ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ “ΑΝΟΙΞΕΤΕ” ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Συμβουλές σχετικά με το πως οι κάτοχοι δεδομένων μπορούν να «Ανοίξουν» τα δεδομένα τους
Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες που συνιστώνται κατά το «άνοιγμα» των δεδομένων:
Ξεκινήστε με ένα μικρό σύνολο δεδομένων, απλά και γρήγορα. Δεν είναι προαπαιτούμενο ότι κάθε σύνολο δεδομένων πρέπει να γίνει άμεσα ανοικτό. Είναι αρκετό να αρχίσετε ανοίγοντας μόνο ένα μέρος του μεγαλύτερου συνόλου. Φυσικά, όσο περισσότερα σύνολα δεδομένων μπορούν να «ανοιχτούν», τόσο το καλύτερο.
Εμπλακείτε με πραγματικούς και δυναμικούς χρήστες των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επαναχρησιμοποιούν τα δεδομένα, όσο γίνεται νωρίτερα κι όσο γίνεται συχνότερα, είτε αυτοί είναι πολίτες, επιχειρηματίες ή προγραμματιστές. Αυτό εξασφαλίζει ότι η επόμενη έκδοση της υπηρεσίας σας θα είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν κάποιος εργάζεται σε κάποιο μεγάλο οργανισμό, όπως μία κυβέρνηση. Όταν «ανοίξουν» τα δεδομένα, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλές ερωτήσεις και φοβίες. Είναι σημαντικό (α) να αναγνωρίζετε τις πιο σημαντικές και (β) να τις διευθετήσετε σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμο στάδιο.
Υπάρχουν τέσσερα κύρια στάδια στη μετατροπή των δεδομένων σε ανοικτά, καθένα από τα οποία καλύπτεται λεπτομερώς παρακάτω. Η σειρά έχει οριστεί κατά προσέγγιση, αφού πολλά από τα βήματα αυτά μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα.
Επιλέξτε το σύνολο των δεδομένων που πρόκειται να «ανοίξετε». Έχετε κατά νου ότι μπορεί (και ίσως χρειαστεί) να επιστρέψετε σε αυτό το βήμα αν αντιμετωπίσετε προβλήματα σε επόμενο στάδιο.
Προσδιορίστε τι πνευματικά δικαιώματα ενυπάρχουν στα δεδομένα.
Καταστήστε τα δεδομένα σας διαθέσιμα τόσο συνολικά στην αρχική τους μορφή όσο και σε κάποια πιο χρήσιμη μορφή. Θα μπορούσατε, επίσης, να φροντίσετε, ώστε να είναι διαθέσιμα και σε περισσότερες εναλλακτικές μορφές, όπως μέσω ενός API.
Δημοσιοποιήστε τα στο Διαδίκτυο και οργανώστε κεντρικούς καταλόγους, όπου θα καταγράψετε την πλήρη λίστα με όλα τα ανοικτά σύνολα δεδομένων που διαθέτετε.
Χρησιμοποιήστε το “Εγχειρίδιο Ανοικτών Δεδομένων”
Το εγχειρίδιο ασχολείται με τις νομικές, κοινωνικές και τεχνικές πτυχές των Ανοικτών Δεδομένων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, αλλά είναι ειδικά σχεδιασμένο για όσους αποσκοπούν να «ανοίξουν» τα δεδομένα τους. Ασχολείται με το γιατί, το τι και το πώς των ανοικτών δεδομένων – Γιατί να προχωρήσουμε σε ανοικτά δεδομένα, τι είναι τα ανοικτά δεδομένα και πώς να «ανοίξουμε» τα δεδομένα.