Open Data Maturity in Europe in 2023: An overview

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση open data maturity (ODM) για το έτος 2023, η Ευρώπη σημείωσε άνοδο 4% αναφορικά με την διάθεση και την προσβασιμότητα σε δεδομένα και πληροφορίες του δημόσιου τομέα, ενθαρρύνοντας την επαναχρησιμοποίηση τους.

 

Η ετήσια έκθεση open data maturity (ODM) της data.europa.eu εκτιμά την πρόοδο των Ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια δεδομένα, βασιζόμενη σε συγκεκριμένες διαστάσεις όπως, η πολιτική, η επιρροή, η ποιότητα κ.α. Μέσα στο 2023, 35 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παρουσίασαν εντυπωσιακή πρόοδο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τον ελεύθερο διαμοιρασμό ανοιχτών δεδομένων στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανόδου μεταξύ 2022 και 2023 υπολογίστηκε στο 4% (79% vs. 73%) ενώ, ο τομέας της πολιτικής αναπτύχθηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες παραμέτρους εξέτασης της έκθεσης.

Μία σημαντική πρόοδος που σχετίζεται άμεσα με την διάσταση της πολιτικής αφορά στη θέσπιση των νομοθεσίας για τα σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας (high-value datasets), η οποία εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2024 και αφορά την την ελεύθερη διάθεση συνόλων δεδομένων που προέρχονται από τους δημόσιους φορείς και προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με την διάθεση πληροφοριών που σχετίζονται με τους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος κ.α. Κατά μέσο όρο, τα μέλη-κράτη της Ε.Ε. παρουσίασαν σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την διάθεση και επαναχρησιμοποίηση γεωχωρικών δεδομένων.

Συμπερασματικά, οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να ευνοούνται από την άνθιση των διαδικασιών διαμοιρασμού και παροχής ανοιχτών δεδομένων ενώ, υπολογίζεται πως τα επόμενα χρόνια θα επέλθει μεγαλύτερη ανάπτυξη και ένα νέο εύρος καινοτόμων πρακτικών διαχείρισης δεδομένων, ενθαρρύνοντας την περαιτέρω αύξηση των παραπάνω διαστάσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: https://data.europa.eu/en/publications/datastories/open-data-maturity-europe-2023

 

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top