1,500 άτομα, από περισσότερες από 60 χώρες. Στη διάρκεια του φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις μέρες, οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν μαζί για να μοιραστούν τις δεξιότητές τους και τις εμπειρίες τους, δημιουργώντας εργαλεία και συνεργασίες οι οποίες θα προωθήσουν τη δύναμη της ανοικτότητας ως θετική δύναμη προς την αλλαγή. Ο CEO του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, Dr. Χαράλαμπος Μπράτσας, και η υπόλοιπη ομάδα είναι ενθουσιασμένοι με την φιλοξενία της μεγαλύτερης συνάντησης των μελών της κοινότητας του Open Knowledge στη χώρα μας. Νέα για το OKFest μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στο Twitter.
Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το OK Greece; Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook, να διαβάσετε το blog μας και να δείτε τα βίντεο που κοινοποιούμε στο Youtube.