OpenUp Thessaloniki Climate 2025: Τα 11 apps του hackathon

Το OpenUp Thessaloniki Climate 2025 ήταν ένας διαγωνισμός καινοτομίας για την ανάπτυξη εφαρμογών που συμβάλουν στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα της πλατφόρμας Open Data Space (ODS), μια πηγή δεδομένων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Upcast Horizon Project για να παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα. Το ODS είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει προηγμένα Negotiation, Discovery και Environmental plugins. Αυτά τα εργαλεία διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, την ανακάλυψη και την απόκτηση δεδομένων με αποτελεσματικό τρόπο. Επιπλέον, το ODS διαθέτει ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον χρήστη User Interface, που διευκολύνει την πρόσβαση, πλοήγηση και εξερεύνηση των οργανωμένων σε κατηγορίες δεδομένων. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της συμμετοχής και τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, μέσω τεχνολογικών καινοτομιών με βιώσιμο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το #OpenUpThessalonikiClimate 2025 προσέλκυσε περισσότερους από 50 προγραμματιστές/τριες οι οποίο δημιούργησαν ομάδες και ανέπτυξαν συνολικά 11 εφαρμογές. Αναλυτικότερα:

Η AirQ δημιουργήθηκε από την ομάδα KyrO των Κυριάκο Ουζούνη και Κωνσταντίνο Κατσαούνη. Η εφαρμογή προβλέπει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές υγείας βάσει του ιατρικού προφίλ κάθε χρήστη. Αναβαθμίζει την περιβαλλοντική πληροφόρηση με τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η AirQ περιλαμβάνει α) εκπαίδευση μοντέλων πρόβλεψης από τον admin, β) προσωπική εκτίμηση κινδύνου (Risk Score), γ) προσαρμοσμένες συστάσεις από AI, δ) ειδοποιήσεις ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο, ε) ιστορική και εποχική ανάλυση ρύπων και στ) ασφαλής διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η AirWaveThess δημιουργήθηκε από την ομάδα (KP)^2 των Κωνσταντίνο Πετράκη και Κυριακή Παντσιοπούλου. Η εφαρμογή δίνει έμφαση σε περιβαλλοντικά δεδομένα, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί δεδομένα για την ποιότητα του αέρα και του θαλασσινού νερού, με στόχο την παροχή χρήσιμων πληροφοριών για τις περιβαλλοντικές συνθήκες της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, περιλαμβάνει έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης (LLM assistant) που παρέχει άμεσες πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα. Τέλος η AirWaveThess αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας TypeScript, React, Python και FastAPI. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η ThessInfo δημιουργήθηκε από την ομώνυμη ομάδα των Ηλία Σαλτσίδη, Γιώργο Πασχαλίδη και Γιώργο Ρετσιλά. Η ThessInfo αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη Θεσσαλονίκη. Συνδυάζει διαδραστικούς χάρτες με χρωματισμό περιοχών βάσει δεικτών ποιότητας (νερό, αέρα, ανακύκλωση), δυναμικά γραφήματα τάσεων (μηνιαία/ετήσια), και ευέλικτους πίνακες με ταξινόμηση. Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν εύκολα δήμους ή περιοχές, να δουν άμεσα ποια είναι τα «καλύτερα» σημεία με ειδικές κάρτες και να εξετάσουν λεπτομερή στατιστικά. Το frontend υλοποιήθηκε σε React με Material-UI, Leaflet και Recharts, ενώ το backend βασίζεται σε Django REST Framework, παρέχοντας αξιόπιστα ανοικτά δεδομένα μέσω API. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η SeaMap δημιουργήθηκε από την μάδα AquaInstinct των Θωμά Παπαστεργίου, Ματθαίο Κούμπο και Εβελίνα Κούμπου. H εφαρμογή προσφέρει ένα διαδραστικό χάρτη για την ρύπανση των υδάτων στις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου. Η εφαρμογή περιλαμβάνει υπομνήματα μετρήσεων, heatmaps με την ποιότητα των υδάτων και των φυσικοχημικών μετρήσεων όλων των ακτών του Θερμαϊκού. Επίσης διαθέτει chat bot με πληροφορίες για τις παραλίες, μοντέλο πρόβλεψης της αλατότητας στον Θερμαϊκό, search bar για ευκολότερη αναζήτηση των ακτών, καθώς και live μετάδοση της θερμοκρασίας των δήμων της Θεσσαλονίκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Το GreenAirBot δημιουργήθηκε από την ομάδα EcoMotion της Αγγέλας Τοπούζη. Το GreenAirBot είναι ένα έξυπνο περιβαλλοντικό chatbot που παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα και βοηθά τους χρήστες να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την υγεία τους και το περιβάλλον. Με τη χρήση ανοιχτών δεδομένων από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Tεχνητής Nοημοσύνης, το GreenAirBot απαντά σε ερωτήσεις όπως: «Ποια είναι η πιο καθαρή ώρα για βόλτα στο λιμάνι;» ή «Πώς επηρεάζουν τα πλοία την ατμόσφαιρα;». Η εφαρμογή του GreenAirBot είναι ενσωματωμένη και σε Android, δίνοντας στους χρήστες την δυνατότητα να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα και να ενημερώνονται σχετικά με την ρύπανση και τις καλύτερες ώρες για υπαίθριες δραστηριότητες, απευθείας από το κινητό τους. Είτε περπατάτε στην παραλιακή, είτε εργάζεστε κοντά στο λιμάνι, είτε απλώς θέλετε να αποφύγετε την ρύπανση, το GreenAirBot σας βοηθά να επιλέξετε τις πιο υγιεινές και βιώσιμες λύσεις για την καθημερινότητά σας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η Skg Breath δημιουργήθηκε από την ομώνυμη ομάδα των Αλέξανδρο Μαυροθέρη, Σταύρο Ασιήκκαλης και Κωστανίνο Δημητρίου. Η εφαρμογή SKG-BREATH είναι ένας διαδραστικός ιστότοπος που παρουσιάζει ιστορικά και ζωντανά δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μέσω ενός χάρτη και γραφημάτων, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν τις συγκεντρώσεις ρύπων όπως το CO, NO, NO₂, SO₂, O₃ και PM2.5, με δυνατότητα επιλογής ημερομηνίας από το 2017 έως και το 2024. Η πλατφόρμα παρέχει επίσης ζωντανά δεδομένα ποιότητας αέρα για PM2.5, αξιοποιώντας το ανοιχτό API του OpenAQ. Η μέτρηση συνοδεύεται από έναν ενδεικτικό μετρητή (gauge) που δείχνει το επίπεδο της ποιότητας του αέρα σε πραγματικό χρόνο. Στόχος της εφαρμογής είναι να ενημερώνει με απλό και κατανοητό τρόπο τους πολίτες για την ποιότητα του αέρα στην πόλη, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε περιβαλλοντικά δεδομένα μέσα από μια σύγχρονη και φιλική προς τον χρήστη σχεδίαση. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική πολιτική της πόλης, προωθώντας λύσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η Prime Radiant δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Κατσακιόρη. Η εφαρμογή Prime Radiant συνδυάζει σύνολα δεδομένων που υπολογίζουν το AQI (Air Quality Index) και αποτελεί τη δημιουργία μιας εφαρμογής Μηχανικής Μάθησης με σκοπό την πρόβλεψη της τιμής αυτής σε μελλοντικό χρόνο. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η FireHack δημιουργήθηκε από την ομάδα The Savories των Σάββα Πολίτη, Φίλιππο Ρόντε και Βίκτωρ Πάνο Ρόντε Γκουρομίχο. Η FireHack είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να απεικονίζει τμήματα του οδικού δικτύου που ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από μια πυρκαγιά σε δασική έκταση, όπως το δάσος του Σειχ Σου στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για την ασφάλεια των πολιτών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το εργαλείο προσομοιώνει την πιθανή περιοχή εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς και στη συνέχεια την επικαλύπτει με δεδομένα δρόμων OpenStreetMap για να επισημάνει δρόμους που εμπίπτουν εντός της προβλεπόμενης ζώνης πυρκαγιάς. Ο κύριος στόχος της είναι να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τους δρόμους που πρέπει να αποφεύγουν για την ασφάλειά τους και να διευκολύνει τους διασώστες, υποδεικνύοντας δρόμους που ενδέχεται να είναι μπλοκαρισμένοι, ώστε να τους αποφύγουν και να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση σε πυροσβεστικά οχήματα και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η WhereToBreathe δημιουργήθηκε από την ομώνυμη ομάδα των Αντώνη Παπανικολάου και Παναγιώτη Μαυρίδη. Η web εφαρμογή WhereToBreathe προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις για υπαίθριες δραστηριότητες, βασισμένες στην ποιότητα του αέρα, την τοποθεσία και το επίπεδο ευαισθησίας του χρήστη. Μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη, ο χρήστης επιλέγει περιοχή, ημερομηνία και το επίπεδο ευαισθησίας του, και η υπηρεσία του προτείνει αν είναι κατάλληλο να προγραμματίσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η ThessSense δημιουργήθηκε από την ομάδα ThessSense Team των Ιωάννη Δουλκερίδη και Ευστράτιο Δεληγεώργη. Το ThessSense είναι μια εφαρμογή Android για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και του νερού στη Θεσσαλονίκη. Υποστηρίζει offline λειτουργία, διαδραστικούς χάρτες, σύγκριση δεικτών για οποιαδήποτε περίοδο, και πλήρη υποστήριξη ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

Η DYPA Sea Pollution δημιουργήθηκε από την ομάδα The Parents των Μιλτιάδη Παρχαρίδη και Εύα Ρογκότη. Η εφαρμογή αφορά την απεικόνιση ενός heatmap σχετικά με τη μόλυνση του Θερμαϊκού κόλπου. Μέσω μιας φόρμουλας μέτρησης μόλυνσης, βασισμένη στη βιβλιογραφία, εμφανίζει στο χάρτη τα σημεία δειγματοληψίας και το μέσο επίπεδο μόλυνσης για την επιλεγμένη ημερομηνία. Ο χρήστης έχει επίσης τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ 4 ημερομηνιών. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή εδώ και εδώ.

*Ο OpenUp Thessaloniki Climate 2025 συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας (OKFN), την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top