Stories From Open Data Day 2024

Μέσα στα πλαίσια εορτασμού του Open Data Day πραγματοποιήθηκαν 287 events σε παραπάνω από 60 χώρες, μεταξύ 2 με 8 Μαρτίου 2024, αφιερωμένα στην αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων από διαφορετικές κοινότητες.  Η φετινή διοργάνωση αποτελούσε μέρος του ‘HOT OpenSummit ’23-24 initiative’, μίας πρωτοβουλίας για την προώθηση ισχυρών δικτύων συλλογικής δράσης μέσα από εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας σε όλο το ανθρωπιστικό κίνημα ανοιχτής χαρτογράφησης.  
Highlights του φετινού Open Data Day
  • Workshop ‘Open Data as a Human Right’ της Νομικής σχολής του Ahmadu Bello University στη Ζάρια της Νιγηρίας

Το ‘Open Data as a Human Right’ διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Open Knowledge Foundation, με σκοπό την ενδυνάμωση της νεολαίας, την υπεράσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του workshop, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να λάβουν μέρος σε μία σειρά από διαδραστικές συνεδρίες και ομαδικές πρακτικές ασκήσεις, εντός των οποίων περιλαμβάνονταν παρουσιάσεις σχετικά με τα ανοιχτά δεδομένα όπως επίσης και αντίστοιχες για την διαφύλαξη των πνευματικών δικαιωμάτων των ψηφιακών δημιουργών. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μία σειρά συζητήσεων σχετικά με την σημασία των ανοιχτών δεδομένων στην προώθηση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνικής ισότητας όπου συμμετέχοντες και διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους και να προτείνουν νέες ιδέες για μελλοντικές επεκτάσεις του workshop.

  • “Open Data for Risk-informed societies” event του Disaster Risk Management (DRM), με έδρα την Αφρική

Το “Open Data for Risk-informed societies” αποτελεί μία πρωτοβουλία του DRM που δημιουργήθηκε ως απάντηση στη διαρκώς αυξανόμενη στάθμη του νερού της λίμνης Τανγκανίκα, με σκοπό την ενίσχυση και προστασία των κοινοτήτων που βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από αυτή. Το event έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Open Data Day μέσα από την οικονομική υποστήριξη του Open Knowledge Foundation. Για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκε μία σειρά δραστηριοτήτων σχετικά με τον εντοπισμό των ήδη πλημμυρισμένων ή επιρρεπών σε πλημμύρες περιοχών, την προστασία των ανθρώπων απέναντι σε μία ενδεχόμενη μελλοντική πλημμύρα στις γύρω περιοχές με έμφαση τις κοινότητες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από  στην πόλη Baraka, μέσω την επιτόπου συλλογής δεδομένων. Σε πρώτο επίπεδο, η συλλογή δεδομένων σχετικά με περιοχές που είχαν πλημμυρίσει κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκε μέσω της συλλογής στοιχείων από υποδομές που παλαιότερα είχαν δεχθεί αντίστοιχα πλήγματα. Σε δεύτερο επίπεδο, η δημιουργία ικανοτήτων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας πραγματοποιήθηκε μέσα από την επιτόπου συλλογή δεδομένων από άτομα που κατοικούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με σκοπό την κατανόηση των δεδομένων για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων. Η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη συλλογή δεδομένων για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη λίμνης Τανγκανίκα θεωρήθηκε καθοριστική καθώς, πάνω από 5.000 υποδομές εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν στην πόλη Baraka και τις γύρω περιοχές.

  • Κολομβία: Δημιουργία ‘OpenStreetMap’ μέσω της συμμετοχής του κοινού στον εντοπισμό και τη συλλογή δεδομένων

Η κολομβιανή κοινότητα πίσω από την δημιουργία του OpenStreetMap προσκάλεσε κατά τη διάρκεια του Open Data Day τους συμμετέχοντας και τους κατοίκους διαφορετικών να συμβάλλουν με τη σειρά τους στη συλλογή δεδομένων σχετικών με τον χάρτη. Μέσα από μία πληθώρα δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στον εντοπισμό, την συλλογή και ταξινόμηση δεδομένων σχετικών με τον χάρτη, τόσο η κοινότητα όσο και οι κάτοικοι των περιοχών μπόρεσαν να αλληλεπιδράσουν για τις ανάγκες του project, γεγονός που αναδεικνύει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός συνεργατικού δικτύου που βασίζεται στα ανοιχτά δεδομένα.

  •  Εκδήλωση με θέμα «Ανοικτά Δεδομένα και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης» από την ομάδα του OKFN Greece

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, η ομάδα του Open Knowledge Foundation Greece γιόρτασε την μεγάλη Ημέρα των Ανοικτών Δεδομένων μέσα από την εκδήλωση “Ανοικτά Δεδομένα και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης». Το event διοργανώθηκε από το Open Knowledge Foundation Greece με την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ και του UPCAST Project, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Τμήματος με την παρουσία των Πρυτανικών Αρχών του ΔΙΠΑΕ και της Διοίκησης της Σχολής, οι οποίοι άνοιξαν την εκδήλωση με χαιρετισμούς. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυνε διαδικτυακά η CEO Open Knowledge Foundation International κα. Renata Avila.

Link άρθρου εκδήλωσης: https://okfn.gr/open-data-day-2024/

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top