Let your openness GLOW in Greece

Το Global Legislative Openness Week (GLOW) είναι μια ετήσια εκδήλωση ανοικτών, συμμετοχικών διαδικασιών που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο. Μέσω της εκδήλωσης παρέχεται η δυνατότητα σε κοινοβούλια, κυβερνήσεις και στην κοινωνία των πολιτών, να συνεργαστούν με σκοπό την πρόοδο στην υιοθέτηση και θέσπιση δεσμεύσεων ανοικτότητας. Δίνεται, επίσης, μέσω αυτής η ευκαιρία ανάδειξης αξιόλογων πρωτοβουλιών ανά τον κόσμο.  

Το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης, σε συνεργασία με το EveryPolitician και το Vouliwatch, στο πλαίσιο του Global Legislative Openess Week 2017, διοργανώνουν Workshop με θέμα τον εμπλουτισμό της Wikipedia με δεδομένα για τους Έλληνες πολιτικούς. Όλοι μαζί θα εργαστούμε ώστε να δημιουργήσουμε νέα άρθρα ή να βελτιώσουμε τα ήδη υπάρχοντα, αναφορικά με τους Βουλευτές της παρούσας Βουλής των Ελλήνων.

Το Workshop θα λάβει χώρα στις 29 Νοεμβρίου 2017 στην Κεντρική Νησίδα Η/Υ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων Η/Υ (35), θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας βάσει εγγραφών στη φόρμα που θα βρείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: https://goo.gl/forms/1zXGb5ap2J9BszAC2.

Πρόγραμμα

9:00 – 9:30

Εγγραφές

Παρουσιάσεις

9:30 – 9:50 Καλωσόρισμα / Παρουσίαση Open Knowledge Greece
9:50 – 10:10 EveryPolitician – Lucas Werkmeister
10:10-10:30 VouliWatch – Στέφανος Λουκόπουλος
10:30-10:50 Wikipedia UG Greece – Κωνσταντίνος Σταμπουλής

Wikidata Editathon

10:50-11:05 Warm up
11:05-12:30 1st phase

  • Δημιουργία/Επεξεργασία Οντοτήτων στο Wikidata
  • Πληθοποριστική Σύνδεση Οντοτήτων
12:30-13:15 Coffee break / light lunch break

13:15-15:00 

2nd phase

  • Αυτοματοποιημένη Εισαγωγή Δεδομένων στο Wikidata
  • Χρήση του Γνωσιακού Γράφου του Wikidata για την παραγωγή Οπτικοποιήσεων

 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μπορείτε να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις ανά την υφήλιο, αλλά και να συμβάλετε σε αυτήν την παγκόσμια συζήτηση μέσω του Twitter χρησιμοποιώντας το hastag: #OpenParl17.

 

Τι είναι το EveryPolitician;

Οι δημοκρατικοί θεσμοί σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι νέες τεχνολογίες, επαναπροσδιορίζουν τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες επικοινωνούν, κινητοποιούνται και αλληλεπιδρούν. Τα κοινοβούλια, τα πολιτικά κόμματα και οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας ενός καλά ενημερωμένου και διασυνδεδεμένου κοινού, και υποχρεούνται να εργάζονται πιο παραγωγικά, να παρέχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να ενισχύσουν το αίσθημα της λογοδοσίας των δημόσιων λειτουργών.

Το project EveryPolitician, όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομά του, στοχεύει στην παροχή δεδομένων σχετικά με τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο. Είναι μια απλή αλλά φιλόδοξη προσπάθεια, με σκοπό τη συλλογή και το διαμοιρασμό αυτών των δεδομένων, με συνεπή και ανοικτό μορφότυπο, ώστε ο καθένας να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Όταν τα δεδομένα είναι σε δομημένη μορφή, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από όλους, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο σε προγραμματιστές που αναπτύσσουν εφαρμογές και εργαλεία γύρω από αυτά. Επιτρέπεται, έτσι, να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη εργαλείων, που μπορούν έπειτα να προσαρμοστούν εύκολα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Περισσότερα στοιχεία για το EveryPolitician μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://docs.everypolitician.org/.

 

Σχετικά με το Vouliwatch

Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο.

Έχουν, κυρίως, τη δυνατότητα να απευθύνουν δημοσίως ερωτήσεις στους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και εκείνες/οι με τη σειρά τους να απαντούν και να προβάλλουν το έργο τους.

Επίσης, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για θέματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η ανοιχτή διακυβέρνηση, το δικαίωμα πρόσβασης στην πληροφορία και τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας.

Περισσότερα για το έργο και τις δράσεις του Vouliwatch στη διεύθυνση https://vouliwatch.gr/about.

 

                              

 

 


 

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top