Καλά νέα: το OKFN Ελλάδας μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας μετατρέπεται (γίνεται) σε επίσημο παράρτημα του Open Knowledge Foundation!
Σε αυτό το χρονικό διάστημα το OKFN Ελλάδας διοργάνωσε διάφορες συναντήσεις. Η δεύτερη από αυτές ήταν ορόσημο για το OKFN Ελλάδας, αφού η ομάδα είχε την τιμή να έχει προσκεκλημένους σε αυτήν, την κα. Braybrook ως εκπρόσωπο του OKFN, καθώς επίσης και τον Δρ. Soren Auer, συντονιστή του LOD2 Project και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του OKFN. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνάντηση στάθηκε η αφορμή για να προχωρήσουν σε βάθος κάποιες συνεργασίες που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα: συγκεκριμένα αυτές με την Creative Commons Hellas (μέσω του κ. Μαρίνου Παπαδόπουλου) και με την Wikimedia Greece Community (μέσω του κ. Κώστα Σταμπουλή).
Το OKFN Ελλάδας συμμετείχε ακόμα στις εξής εκδηλώσεις: Free and Open Source Software Communities Meeting (Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα) (Σέρρες, Μάιος 2012), Ignite Athens Show (Αθήνα, Οκτώβριος 2012) , e–LearningExpo (έκθεση για την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης) (Αθήνα, Οκτώβριος 2012), Wikimedia Greece Community Conference (Αθήνα, Απρίλιος 2013). Επίσης, συνδιοργάνωσε το #opnHealth στη Θεσσαλονίκη, τον Απρίλιο του 2013.
Επιπλέον, το OKFN Ελλάδας διοργάνωσε mini hack-days σε διάφορες περιστάσεις: η hack-day για την οπτική απεικόνιση εξόδων διοργανώθηκε παράλληλα με την επίσκεψη της κας Lucy Chambers (συντονίστρια του Open Spending Project) στην Ελλάδα και είχε ως αποτέλεσμα μερικά πολύ ενδιαφέροντα δείγματα οπτικής απεικόνισης. Η hack-day για την χρήση του Wikipedia στην Ιατρική έλαβε χώρα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό να εκπαιδεύσει και να ενθαρρύνει τους φοιτητές Ιατρικής στο να συνεισφέρουν σημαντικά και ακριβή ανοιχτά ιατρικά άρθρα στη Wikipedia.
Σε εκείνο το χρονικό διάστημα είχε ήδη μεταφρασθεί στα ελληνικά και το Εγχειρίδιο Ανοιχτών Δεδομένων, το οποίο και μοιράσθηκε δωρεάν στη 2η συνάντηση, σε μορφή τυπωμένου βιβλιαρίου (με χρηματοδότηση από το mEducator project).
Στο μεταξύ, τα μέλη του OKFN Ελλάδας εργάζονται με σκοπό την πραγματοποίηση των οραμάτων του OKFN μέσω των εργασιών (projects) στις οποίες συμμετέχουν. Η μετάφραση του Εγχειρίδιου Ανοιχτών Δεδομένων ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα να έρθει σε επαφή με την ομάδα συνδεδεμένων γλωσσικών δεδομένων (linguistic linked data group). Μεταγενέστερα, μεταφράσθηκαν στα ελληνικά και το CKAN και το openspending (πλατφόρμα των ανοιχτών εξόδων).
To OKFN Ελλάδας ανέπτυξε την ελληνική έκδοση του DBpedia Spotlight, και επιπλέον εξέδωσε τις ελληνικές εκδόσεις των συνδεδεμένων συνόλων δεδομένων των Wordnet and Wiktionary. Ανέπτυξε ακόμα και το DayLikeToday, που είναι μια οπτική απεικόνιση χρονοδιαγράμματος που παρουσιάζει τι είχε συμβεί σαν σήμερα στο παρελθόν από τα δεδομένα του Wikipedia μέσω του DBpedia.
Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων που περιέχει τις βιβλιογραφικές πληροφορίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Βέροιας εκδόθηκε από τα μέλη της ομάδας. Τα δεδομένα αυτά αποτελούν ένα διασυνδεδεμένο ανοιχτό σύνολο δεδομένων – το οποίο αποτελεί μέρος του web 3.0 και συγκεκριμένα του ελληνικού υπογράφου στο Linked Opned Data Cloud Diagram (http://open-data.okfn.gr/linked-data). Όλες οι εφαρμογές που αναπτύσσει το OKFN Greece είναι ανοικτού κώδικα και βρίσκονται με ανοιχτές άδειες στο OKFN Greece github.
Η πιο πρόσφατη εργασία μας είναι το Greek open data hub, το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστό και μάλιστα κέρδισε τους επαίνους της κας Neelie Kroes, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Λόγω του ότι οι δραστηριότητες του OKFN Ελλάδας αυξάνονται και γίνονται πιο πολύπλοκες, η ελληνική ομάδα αποφάσισε να μοιράσει τον όγκο εργασιών σε κάποιες μικρότερες ομάδες εργασίας, ακριβώς όπως γίνεται και στο κεντρικό OKFN. Ο σκοπός αυτών των ομάδων εργασίας είναι να παρέχουν ένα μηχανισμό υποστήριξης, καθώς επίσης και εργαλεία ανάπτυξης και προώθησης από διαφορετικές κοινότητες με κοινά ενδιαφέροντα, σε σχέση με τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή γνώση σε όλη την Ελλάδα, και να μοιράζονται τις ιδέες τους με τις κεντρικές ομάδες εργασίας του OKFN.
Το OKFN Ελλάδας θέλει να είναι πρωτοπόρο και ως επίσημο παράρτημα του OKFN να ακολουθήσει τα οράματα του και να συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μαζί με τις τοπικές αρχές και το κράτος. Το μέλλον είναι δικό μας, θα έρθεις μαζί μας;