[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” transparent_background=”off” background_color=”#61bc30″ allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” custom_padding=”25px||25px|” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off” custom_padding_tablet=”50px|0|50px|0″ custom_padding_last_edited=”on|desktop”][et_pb_row admin_label=”row” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”on” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”VISION AND VALUES” background_layout=”dark” text_orientation=”left” header_font=”|on|on||” header_font_size=”40px” text_font_size=”40″ use_border_color=”off” border_style=”solid” disabled=”off” border_color=”#ffffff” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.93″]
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”WE LOOK AHEAD TO A…” background_layout=”dark” text_font_size=”20″ use_border_color=”off” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.93″]
ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΟΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section bb_built=”1″ transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”on” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”off” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” fullwidth=”off” specialty=”off” disabled=”off” custom_padding_tablet=”50px|0|50px|0″ custom_padding_last_edited=”on|desktop”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” custom_width_px=”1080px” custom_width_percent=”80%” use_custom_gutter=”off” gutter_width=”3″ padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” column_padding_mobile=”on” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” parallax_3=”off” parallax_method_3=”on” parallax_4=”off” parallax_method_4=”on” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_sidebar orientation=”left” area=”sidebar-1″ background_layout=”light” disabled_on=”on|on|off” disabled=”off” show_border=”on” /][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”MAIN TEXT” background_layout=”light” use_border_color=”off” disabled=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.94″]
Σε όλο τον κόσμο, επιθυμούμε να δούμε κοινωνίες, όπου ο καθένας έχει πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες, καθώς και τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσει, ώστε να κατανοήσει και να διαμορφώσει τη ζωή του. Επιθυμούμε να δούμε δυναμικά ιδρύματα, τα οποία καθίστανται σαφή και υπολογίσιμα. Επιθυμούμε να δούμε πληροφορίες ζωτικής σημασίας για την έρευνα, οι οποίες θα παρέχουν βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, διαθέσιμες σε όλους ως Ανοικτή Πληροφορία.
Επιθυμούμε να δούμε την Ανοικτή Γνώση να καθίσταται μια επικρατούσα αντίληψη τόσο φυσικά και σημαντική για την καθημερινή μας ζωή και για τους οργανισμούς, όπως είναι το πράσινο σήμερα.
Το όραμα μας
Η Γνώση είναι δύναμη. Με βασικές πληροφορίες να είναι ανοικτά διαθέσιμες, η δύναμη γίνεται υπολογίσιμη, η ανισότητα αμφισβητήσιμη, και η κάθε ανεπάρκεια εκτίθεται. Με την τελευταία έρευνα ανοικτά διαθέσιμη, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο, αλλά και τη γνώση που χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.
Αυτή η βασική πληροφόρηση περιλαμβάνει το πώς διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις τα χρήματά μας – τόσο τον σχεδιασμό όσο και την πραγματική διαχείριση – έτσι ώστε να είναι αξιόπιστοι απέναντι στους πολίτες, και οι νόμοι που μας κυβερνούν, τα αποτελέσματα των εκλογών, οι χάρτες και οι πληροφορίες ταχυδρομικού κώδικα – το βάθος της σύγχρονης κοινωνίας. Περιλαμβάνει το πώς οι εταιρείες διοικούνται και λογοδοτούν, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί κάθε κακή διοίκηση και καταστροφικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρακτικές. Περιλαμβάνει στοιχεία για παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή, καθώς και πορίσματα δημόσιας χρηματοδοτούμενης έρευνας, ούτως ώστε να αρχίσουμε να τα αντιλαμβανόμαστε, να τα αντιμετωπίζουμε, και να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν οι παρούσες λύσεις αποδίδουν.
Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου η πληροφόρηση βοηθά στο να αποδοθεί ισορροπία στη δύναμη, όπου είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε τις δικές μας επιλογές, με βασικές πληροφορίες και γνώσεις διαθέσιμες σε όλους.
Η έννοια της Ανοικτότητας είναι καίρια, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι ελεύθερες για οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό, έτσι ώστε όλοι – πολίτες, επιστήμονες, ακτιβιστές, επιχειρηματίες – να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται.
Τι σημαίνει ο όρος Ανοικτός;
Έχουμε καθορίσει το πρότυπο για την πραγματικά ελεύθερη και ανοικτή διάδοση της πληροφορίας με το Open Definition. Αν και μπορούμε να εκφράσουμε το πρότυπο αυτό με απλό τρόπο, υπάρχουν περισσότερο τεχνικοί και νομικοί τύποι, οι οποίοι βοηθούν τους ανθρώπους να το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, όπου η αδειοδότηση και τα νομικά θέματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.
«Ανοικτή Γνώση» είναι οποιοδήποτε περιεχόμενο, πληροφορία ή δεδομένα, τα οποία οι άνθρωποι ελεύθερα χρησιμοποιούν, επαναχρησιμοποιούν και αναδιανέμουν – χωρίς κανένα νομικό, τεχνολογικό ή κοινωνικό περιορισμό. Εξηγούμε λεπτομερώς τι συνεπάγεται η Ανοικτότητα στο Open Knowledge Definition. Οι βασικές αρχές είναι οι εξής:
- Ελεύθερη και Ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενο
- Ελευθερία στην αναδιανομή του περιεχομένου
- Ελευθερία στην επαναχρησιμοποίηση του περιεχομένου
- Κανένας περιορισμός στα παραπάνω βάσει του ποιος είναι ο καθένας (όπως το επάγγελμά του) ή από πού είναι (όπως η χώρα κατοικίας του) ή του πεδίου δράσης του (συμπεριλαμβανομένου του αν εργάζονται σε εμπορικό ή μη εμπορικό πρόγραμμα)
Η Ανοικτή Γνώση είναι αυτό που προκύπτει από τα ανοικτά δεδομένα όταν είναι χρήσιμα, εύχρηστα και χρησιμοποιούνται– όχι μόνο ότι κάποια δεδομένα είναι ανοικτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα, αλλά ότι είναι κυρίως χρήσιμα – προσβάσιμα, κατανοητά, ουσιώδη και ικανά να βοηθήσουν κάποιον να επιλύσει ένα πραγματικό πρόβλημα.
Έτσι Ανοικτή Γνώση ενδυναμώνει – μας βοηθά να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να βελτιώσουμε τον κόσμο.
Οι αξίες μας
Είμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων με πάθος για την Ακοικτότητα, και χρησιμοποιούμε τη δημόσια στήριξη, την τεχνολογία και την εξάσκηση για να ανοίξουμε πληροφορίες, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από την ανοικτή γνώση.
Η Ανοικτή Γνώση είναι μια διεπιστημονική προσπάθεια και χρειάζεται ανθρώπους με διαφορετικές δεξιότητες και εμπειρία, ώστε να συνεργαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά για να αποδώσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μια βασική δύναμη του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης είναι ότι μπορούμε να δουλέψουμε ικανά τόσο με άριστες τεχνικές όσο και με πολύ εξειδικευμένες ομάδες και να τους φέρουμε σε επαφή με κοινή αντίληψη για ισχυρή συνεργασία.
Εργαζόμαστε με βάση την ανοικτότητα όπου είναι δυνατό και πρακτικά εφικτό, και όλα τα εργαλεία και τα περιεχόμενα είναι ανοικτά. Αν και προσπαθούμε να είμαστε ανοικτοί στο έργο μας για λόγους αποτελεσματικότητας, όταν η έννοια η ίδια έρχεται σε αντίθεση με την ικανότητά μας δρομολογήσουμε τη δουλειά μας, δεν μπορούμε πάντα να επιλέγουμε να είμαστε ανοικτοί – είναι πιο σημαντικό να έχουμε μια θετική επίδραση μέσα από τη έργο μας.
Προσπαθούμε να λειτουργούμε ρεαλιστικά στο έργο μας, χωρίς αυτό να είναι αντιληπτό από όλους ότι συμβαίνει εξίσου το ίδιο σε όλες τις πτυχές του οράματός μας, αλλά το δίκτυο Ανοικτής Γνώσης είναι ένα «συνολικό σκηνικό», όπου οι συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από τα επιμέρους κίνητρά τους. Είμαστε ενθουσιώδεις, συνεργατικοί και χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε προσηλωμένοι, χωρίς εφησυχασμό. Δεν είμαστε μόνο στοχαστές – αλλά και άνθρωποι που πράττουμε, πραγματώνουμε ιδέες, δημιουργούμε, διερευνάμε, εκπαιδευόμαστε και μαθαίνουμε, συγγράφουμε και αναλύουμε.
Το δίκτυο Ανοικτής Γνώσης δεν αποτελεί κτήμα μας. Ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που το απαρτίζουν. Κάνουμε τη συγκεκριμένη παραδοχή με τις δομές διοίκησης της κοινότητας και με μια προσεκτική επίβλεψη από το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης στο πώς θα παρέχουμε στήριξη στο δίκτυο, πάντα με σεβασμό στη διαφορετικότητα και την τεχνογνωσία του. Το δίκτυο είναι ένας χώρος όπου οποιοδήποτε και κάθε ανοικτό πρόγραμμα και κοινότητα είναι ευπρόσδεκτα να γίνουν μέλη – αντίθετα, το Ίδρυμα αυτό καθ΄ αυτό μπορεί να λειτουργεί περισσότερο στοχευμένα στις άμεσες δραστηριότητές του.
Ανοικτή Γνώση
Όλες οι δραστηριότητές μας συνδέονται με την Ανοικτή Γνώση. Το Open Definition καθορίζει τι σημαίνει αυτό:
Ανοικτή σημαίνει ελεύθερα διαθέσιμη για οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε σκοπό.
Είτε είμαστε κοινότητες που αναπτύσσουν εργαλεία, δημιουργώντας ανοικτό υλικό είτε παρακολουθούμε τη χρήση του να προκαλεί την αλλαγή, η ανοικτή γνώση πρέπει να είναι στο επίκεντρο των όσων κάνουμε.
Διατηρούμε σταθερά το Open Definition ως την καθοριστική έννοια στην καρδιά του κινήματος Ανοικτότητας, και κατακρίνουμε κάθε προσπάθεια για περιορισμό ή κακή χρήση αυτού του ορισμού, καταβάλλοντας προσπάθεια να το διατηρήσουμε σαφές, διαδίδοντας τον ορισμό.
Σεβασμός και Ανεκτικότητα
Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα αποτελούν προϋποθέσεις συνολικά για το έργο μας, και απαραίτητα στοιχεία για να εργαζόμαστε συνεργατικά ως κοινότητα.
Σεβασμό στους άλλους, στις δυνατότητες και τις ικανότητές τους. Να αναγνωρίζονται οι διαφορές ως δημιουργική δύναμη- όταν συζητώνται ανοικτά, χωρίς επιθετικότητα, δίνεται το περιθώριο να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.
Συνεργασία, όχι έλεγχος
Για να επιτύχουμε το όραμά μας, δεν μπορούμε να λειτουργούμε μόνοι μας. Η συνεργασία, σε όλες τις ομάδες μας, εντός του δικτύου και έξω από αυτό, είναι ουσιώδης για τον τρόπο λειτουργίας μας.
Ενώ θα πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους και τις αξίες μας, δεν επιδιώκουμε να ελέγχουμε τις δραστηριότητες των άλλων. Τα συνεργατικά έργα μας έχουν συχνά κοινό πρόσημο. Τα τμήματα και άλλες ομάδες στο δίκτυο μπορεί να επιδιώξουν την ανοικτή γνώση κατά το δοκούν, χωρίς έλεγχο από τον Διεθνή Οργανισμό (εκτός από το γεγονός ότι μοιραζόμαστε ένα όραμα, με επακόλουθο να προασπίζουμε αυτές τις αξίες).
Ρεαλιστές, όχι προκατειλημμένοι
Πιστεύουμε αναμφισβήτητα στην Ανοικτότητα, αλλά η δέσμευσή μας εμψυχώνεται από την επιθυμία να ωθήσουμε την αλλαγή και όχι να εξασφαλίσουμε την ηθική υπεροχή μας.
Αν και ποτέ δεν θα δημιουργήσουμε γνώση υπό περιορισμούς, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι άλλοι μπορεί να πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, και ότι, για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα μπορεί μερικές φορές να συνεπάγεται τη χρήση όχι ανοικτών εργαλείων.
Πράττοντας και συζητώντας
Εκτιμούμε να ενεργούμε και να συζητάμε σε ίση βάση, ώστε να ενισχύεται η δημιουργική διαδραστικότητα. H άμεση συμμετοχή στην αξιοποίηση της ανοικτής γνώσης, δρομολογώντας αλλαγή μέσω αυτής (για παράδειγμα, με τη δημιουργία υπηρεσιών ή την ανάλυση των δεδομένων) διασφαλίζει ότι συνεχίζουμε να έχουμε επίγνωση και να ασχολούμαστε με τις πραγματικές προκλήσεις και τις πραγματικές ανάγκες.
Επιτυγχάνοντας αλλαγή
Επιθυμούμε να δούμε την αλλαγή στον κόσμο και θέλουμε αυτό να συμβεί σήμερα, όχι αύριο. Εστιάζουμε σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, προκλήσεις και ευκαιρίες. Η προσέγγισή μας μπορεί να είναι έμμεση – εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τη ροή και τη χρήση της γνώσης – αλλά είναι πάντα με σκοπό την επίλυση πραγματικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]