Στο Βερολίνο στρέφεται το ενδιαφέρον από τις 08 έως τις 10 Μαΐου 2017, όπου λαμβάνει χώρα η re:publica 2017, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο συναρπαστικά φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό στον κόσμο.
Η δικτύωση της ψηφιακής κοινότητας και η δημιουργία χώρου για την ανταλλαγή ιδεών αποτελούν τους βασικούς στόχους της re:publica. Φέτος προετοιμάζεται ένα συναρπαστικό πρόγραμμα και το ψηφιακό εκπαιδευτικό ταξίδι συνεχίζεται! Η αρχή γίνεται στο Βερολίνο και συνεχίζει σε Δουβλίνο και Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι του ψηφιακού πολιτισμού μοιράζονται τα εργαλεία γνώσης και λήψης αποφάσεων και συζητούν για το μέλλον της κοινωνίας της πληροφορίας.
Οι εκδηλώσεις της re:publica σε Βερολίνο, Δουβλίνο και Θεσσαλονίκη στοχεύουν στη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας για μια διαδικτυωμένη ψηφιακή κοινότητα στην Ευρώπη, ενώνοντας τις θετικές ενέργειες. Η αρχή γίνεται με τη συνάντηση των εκπροσώπων της Δημιουργικής Οικονομίας των εμπλεκόμενων χωρών στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της δράσης re:connecting EUROPE. Συμμετέχοντες από το Δουβλίνο και τη Θεσσαλονίκη θα συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις και λύσεις που αντιμετωπίζουν ακτιβιστές, ιδρυτές και καλλιτέχνες στην Ευρώπη. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια στενή σχέση με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η οποία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο του 2017, με τη δεύτερη re:publica στο Δουβλίνο, από τις 7 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, και στη συνέχεια, με την πρώτη re:publica στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη 2017.
Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (OK Greece) θα βρίσκεται στο Βερολίνο τις τρεις αυτές ημέρες, εκπροσωπούμενο από τους κ.κ. Χαράλαμπο Μπράτσα, Ιδρυτής και Πρόεδρος του OK Greece, Κλεάνθη Κουπίδη, Chief Operations Officer, και Ισίδωρο Πάσσα, επιστημονικό συνεργάτη. Ειδικότερα, η εισήγηση του OK Greece θα γίνει στο πλαίσιο του προγράμματος re:connecting Europe την Τρίτη 09 Μαΐου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνάντηση για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τα ανοικτά δεδομένα, τη διαφάνεια και τα τεχνικά εργαλεία, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Εν αναμονή, λοιπόν, της έναρξης αυτού του ψηφιακού εκπαιδευτικού ταξιδιού, το οποίο φέτος φέρνει κοντά τον Βορρά (Ιρλανδία-Δουβλίνο) με τον Νότο (Ελλάδα-Θεσσαλονίκη).