Data Package version 2.0 is out!

Η δεύτερη έκδοση του προτύπου συγκέντρωσης δεδομένων Data Package standard 2.0 κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών με την υποστήριξη του NLnet, με σκοπό την αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του για την βελτίωση της επεκτασιμότητας και της εφαρμογής του σε συγκεκριμένους τομείς. Ή νέα έκδοση περιλαμβάνει ένα χαρτογράφο μεταδεδομένων (metadata mapper) γραμμένο σε Python και ενσωματώσεις ανίχνευσης των πιο αξιόπιστων πυλών ανοιχτών δεδομένων στο διαδίκτυο. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε ένα νέο σειριακό πρόγραμμα Data Package για αποτελεσματικότερη ενοποίηση με το πρότυπο, αλλά και ένα αίτημα έλξης (pull request) που εκθέτει το datapackage.json ως στόχο μεταδεδομένων στο σύστημα Open Science Framework συνδυαστικά με μία επέκταση που προσθέτει ένα τελικό σημείο datapackage.json σε κάθε σύνολο δεδομένων στο CKAN.

Η νέα έκδοση του Data Package standard

To Data Package standard 2.0 αποτελείται από ένα σύνολο απλών, αλλά επεκτάσιμων προδιαγραφών για την περιγραφή συνόλων δεδομένων, αρχείων δεδομένων και δεδομένων πίνακα. Πρόκειται για μία γλώσσα ορισμού δεδομένων (DDL) και δεδομένων API που ενισχύει την εύρεση, την επαναχρησιμοποίηση, την προσβασιμότητα και την διαλειτουργικότητα των δεδομένων. Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2007 και αναπτύσσονταν σταδιακά, μέσα από την υιοθέτηση νέων επεκτάσεων και χαρακτηριστικών που προτείνονταν από τους χρήστες, με σκοπό την βελτίωση και εφαρμογή του αρχικού προτύπου σε διαφορετικούς τομείς.

Η δομή του νέου προτύπου περιλαμβάνει μία απλή φόρμα για την περιγραφή μίας συνεκτικής συλλογής δεδομένων σε ένα ενιαίο πακέτο, μία πηγή δεδομένων για την περιγραφή του ενιαίου πόρου δεδομένων, Table Dialect για την περιγραφή και την αποθήκευση δεδομένων πίνακα σε αρχείο και το Table Schema για την δήλωση του σχήματος στο οποίο εμπεριέχονται τα δεδομένα, όταν πρόκειται για δεδομένα πίνακα.

Data Package Working Group

Το Data Package standard συνεχίζει να αναπτύσσεται μέσα από μία ομάδα ειδικών από διαφορετικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Research Institute for Nature and Forest (INBO), το CTDS – University of Chicago, το PennState University, το National Institutes of Health, το Verbundzentrale des GBV (VZG), το World Glacier Monitoring Service, το Link Digital, το Anaconda, inc., το The Public Knowledge Workshop, το Multi και το University of California Digital Library. Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα.

Χρηματοδότηση

To project χρηματοδοτήθηκε από το Nlnet, με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος Next Generation Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: https://blog.okfn.org/2024/06/26/data-package-version-2-0-release/

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top