Όταν οι “Guru” της τεχνολογίας μιλούν για ανοικτά δεδομένα

Το διήμερο 28-29 Απριλίου το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab – Thess-AHALL του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, μέλος του European Network of Living Labs και συνεργάτης του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος –OK Greece συμμετείχε σε hackathon που συνδιοργανώθηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από κοινού με την StudentGuru Thessaloniki, την πρώτη φοιτητική-τεχνολογική κοινότητα της πόλης, που δημιουργήθηκε και συντηρείται από φοιτητές.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά από ενδιαφέρουσες διαλέξεις κατά
την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του hackathon, να μιλήσουν για ζητήματα κώδικα και developing και να γνωρίσουν πλατφόρμες πάνω στις οποίες μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη δικών τους εφαρμογών. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες κάνοντας brainstorming για τα δικά τους apps, τα οποία δούλεψαν και παρουσίασαν την δεύτερη μέρα του εργαστηρίου.

Το OK Greece στην παρουσίαση του ThessAHALL

Στο πλαίσιο των εισαγωγικών ομιλιών του hackathon, στις 28 Απριλίου, το OK Greece έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση της πλατφόρμας online παιχνιδιών σοβαρού σκοπού WebFitForAll (WebFitForAll serious games platform) από το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab – Thess-AHALL. Το Thess-AHALL και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση από τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Ευδόκιμο Κωνσταντινίδη και τον Καθηγητή του Παναγιώτη Μπαμίδη.

Ο κ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την πλατφόρμα WebFitForAll στους συμμετέχοντες, εξηγώντας ότι τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού που αναπτύσσει το Thess-AHALL και οι συνεργάτες του βοηθούν και εκπαιδεύουν ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Ο ίδιος τόνισε την σημασία και την συνεισφορά της πλατφόρμας και των παιχνιδιών, μέσω των οποίων συλλέγονται πολύτιμα δεδομένα για τους ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται πάνω στο κομμάτι της «υγιούς γήρανσης» (aging well) -σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, αλλά και την βελτίωση ή στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των άλλων πληθυσμιακών ομάδων.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που ακολούθησε, μίλησε για την συμβολή των ανοικτών δεδομένων σε εγχειρήματα όπως το WebFitForAll, αλλά και ευρύτερα στην ανάπτυξη εφαρμογών. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι χωρίς την διαθεσιμότητα ανοικτών συνόλων δεδομένων που απαιτούνται κάθε φορά για τις διάφορες δοκιμές στα στάδια ανάπτυξης ενός app, η λειτουργικότητα και η βελτίωσή τους θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ακατόρθωτη σε πολλές περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο το να χρησιμοποιούν ερευνητές και developers ήδη υπάρχοντα ανοικτά δεδομένα, αλλά και να ανοίγουν οι ίδιοι δεδομένα που συλλέγουν. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε ότι ως υποστηρικτής της ανοικτότητας δεδομένων, στο δικό του ερευνητικό έργο φροντίζει όταν συλλέγει πρωτογενές υλικό να το διαθέτει ελεύθερα, μετά από κάποια προκαθορισμένη χρονική περίοδο, για λόγους ασφάλειας, θέτοντας το λεγόμενο “barcode period”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η εισαγωγή που πραγματοποίησε για την πλατφόρμα του Thess-AHALL ο κ. Μπαμίδης, ο οποίος μίλησε στους συμμετέχοντες μέσω skype, λόγω απουσίας του σε συνέδριο στο εξωτερικό. Ο κ. Μπαμίδης ανέφερε ότι το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ αναπτύσσει εδώ και μία δεκαετία συστήματα και εφαρμογές για ηλικιωμένους ανθρώπους και άλλες ομάδες που χρήζουν στήριξης και φροντίδας, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια το Εργαστήριο έχει στραφεί στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων συμβατών με φορητές συσκευές, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της εποχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο σε όλο το εγχείρημα του Εργαστηρίου και των συνεργατών του είναι πλέον ο αντίκτυπος που έχουν όλες αυτές οι εφαρμογές και η συνεισφορά της τεχνολογίας στην βελτίωση της υγείας ή στην επίλυση προβλημάτων. Τι βελτιώθηκε και κατά πόσο ή αν το υπάρχον πρόβλημα βρήκε μία οριστική επίλυση τελικά, είναι τα κύρια ερωτήματα που κατά τον κ. Μπαμίδη απασχολούν και θα συνεχίσουν να απασχολούν μεθοδολογικά κυρίως τους ερευνητές και τους developers το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η ενεργή συμμετοχή πολυθεματικών ομάδων, με διαφορετικές εξειδικεύσεις και η συμμετοχή των ίδιων των χρηστών, καθώς οι εφαρμογές του Εργαστηρίου σχεδιάζονται με επίκεντρο τον χρήστη (user-centered), για το απαραίτητο feedback κάθε φορά, αποτελούν την βάση οποιασδήποτε προσπάθειας.

StudentGuru Thessaloniki: φρέσκα μυαλά, δυνατές πρωτοβουλίες

Στο διάλειμμα της πρώτης μέρας είχαμε την χαρά να συνομιλήσουμε για αρκετή ώρα και με τους “Guru” του hackathon, τους Κωνσταντίνο Μαυροδή και Γιώργο Σχινά, προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου και μελών της ομάδας StudentGuru Thessaloniki που διοργάνωσε το διήμερο εργαστήριο.

Ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα μοιράστηκαν τις προσδοκίες τους για το Hackathon, λέγοντας ότι ο στόχος σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν και να πάρουν το ερέθισμα ώστε να ασχοληθούν περισσότερο μελλοντικά. Ο Γιώργος Σχινάς επεσήμανε ότι η διοργάνωση δεν περιμένει να προκύψουν άρτιες εφαρμογές μέσα από ένα διήμερο hackathon, αλλά οπωσδήποτε φιλοδοξεί να ανακύψουν φρέσκιες ιδέες και ωραίες συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων, που θα έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν πάνω στα project τους για μία ολόκληρη ημέρα.

Από την πλευρά τους ο Κωνσταντίνος Μαυροδής συζητώντας για τα ανοικτά δεδομένα και την χρησιμότητα που έχουν για τους developers, υποστήριξε ότι σε κάθε δοκιμή μιας εφαρμογής, απαιτούνται δεδομένα που θα δείξουν σε πρώτη φάση, αν η εφαρμογή λειτουργεί σωστά, προτού περάσει για περαιτέρω δοκιμή στον χρήστη. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι παλιότερα ήταν πολύ δυσκολότερο το να βρει ένας developer ανοικτά δεδομένα, ώστε να τα χρησιμοποιήσει ελεύθερα στις δοκιμές του, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει αρκετές κινήσεις στο άνοιγμα δεδομένων, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά που μπορούν να γίνουν.

Οι StudentGuru επιπλέον ανέφεραν ότι το να βρεις ανοικτά δεδομένα στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσεις το πόσο ποιοτικά είναι ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το είδος των δεδομένων που αναζητάς κάθε φορά –π.χ. ιατρικά δεδομένα, περιβαλλοντικά δεδομένα κ.α. Σε κάθε περίπτωση τάσσονται υπέρ τόσο της χρήσης, όσο και της διάθεσης συνόλων δεδομένων, με κάποιες δικλείδες ασφαλείας από τους εκάστοτε φορείς, ως προς την ποιότητα και την αξιοπιστία τους.

*Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ’ μέρους του OK Greece στους διοργανωτές του hackathon, StudentGuru Thessaloniki και ThessAHALL και ιδιαίτερα στους φοιτητές Κωνσταντίνο Μαυροδή και Γιώργο Σχινά για την φιλοξενία τους στην εκδήλωση, καθώς και τον Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής για την πολύτιμη βοήθειά του και την επικοινωνία που είχαμε.

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top