Re-publica Thessaloniki: Ενώνοντας την Ευρώπη από το Βορρά έως το Νότο

[box type=”info”] Των Δέσποινα Μάντζιαρη και Σπυριδούλας Μάρκου [/box]

Η ιδέα για το πρότζεκτ re:connecting Europe γεννήθηκε το Μάιο του 2017 στο Βερολίνο και το ταξίδι που θα ένωνε το Βορρά με το Νότο έφτασε στο τέλος του μετά την ολοκλήρωση του re:publica Thessaloniki. Οι εκδηλώσεις, που διήρκησαν τρεις ημέρες (11-13 Σεπτεμβρίου), περιελάμβαναν παρουσιάσεις και συζητήσεις με άτομα από τον πολιτικό χώρο, τις επιστήμες και την κοινωνία.

Ο Ιδρυτής του φεστιβάλ, Andreas Gebhard, δήλωσε στο OK Greece: «Το re:publica είναι μία ιδέα αφιερωμένη πάνω στο digital society, θα έλεγα, κάτι σαν ένα business event για επαγγελματίες του χώρου, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο. Στο re:publica μπορεί να συναντήσει κανείς από πολιτικούς και εκπροσώπους του χώρου της τεχνολογίας, μέχρι καλλιτέχνες και φοιτητές. Αυτή η πρόσμιξη, διαφορετικών πεδίων και ανθρώπων, αποτελεί το «κλειδί» της φιλοσοφίας πάνω στην οποία στηρίζεται η διοργάνωση, καθώς και ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για πρώτη φορά, στη Θεσσαλονίκη».

Επίσης υποστήριξε ότι, πέρα από τους επαγγελματίες του χώρου της «ψηφιακής κοινότητας», είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις, καθώς ο ψηφιακός κόσμος, είναι ένας κόσμος με πολλές πτυχές που αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή ζωή πλέον σε όλους τους τομείς.

 

Ανοικτά δεδομένα σε “έξυπνες πόλεις”

Η ανοικτότητα των δεδομένων δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα του re:publica. Ο CEO του ΟΚ Greece, Χαράλαμπος Μπράτσας, συμμετείχε μαζί με την Αντιδήμαρχο Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Λίνα Λιάκου, και τον Απόστολο Κρητικό (Εκπαιδευτή Ανοικτών Δεδομένων, Open Data Institute) σε μια συζήτηση για την χρήση των Ανοικτών Δεδομένων στις “έξυπνες πόλεις” με τίτλο “Open Data in smart cities-Enabling citizen’s participation”. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκαν παραδείγματα έξυπνων πόλεων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τη μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη, με την ενεργή κινητοποίηση του Δήμου και σε συνεργασία με ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και το ΟΚ Greece, προσπαθεί να γίνει μια ‘”έξυπνη πόλη”, εφάμιλλη αυτών του εξωτερικού. Ο κ. Μπράτσας ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό, τις δράσεις όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το OK Greece και συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ανάμεσα σε αυτές είναι εφαρμογές όπως το TrafficThess, που συμβάλλει στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και τα hackathlons, τα οποία ενισχύουν την επιμόρφωση των πολιτών.

Η σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες του δήμου και η ενημέρωσή τους μέσω των ανοικτών δεδομένων που παρέχονται κρίθηκε σημαντική από όλους τους συμμετέχοντες της συζήτησης, αλλά φάνηκε και από τις παρεμβάσεις του κοινού. Ως παράδειγμα για την ανάκτηση δεδομένων παρουσιάστηκαν από τον κ. Μπράτσα, τα open data index και openbudgets.eu. Τα δεδομένα και οι δείκτες που παρέχονται από αυτούς τους ιστότοπους ενισχύουν την ενημέρωση και κατ’ επέκταση τη συμμετοχικότητα των πολιτών στη διακυβέρνηση μέσω της ανοικτότητας και της διαφάνειας. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες του Δήμου. Η κ. Λιάκου σε δηλώσεις που μας έκανε τόνισε τον μεγάλο όγκο των δεδομένων που διαθέτουν και την ανάγκη διαμοιρασμού τους ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου για την καλύτερη διαχείριση και την κοινοποίηση τους στους κατοίκους.

Ανάμεσα στα θέματα που θεωρούνται ως τροχοπέδη στη διάθεση και στην ποιότητα των ανοικτών δεδομένων είναι η ευθυνοφοβία. Η κ. Λιάκου μας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Κυρίως η αντίδραση περιγράφεται αρχικά λέγοντας ότι αυτά τα δεδομένα είναι ευαίσθητα, είναι προσωπικά. Μετά από συζήτηση, όμως, καταλαβαίνεις ότι ο βασικός λόγος είναι ο φόβος ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να μην είναι σωστά και όταν τα βγάλουμε έξω να έρθει κάποιος και να τους ζητήσει το λόγο. Άρα εμείς τώρα πρέπει να παλέψουμε -αυτοί δηλαδή που θέλουν να προωθήσουν τα ανοικτά δεδομένα- και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό και θετικό. Δηλαδή δεν θα πάει ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου ή να δει πόσο λάθος είναι, αλλά ότι θα αλληλοβοηθηθούμε από την κοινοποίησή τους. Και σε αυτό θα συμβάλλει και η εκπαίδευση”.

Προσέλκυση φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη που προωθούν την ψηφιακή ζωή

Ο Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και διεθνών σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε μία συζήτηση με θέμα “Berlin & Thessaloniki: European Cities” μαζί με τον Klaus Laderer, Αντιδήμαρχο του Βερολίνου. Μετά το πέρας της συζήτησης μας είπε για το re:publica: “Δεν είναι απλώς ότι ήρθε ακόμη ένα γεγονός στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης. Όλη αυτή η αναφορά στην ψηφιακή εποχή, στο ψηφιακό μέλλον, στην ψηφιακή πολιτική, είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά μας, ως Δήμος, προσπαθούμε πάρα πολύ να συνδεθεί η πόλη με όλο αυτό το παγκόσμιο γίγνεσθαι και η re:publica είναι μία τέτοια πλατφόρμα που προσφέρει και θα προσφέρει και τα επόμενα χρόνια πρόσβαση στις πιο σύγχρονες και τελευταίες εξελίξεις, διεθνώς”.

Σε ερώτησή μας για το ποια είναι η άποψή του για το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, παρόλο που δεν είναι πρωτεύουσα, επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το re:publica τώρα, αλλά και την ερχόμενη άνοιξη το OKFest μας δήλωσε: “Είναι πολύ ευχάριστο η πόλη να φιλοξενεί τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις. Νομίζω, ότι και εμείς βοηθήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση, σαν τοπική διακυβέρνηση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά την πολιτική της στα ανοικτά δεδομένα, αλλά και το κομμάτι της τεχνολογίας, είναι μία αρκετά προοδευτική πόλη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και εξαιρετικά προοδευτική σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ψηφιακό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, ακούστηκαν και στα διάφορα ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα. Έχει γίνει μία πολύ σημαντική δουλειά, και ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό, σπάνιο θα έλεγα, ανθρώπινο κεφάλαιο στην πόλη, γεγονός που αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για όλους αυτούς τους φορείς από το εξωτερικό να φέρουν τέτοια γεγονότα”.

Δηλώσεις για το OKFest έκανε και ο Andreas Gebhard: “Γνωρίζω ότι η διοργάνωση θα διεξαχθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, δεν ξέρω, όμως αν θα καταφέρω να παραβρεθώ, λόγω υποχρεώσεων με το re:publica εκείνες τις μέρες. Ωστόσο, είναι σίγουρα μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων. Είναι πραγματικά μία μοναδική πρόκληση για το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός, το οποίο δεν διοργανώνεται μία φορά, αλλά είναι θεσμός και ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο”.


 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top