“NIFO: Ενισχύοντας τη Διαλειτουργικότητα και την Ανοικτότητα των Δεδομένων στην Ευρώπη”

Το NIFO (National Interoperability Framework Observatory) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει στην ενίσχυση της ψηφιακής συνεργασίας στην Ευρώπη. Παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των δραστηριοτήτων διαλειτουργικότητας, το NIFO υποστηρίζει την ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων υπό την πρωτοβουλία Interoperable Europe, πρώην Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Αυτή η ευθυγράμμιση προάγει απρόσκοπτες ψηφιακές αλληλεπιδράσεις και συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο ρόλος του NIFO ξεπερνά την παρατηρητική του λειτουργία, καθώς συνεργάζεται με 35 ευρωπαϊκές χώρες για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα διαλειτουργικότητας πληρούνται και προβάλλονται συνεχώς. Σε συνδυασμό με το Digital Policy Hub, το NIFO παρέχει εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα και πόρους από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις και σημαντικά γεγονότα σχετικά με την ψηφιακή δημόσια διοίκηση, καθώς και μελέτες περίπτωσης που αφορούν την κατάσταση της διαλειτουργικότητας σε διάφορες χώρες, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον, το NIFO φιλοξενεί μια ιστοσελίδα διαλειτουργικότητας σε εθνικό επίπεδο, στην οποία προβάλλονται οι πρωτοβουλίες διαλειτουργικότητας κάθε χώρας, μαζί με τους υπεύθυνους φορείς για τις αντίστοιχες πολιτικές. Η ενότητα «καλές πρακτικές» παρέχει παραδείγματα που σχετίζονται με τα θέματα του NIFO, όπως η ανοικτότητα των δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες από διάφορα κράτη μέλη περιλαμβάνουν την Ιταλία, η οποία διαθέτει ανοιχτά δεδομένα σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και την Πορτογαλία, που φιλοξενεί την ιστοσελίδα MOSAICO, προωθώντας τη χρήση ανοικτών δεδομένων μέσω εύκολα προσβάσιμων πληροφοριών.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, το NIFO συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο καταλύτη για το ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Καθώς οι δημόσιες διοικήσεις στηρίζονται ολοένα και περισσότερο σε διαλειτουργικά συστήματα, τα οφέλη από το έργο του NIFO θα γίνουν ακόμα πιο ορατά, οδηγώντας σε μια πιο συνδεδεμένη και αποδοτική ψηφιακή Ευρώπη.

 

Πηγή: https://data.europa.eu/en/news-events/news/national-interoperability-framework-observatory-empowering-digital-cooperation 

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top