Μέσα στο δυναμικό τοπίο του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ε.Ε επιχείρησαν την εισαγωγή “πολιτικών για ψηφιακή ετοιμότητα” (digital-ready policies), οι οποίες διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη διαλειτουργικότητα στην κοινή χρήση ανοιχτών δεδομένων. Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου SEMIC (The Semantic Interoperability Community) που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για την ανάγκη εύρεσης και εισαγωγής πολιτικών και νομοθετικών πράξεων, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ψηφιακή πρόοδο και εξέλιξη.
Υπάρχουν έξι διαφορετικά στοιχεία που συνθέτουν τις “πολιτικές για την ψηφιακή ετοιμότητα”, ένα από τα οποία είναι το ‘Once-only principle and reuse of data’. Το συγκεκριμένο στοιχείο αναφέρεται και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί εφικτό οι πολίτες της Ε.Ε να καταθέτουν μόνο μία φορά πληροφορίες σε δημόσιες διοικήσεις, στις οποίες οι παραπάνω πολιτικές μπορούν να συνεισφέρουν στην ελαχιστοποίηση και αποφυγή περιττών αιτημάτων για πληροφορίες. Σε αυτό το σημείο, τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να παρέχουν αρκετή βοήθεια και υποστήριξη, καθώς μέσα μέσα από την αξιοποίηση δημόσια διαθέσιμων συνόλων δεδομένων επιτυγχάνεται η ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διοικητικών συστημάτων. Με τα πρότυπα ανοιχτών δεδομένων, η διαλειτουργικότητα μεταξύ κρατών-μελών προωθείται στο κοινό με περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια ανοιχτά σύνολα δεδομένων.
Ακόμα ένα στοιχείο που χρειάζεται να αναφερθεί είναι το ‘Digital-ready drafting’, το οποίο αναφέρεται σε όλα τα προβλεπόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν κατά τη διάρκεια σύνταξης των πολιτικών και των αντίστοιχων νομοθεσιών, με στόχο την μελλοντική τους διάρκεια και ανθεκτικότητα. Στο επίκεντρο αυτού του στοιχείο βρίσκεται η έννοια της διαλειτουργικότητας, η οποία θα πρέπει να προσεγγιστεί με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τους αντίστοιχους τομείς πολιτικής, καλύπτοντας κάθε τομέα (οργανωτικό, νομικό, σημασιολογικό, τεχνικό) που συνδέεται και επηρεάζει τη διαρκή παροχή δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών.
Μέσα από μία νοοτροπία που βασίζεται στην έννοια της διαλειτουργικότητας και εξασφαλίζει την κοινή χρήση ανοιχτών δεδομένων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να υλοποιηθεί στη βάση των πολιτικών και των νομοθεσιών της Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, οι δημόσιες διοικήσεις αλλά και οι Ευρωπαϊκοί φορείς μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικότερα, προκειμένου να παρέχουν αποτελεσματικές λύσεις, διασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών τους και υποστηρίζοντας τους πολίτες των κρατών-μελών.