OKFestival 2018 – Έφτασε η ώρα για έναν διαγωνισμό!

Τους τελευταίους μήνες εξετάσαμε την ιδέα του OKFestival 2018 για να δημιουργήσουμε ένα πλάνο σχετικά με το τι θα το καθιστούσε ένα καινοτόμο, συνεργατικό και εμπνευσμένο γεγονός. Με την συμβολή δικτύων, παραρτημάτων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, αναπτύχθηκε μια ιδέα, η οποία θα διαμορφώσει όλες τις πτυχές της διοργάνωσης και θα αναπτυχθεί μέσω της δημιουργίας του προγράμματος και της συμμετοχή των κοινοτήτων.

Εδώ, χρειαζόμαστε την βοήθειά σας. To OKFestival 2018 χρειάζεται ένα «σύνθημα», μία «ταυτότητα», έναν ελκυστικό τίτλο, που θα περιλαμβάνει αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε και το τι συμβολίζει αυτό το γεγονός. Το σύνθημα του OKFestival 2014 ήταν το “Open Minds to Open Action” («Ανοιχτά μυαλά για Ανοικτή Δράση»). Θα θέλαμε να διαβάσετε την παρακάτω ιδέα και να καταλήξετε σε μια σύντομη πρόταση που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σε όλη τη δημοσιότητα, αλλά και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης, καθολικά.

Πιθανές προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Open Knowledge Without Borders (Ανοικτή Γνώση Χωρίς Σύνορα)
  • Open Knowledge Without Barriers (Ανοικτή Γνώση Χωρίς Εμπόδια)
  • Towards Open Knowledge Without Barriers (Προς την Ανοικτή Γνώση Χωρίς Εμπόδια)

Μόλις σας έρθει η έμπνευση, στείλτε την ιδέα σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση mailto:info@okfestival.org ή δημοσιεύστε την στη σελίδα μας στο Facebook.

Έχετε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, έτσι ώστε οι δημιουργικοί χυμοί να ρέουν!

Τι είναι το Φεστιβάλ Ανοιχτής Γνώσης 2018;

Η πρωταρχική ιδέα, πάνω στην οποία βασίζεται το Φεστιβάλ Ανοιχτής Γνώσης 2018, προάγει την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ μελών και ομάδων που αποτελούν το κίνημα ανοικτής γνώσης σε όλη του την ποικιλομορφία, καθώς και την προσέλκυση νέων κοινοτήτων στη όλη συζήτηση.

Η ιδέα αυτή επιδιώκει να επιτύχει το όραμα για «ανοικτή γνώση χωρίς εμπόδια», όπου μια σειρά φορέων με διαφορετικό υπόβαθρο – οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οργανισμοί ανοικτών δεδομένων, κυβερνητικοί ειδήμονες πάνω στα ανοικτά δεδομένα, δημοσιογράφοι κ.α. μπορούν να μάθουν και να συνεργαστούν προς τον διαμοιρασμό της γνώσης, καθώς και προς την ισχυρή και βιώσιμη κοινωνική αλλαγή.

Γιατί;

Όταν θα διοργανώσουμε το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης το 2018, θα έχουν περάσει σχεδόν 4 χρόνια από το τελευταίο φεστιβάλ στο Βερολίνο, όπου εκείνη την εποχή το κίνημα ανοικτής γνώσης άρχισε να εξελίσσεται. Άλλες εκδηλώσεις έχουν, επίσης, αναλάβει και προωθήσει διάφορα στοιχεία της ατζέντας της ανοικτής γνώσης. Αυτές οι εκδηλώσεις λειτούργησαν αποτελεσματικά στο να φέρουν κοντά κοινότητες που εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο του κινήματος, αλλά αυτό γίνεται σε βάρος μιας ευρύτερης ανταλλαγής ιδεών.

Στην Open Knowledge International, αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε καλύτερα τον διάλογο και να συνεχίσουμε την εξέλιξη του κινήματος μέσω του Open Festival Festival.

  • Το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης του 2012 βοήθησε στο να σηματοδοτηθεί το κίνημα ανοικτής γνώσης.
  • Το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης του 2014 συνέβαλε καταλυτικά στο κίνημα ανοικτής γνώσης.
  • Το 2018, το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης επιδιώκει να αναπτύξει, να επεκτείνει το κίνημα ανοικτής γνώσης και να πείσει την κοινωνία και το ευρύ κοινό να το αγκαλιάσουν.

Το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης, ως εκδήλωση που διοργανώνεται από ένα κίνημα της Κοινωνίας των Πολιτών, είναι κατάλληλο για να εστιάσει περισσότερο στα ζητήματα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της ίδιας της Κοινωνίας των Πολιτών. Εδώ και χρόνια, ως κοινότητα, θέτουμε το επιχείρημα προς τις κυβερνήσεις και άλλους ισχυρούς θεσμούς ότι υπάρχουν τεράστια κοινωνικά οφέλη από το άνοιγμα των δεδομένων και των πληροφοριών τους, με διακριτά αποτελέσματα σε διάφορες χώρες.

Ωστόσο, ο απώτερος στόχος μας – η επίτευξη μιας πιο ανοιχτής κοινωνίας – δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τα ανοιχτά δεδομένα και τους υποστηρικτές της ανοικτής γνώσης. Στις ολοένα και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες, τα δεδομένα αποτελούν διαρκώς ένα ισχυρό μέσο για θετικές αλλαγές. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε ότι αυτό δημιουργεί νέα κενά μεταξύ εκείνων που μπορούν να έρθουν κοντά με μια ψηφιοποιημένη κοινωνία και εκείνων που αγωνίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Προσπαθούμε για τίποτα λιγότερο από το να κάνουμε τις ψηφιακές κοινωνίες να δουλεύουν για όλους, και ως εκ τούτου χρειάζεται όσο περισσότεροι γίνεται να κινηθούμε προς την κατεύθυνση του κινήματος ανοικτής γνώσης. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προσκαλέσουμε, ως εταίρους, τους συνανθρώπους μας της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας, και να προωθήσουμε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. Το Φεστιβάλ Ανοικτής Γνώσης προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συγκαλέσουμε ένα ευρύ φάσμα φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών για να εργαστούμε πάνω σε μια κοινή στρατηγική για την απελευθέρωση ή τη δημιουργία των δεδομένων και των πληροφοριών που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε την κοινωνία μας.

Πηγή: Open Knowledge International

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top