Media Pluralism Monitor: Χρήση συνόλων ανοιχτών δεδομένων για την αξιολόγηση της πολυφωνίας και της ελευθερίας στα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί να προστατεύει και να προάγει την δημοκρατία καθώς, η Ε.Ε αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οι παρεμβάσεις στις εκλογές, οι απειλές κατά των δημοσιογράφων και η διάδοση ψευδών πληροφοριών, με σκοπό την χειραγώγηση των πολιτών. Μετά την εισαγωγή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Δημοκρατία το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την θέσπιση νέων κανόνων, με σκοπό την υπεράσπιση της δημοκρατίας, προωθώντας το ‘Media Pluralism Monitor‘, μία καινοτόμο πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Νόμου για την Ελευθερία στα Μέσα  (European Media Freedom Act) που αξιολογεί τις υπάρχουσες απειλές και τις αναδυόμενες προκλήσεις στο σημερινό μιντιακό τοπίο, χρησιμοποιώντας σύνολα ανοιχτών δεδομένων.

To ‘Media Pluralism Monitor‘ είναι ένα ερευνητικό έργο που αξιολογεί την υγεία των οικοσυστημάτων των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τις απειλές όσων αφορά τον πλουραλισμό και την ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, λαμβάνοντας υπόψιν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις υποψήφιες χώρες. Η τρέχουσα εφαρμογή του MPM 2023, το οποίο βασίζεται σε ανοιχτά σύνολα δεδομένων της προηγούμενης χρονιάς, αποτελεί την έκτη συνεχόμενη υλοποίηση του έργου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το έργο αποτελεί μία επιστημονική και ολιστική προσπάθεια αξιολόγησης των σημερινών απειλών που εμποδίζουν την ανάπτυξη ενός πλουραλιστικού και ελεύθερου τοπίου στα Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Για την παροχή ορθών αποτελεσμάτων, η ερευνητική ομάδα του έργου χρησιμοποίησε σύνολα ανοιχτών δεδομένων, βάσει των οποίων αναλύθηκαν 200 μεταβλητές που αντιπροσωπεύουν τους 20 δείκτες του MPM: ο πλουραλισμός της αγοράς, η πολιτική ανεξαρτησία, η κοινωνική ένταξη και η θεμελιώδης προστασία, αποτελούσαν τους πέντε βασικότερους δείκτες εξέτασης.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τους κινδύνους για τον πλουραλισμό και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για το 2023. Επιπλέον, ο υποδείκτης ‘Δημοσιογραφία και προστασία δεδομένων’ σημείωσε αύξηση 5% σε σχέση με το 2022 με συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 33%. Σε αυτό πλαίσιο, η πλειονότητα των χωρών που αξιολογήθηκαν, βαθμολογήθηκαν ως χώρες χαμηλού κινδύνου, οκτώ χώρες (Βουλγαρία, Κύπρος, Εσθονία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, και Σερβία) χαρακτηρίστηκαν μεσαίου κινδύνου και τέσσερις ως χώρες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου, και της Τουρκίας, γεγονός που υποδηλώνει πως η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιδέχεται ακόμα βελτιώσεις όσον αφορά τους παραπάνω τομείς. Τέλος, η φετινή μελέτη περιλαμβάνει μία πιλοτική εφαρμογή για την Ουκρανία και την Μολδαβία καθώς επίσης και έναν διαδραστικό χάρτη παρουσίασης δεδομένων σχετικών με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Απεικόνιση αποτελεσμάτων του δείκτη πολιτικής ανεξαρτησίας στα πλαίσια υλοποίησης του MPM

Πηγή: https://data.europa.eu/en/news-events/news/new-push-european-democracy-how-voice-citizens-included

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top