Από τον Jonathan Gray
Αυτή η ανάρτηση έχει αναδημοσιευθεί από το http://jonathangray.org/2017/12/20/new-edition-data-journalism-handbook/
Η πρώτη έκδοση του The Data Journalism Handbook έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και αναφέρεται ευρέως από τους σπουδαστές, τους επαγγελματίες και τους ερευνητές, χρησιμεύοντας τόσο ως εγχειρίδιο όσο και ως sourcebook για έναν αναδυόμενο τομέα. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες και χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία σε πολλά κορυφαία πανεπιστήμια, και σε εκπαιδευτικά κέντρα, επίσης, σε όλο τον κόσμο.
Ένα τεράστιο ποσό έχει συμβεί στον τομέα από την πρώτη έκδοση του 2012. Το έργο The Panama Papers συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου διεθνή συνεργασία γύρω από μια μεγάλη βάση δεδομένων για διαρροές πληροφοριών σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και την υπεράκτια οικονομική δραστηριότητα. Έργα όπως The Migrants Files, The Counted της εφημερίδας The Guardian και Electionland της ProPublica έδειξαν πώς οι δημοσιογράφοι δεν χρησιμοποιούν μόνο και παρουσιάζουν δεδομένα, αλλά, επίσης, δημιουργούν και συναρμολογούν οι ίδιοι, προκειμένου να βελτιώσουν τη δημοσιογραφική κάλυψη των δεδομένων στα θέματα στα οποία υποβάλλουν εκθέσεις.
Οι αλλαγές στις ψηφιακές τεχνολογίες επέτρεψαν την ανάπτυξη μορφών για την αφήγηση, την αλληλεπίδραση και την αφοσίωση με τη βοήθεια των drones, των εργαλείων crowdsourcing, των δορυφορικών δεδομένων, των δεδομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και των εργαλείων λογισμικού επί παραγγελία για συλλογή δεδομένων, ανάλυση, οπτικοποίηση και εξερεύνηση.
Οι δημοσιογράφοι δεδομένων δεν χρησιμοποιούν απλώς δεδομένα ως πηγή, αλλά διερευνούν όλο και περισσότερο, διερευνούν και παρεμβαίνουν γύρω από τις πρακτικές, τις πλατφόρμες, τους αλγορίθμους και τις συσκευές μέσω των οποίων δημιουργούνται, κυκλοφορούν και λειτουργούν στον κόσμο. Αναπτύσσουν δημιουργικά τεχνικές και προσεγγίσεις που προσαρμόζονται σε πολύ διαφορετικά είδη κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών, τεχνολογικών και πολιτικών ρυθμίσεων και προκλήσεων.
Πέντε χρόνια μετά τη δημοσίευσή του, αναπτύσσουμε μια αναθεωρημένη δεύτερη έκδοση, η οποία θα δημοσιευθεί ως βιβλίο ανοικτής πρόσβασης με καινοτόμο ακαδημαϊκό τύπο. Η νέα έκδοση θα ανανεωθεί σημαντικά ώστε να αντικατοπτρίζει αυτές τις εξελίξεις. Θα συμπληρώσει την πρώτη έκδοση με εξέταση της τρέχουσας κατάστασης της δημοσιογραφίας δεδομένων, η οποία είναι ταυτόχρονα πρακτική και αντανακλαστική, παρουσιάζοντας τις αναδυόμενες πρακτικές και τα έργα, καθώς και τις ευρύτερες επιπτώσεις τους.
Οι συνεισφέροντες στην πρώτη έκδοση περιλαμβάνουν εκπροσώπους από μερικούς από τους πιο γνωστούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως Australian Broadcasting Corporation, BBC, Chicago Tribune, Deutsche Welle, The Guardian, Financial Times, Helsingin Sanomat, La Nacion, New York Times, ProPublica, Washington Post, Texas Tribune, Verdens Gang, Wales Online, Zeit Online και πολλούς άλλους. Η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει συνεισφορές από κορυφαίους επαγγελματίες και κορυφαίους ερευνητές της δημοσιογραφίας δεδομένων, διερευνώντας ένα διαφορετικό σύνολο έργων, μεθόδων και τεχνικών στον τομέα αυτό από φωνές και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο. Δουλεύουμε σκληρά για να εξασφαλίσουμε μια καλή ισορροπία μεταξύ φύλου, γεωγραφίας και θεμάτων.
Η προσέγγισή μας στη νέα έκδοση βασίζεται στην έννοια της “κρίσιμης τεχνικής πρακτικής” (critical technical practice) από τον Philip Agre, την οποία ο ίδιος διατυπώνει ως μια προσπάθεια να έχουμε “ένα πόδι φυτεμένο στο βιοτεχνικό έργο του σχεδιασμού και το άλλο πόδι φυτεμένο στο αντανακλαστικό έργο της κριτικής” (1997). Ομοίως, θέλουμε να παρέχουμε μια εισαγωγή σε έναν σημαντικό νέο τομέα της δημοσιογραφικής πρακτικής, που είναι ταυτόχρονα κριτικά ανθεκτικός και πρακτικός. Το βιβλίο θα προσφέρει προβληματισμό από κορυφαίους επαγγελματίες σχετικά με τα πειράματα και τις εμπειρίες τους, καθώς και νέες προοπτικές σχετικά με τις πρακτικές εκτιμήσεις της έρευνας στον τομέα από κορυφαίους μελετητές.
Η δομή του βιβλίου αντικατοπτρίζει διαφορετικούς τρόπους να βλέπουμε και να κατανοούμε τις σύγχρονες πρακτικές και τα έργα δημοσιογραφίας δεδομένων. Η εισαγωγή υπογραμμίζει την ανανεωμένη συνάφεια ενός βιβλίου σχετικά με τη δημοσιογραφία δεδομένων στην τρέχουσα εποχή της «μετα-αλήθειας», εξετάζοντας την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη δημοσιογραφία δεδομένων, τον έλεγχο των πραγματικών περιστατικών και την ενίσχυση των ικανοτήτων των “ακροβατών” για τα “εναλλακτικά γεγονότα” και την εικασία για την κατανομή της εμπιστοσύνης σε εμπειρογνώμονες και θεσμούς της επιστήμης, της πολιτικής, του δικαίου, των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Εκτός από την ανασκόπηση μιας ποικιλίας κρίσιμων απαντήσεων στη δημοσιογραφία δεδομένων και τις σχετικές μορφές δεδομένων, εξετάζει πώς αυτό το πεδίο μπορεί, ωστόσο, να αποτελέσει έναν ενδιαφέροντα τόπο προοδευτικού κοινωνικού πειραματισμού, συμμετοχής και παρέμβασης.
Το πρώτο τμήμα σχετικά με τη «δημοσιογραφία δεδομένων στο πλαίσιο» θα αναθεωρήσει τις ιστορίες, τις γεωγραφικές περιοχές, την οικονομία και την πολιτική της δημοσιογραφίας δεδομένων – βασιζόμενο σε κορυφαίες μελέτες σε αυτούς τους τομείς. Το δεύτερο τμήμα για τις “πρακτικές δημοσιογραφίας δεδομένων” θα εξετάσει μια ποικιλία πρακτικών για τη συγκέντρωση δεδομένων, την επεξεργασία δεδομένων, την κατανόηση των δεδομένων και την οργάνωση της δημοσιογραφίας δεδομένων από όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία περιπτωσιολογικών μελετών – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δεδομένων κοινωνικών μέσων, διερευνήσεων αλγορίθμων και ψεύτικων ειδήσεων, χρήσης δικτύων, πρακτικών κωδικοποίησης ανοικτού κώδικα και αναδυόμενων μορφών αφήγησης μέσω εφαρμογών ειδήσεων και animations δεδομένων. Άλλα κεφάλαια εξετάζουν τις υποδομές συνεργασίας, καθώς και τις δημιουργικές αντιδράσεις για την εξαφάνιση δεδομένων και την περιορισμένη συνδεσιμότητα. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο σχετικά με το “τι κάνει η δημοσιογραφία των δεδομένων;” εξετάζει την κοινωνική ζωή των έργων δημοσιογραφίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών συναντήσεων με οπτικοποιήσεις, την οργάνωση συνεργασιών μεταξύ των τομέων, τις επιπτώσεις των έργων δεδομένων σε διάφορα περιβάλλοντα και πώς η δημοσιογραφία δεδομένων μπορεί να αποτελέσει μια μορφή “ακτιβισμού δεδομένων”.
Εκτός από την πλούσια περιγραφή της κατάστασης του χώρου, το βιβλίο έχει επίσης ως στόχο να εμπνεύσει και να ενημερώσει “πειράματα συμμετοχής” μεταξύ δημοσιογράφων, ερευνητών, ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και των διάφορων δημόσιων ομάδων. Αυτή η φιλοδοξία εν μέρει ενημερώνεται από τις προσεγγίσεις του συμμετοχικού σχεδιασμού και της έρευνας τόσο από τις μελέτες επιστήμης όσο και από την τεχνολογία, καθώς και από τις πιο πρόσφατες έρευνες ψηφιακών μεθόδων. Μέσα από το βιβλίο αυτό επιδιώκουμε να διερευνήσουμε όχι μόνο τις πρωτοβουλίες δημοσιογραφίας δεδομένων, αλλά πώς θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ζωτικές δημόσιες συζητήσεις τόσο για το μέλλον της κοινωνίας των δεδομένων όσο και για τις σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
*Μπορείτε να βρείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ.