Το Σάββατο 23/03, είχα την ευκαιρία να παραστώ στην εκδήλωση “Apps for Ghent” που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Βελγίου και άλλους διοργανωτές (the City of Ghent, iMinds, Ghent Web Valley and Ghent Living lab). Η εκδήλωση συνδύαζε επιτυχώς ομιλίες και συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών σχετικές με τα Ανοιχτά Δεδομένα παράλληλα με το διαγωνιστικό κομμάτι (hackathon). Για την ακρίβεια, δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά ήδη η τρίτη που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Apps for Ghent” και για ακόμα μια φορά στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία! Αντίστοιχες ημερίδες διοργανώνονται και σε άλλες πόλεις.
Το διαγωνιστικό μέρος, «συν-δημιουργικό» όπως προτιμούν οι διοργανωτές να το αποκαλούν, είχε κυρίαρχη θέση στην ημερίδα. Πρωταρχικό μέλημα των διαδικτυακών εφαρμογών που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας ήταν η επαναχρησιμοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων σε διαδικτυακές εφαρμογές προς όφελος των πολιτών της Γάνδης ή απλά προς διασκέδαση τους. Συνολικά συμμετείχαν 15 ομάδες. Οι εφαρμογές που υλοποιηθήκαν, συνδύαζαν διάφορα σύνολα Ανοιχτών Δεδομένων σχετικά με την ενέργεια, τις έξυπνες πόλεις και τον τουρισμό και είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!
Διάφορα βραβεία απονεμήθηκαν στις καλύτερες εφαρμογές. Κάθε επιτροπή έκρινε με γνώμονα τα δικά της κριτήρια. Έτσι, η τοπική κριτική επιτροπή απένειμε το πρώτο βραβείο στους Sumocoders για την εφαρμογή τους “Hoe druk is’t?”, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίσουν σημεία της πόλης με μεγάλο συνωστισμό. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα 9Κ για την εφαρμογή τους 9K builder που επιτρέπει στους χρήστες σε μία εικονική πλατφόρμα της πόλης της Γάνδης να προσθέσουν ότι θα τους άρεσε να έχει. Τέλος, η διεθνής επιτροπή, στην οποία συμμετείχα κι εγώ, κρίνοντας με γνώμονα τη δυνατότητα για περαιτέρω επέκταση της εφαρμογής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απονέμει το βραβείο στην Android εφαρμογή pharmaApp, που σε πραγματικό χρόνο ενημερώνει το χρήστη για τα πλησιέστερα σε αυτόν φαρμακεία και για το ωράριο λειτουργίας τους. Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από δευτεροετείς φοιτητές της Πληροφορικής που θα έχουν την ευκαιρία να την παρουσιάσουν στις αντίστοιχες ημερίδες Apps for Flanders και Apps for Europe.
Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας επικροτεί τη συμμετοχή των μελών της σε εκδηλώσεις άλλων παραρτημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, παίρνει ιδέες για τις δικές του εκδηλώσεις. Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας πρωτοστατεί στο «άνοιγμα» των δημοσίων δεδομένων στη χώρα μας. Πλέον, πολλά σύνολα Ανοιχτών Δεδομένων έχουν δημοσιευτεί ως Ανοιχτά Δεδομένα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Αν και η προσπάθεια για «άνοιγμα» ακόμα περισσότερων δεδομένων παραμένει κυρίαρχο ορόσημο της δράσης του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί και στη περαιτέρω χρήση των Ανοιχτών Δεδομένων. Είναι πολύ σημαντικό που τα δημόσια δεδομένα της Ελλάδας «ανοίγουν» προοδευτικά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αρχίσουμε να εξερευνούμε τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν. Η υλοποίηση εφαρμογών που χρησιμοποιούν Ανοιχτά Δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσει έναν από τους απώτερους στόχους του Ιδρύματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις εφαρμογές που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια της εκδήλωσης “Apps for Ghent”, τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο!
Το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας προάγει και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία σχετική με τα Ανοιχτά Δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι η ημερίδα “Apps for Ghent” θα μπορέσει να αποτελέσει το έναυσμα για τη δική μας σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων “Apps for Thessaloniki”, “Apps for Athens”, “Apps for Veroia” κτλ. Για το σκοπό αυτό, ας ζητήσουμε από τις τοπικές αρχές να ανοίξουν τα δημόσια δεδομένα που έχουν κι ας τα χρησιμοποιήσουμε για να υλοποιήσουμε εφαρμογές προς το δημόσιο συμφέρον. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με μακρά ιστορία αναγνωρισμένων φεστιβάλ και εκδηλώσεων. Δε θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να έχουμε αυτά τα δεδομένα ανοιχτά και πληθώρα εφαρμογών βασισμένες σε αυτά, όπως ακριβώς κάνει η πόλη της Γάνδης με την ευκαιρία των δικών της μεγάλων φεστιβάλ;