Η συμμετοχή του OKF Greece στο workshop «Αξιοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων προς όφελος της Κοινωνίας», με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανοιχτών δεδομένων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την ανάπτυξη της καινοτομίας!

Το workshiop με τίτλο «Αξιοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων προς όφελος της Κοινωνίας» (Open Data Workshop), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στο Νέο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για την προώθηση της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων στη Θεσσαλονίκη. Το workshop διοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ως στόχο την ανάδειξη του ρόλου των ανοιχτών δεδομένων για την εξασφάλιση της διαφάνειας, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ προσελκύσε εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και πολίτες.  Το workshop φιλοξένησε ενδιαφέροντα πάνελ και συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στην αξιοποίηση των δημόσιων και ανοιχτών δεδομένων για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που αποσκοπούν στην επίλυση των σύγχρονων προκλήσεων προς όφελος των πολιτών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του OKF Greece ήταν καθοριστικός, καθώς ο Χαράλαμπος Μπράτσας, πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας και Επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος (IHU), ανέλαβε τον συντονισμό των πάνελ, στα οποία συμμετείχαν διακεκριμένα στελέχη από τον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και της διαχείρισης δεδομένων, τονίζοντας τη σημασία της ανθρώπινης εποπτείας στις διαδικασίες διαχείρισης δεδομένων και την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και της διαλειτουργικότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους σημαντικών φορέων, όπως ο Νίκος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κώστας Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών, ο Κώστας Βασιλόπουλος, Αντιδήµαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και ο Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΣΕΤΠΕ.  Στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων για τη δημιουργία εργαλείων προς όφελος των πολιτών», συμμετείχαν ο Αντώνης Στασής, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Αγγελική Μπαλού, Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ, ο Γιώργος Αγγέλου, Διευθυντής Ψηφιακού Μετασχηµατισµού ΕΥΑΘ, ο Θέμης Ταμπούρης, Καθηγητής Πληροφοριακών Συστηµάτων, και ο Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, να ενισχύσουν τη διαφάνεια και να διευκολύνουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σε τομείς όπως η δημόσια διοίκηση, η υγειονομική περίθαλψη και οι υποδομές. Σημαντική αναφορά έγινε στις προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέχεια, το πάνελ «Διαθεσιμότητα Ανοιχτών Δεδομένων» με συμμετοχή του Αθανάσιου Θανόπουλου, Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, του Ιωάννη Σταμέλου, Προέδρου ΔΣ ΟΕΤ, του Ιωάννη Βλαχάβα, Καθηγητή Πληροφορικής ΑΠΘ, και της Μαρίας Μποϊλέ, Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέδειξε τις προκλήσεις και τη σημασία της διαθεσιμότητας των δεδομένων. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών υποδομών που θα φιλοξενούν και θα επιτρέπουν την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων και παρότρυνε τους φορείς και τους εκπροσώπους του δημόσιου τομέα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη συλλογή και διαμοιρασμό των δημόσιων δεδομένων, προκειμένου να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις που θα ωφελήσουν τους πολίτες. Το πάνελ «Ανοιχτά Δεδομένα: Υποδομές – Προκλήσεις» φιλοξένησε τους Δρ. Κωνσταντίνο Βότη, Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΤΑ, Ανδρέα Συμεωνίδη, Καθηγητή Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Ευδόκιμο Κωνσταντινίδη, Ερευνητή ΑΠΘ, και Δημήτρη Τσιτσάμη, Πρόεδρο της ΕΕΛΒΕ. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις υποδομές και τις προκλήσεις που ανακύπτουν κατά την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων, αναλύοντας τις τεχνολογικές απαιτήσεις, τις μεθόδους διαχείρισης και τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας και της διαλειτουργικότητας των δεδομένων.

Τέλος, το workshop ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του Λάζαρου Ιωαννίδη, υποψήφιου διδάκτορα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και συνεργάτη-ερευνητή του OKF Greece, ο οποίος παρουσίασε το πάνελ «Workshop: Αποθετήρια Ανοιχτών Δεδομένων». Στην παρουσίασή του, αναφέρθηκε στον ρόλο των ανοιχτών δεδομένων, εστιάζοντας στη σημασία της δημιουργίας και διαχείρισης αποθετηρίων για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους, καθώς και στη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων με τη χρήση αυτών των δεδομένων. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη του διαγωνισμού ‘Open Up Thessaloniki Climate 2025’ που διοργανώνεται από το OKF Greece στο πλαίσιο του UPCAST Project και προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να δηλώσουν συμμετοχή ή να συνεισφέρουν δεδομένα για την ανάπτυξη της πλατφόρμας ανοιχτών δεδομένων του διαγωνισμού. Συνολικά, το “Open Data Workshop” αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης για τα ανοιχτά δεδομένα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή τους στην κοινωνία και τον δημόσιο τομέα. Η συμβολή του Χαράλαμπου Μπράτσα και του Λάζαρου Ιωαννίδη στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης ήταν καθοριστική, δίνοντας τον τόνο για τις επόμενες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και της αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

 

 

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top