Η συμβολή των τεχνολογιών OSINT (Open Source Intelligence) στη διαχείριση κρίσεων με την χρήση δεδομένων – Μελλοντικές προεκτάσεις και αναδυόμενες ευκαιρίες

Ο όρος OSINT (Open Source Intelligence) αντικατοπτρίζει μία σειρά τεχνολογιών συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών, προερχόμενων από την χρήση και αξιοποίηση ανοιχτών δεδομένων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την διαχείριση κρίσεων ή και για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επιπρόσθετα, οι παραπάνω τεχνολογίες παρέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, φορείς και μέσα ενημέρωσης πρόσβαση σε μία ευρεία βάση ανοιχτών δεδομένων, τα οποία διακρίνονται σε έξι κατηγορίες: 1) δεδομένα που προέρχονται από παραδοσιακά και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, 2) δεδομένα που προέρχονται από διαδικτυακές πηγές (πχ. ηλεκτρονικές εκδόσεις, διαδικτυακά forums, σελίδες στα social media κτλ.), 3) δημόσια κυβερνητικά δεδομένα (πχ. δελτία τύπου, δημόσιες αναφορές προερχόμενες από κυβερνητικά στελέχη κτλ.), 4) δεδομένα από επαγγελματικές/ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις (πχ. ερευνητικά άρθρα κτλ.), 5) εμπορικά δεδομένα και 6) δεδομένα σχετικά με τεχνικές αναφορές.

OSINT – (Open Source Intelligence) – Παραδείγματα χρήσης

Οι τεχνολογίες OSINT έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα για την διαχείριση κρίσεων, με σημαντικά παραδείγματα τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, όπου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Center for Information Resilience” χρησιμοποιεί έως και σήμερα τεχνολογίες OSINT για την παροχή έγκυρων πληροφοριών – βασισμένων σε ανοιχτά δεδομένα που στοχεύουν στην εκτενή παρουσίαση των εξελίξεων του πολέμου στην Ουκρανία. Στην ίδια λογική, το Oryx, ένα ενημερωτικό blog δύο στρατιωτικών αναλυτών που δημιουργήθηκε το 2014, χρησιμοποιεί τεχνολογίες OSINT για να υπογραμμίσει τον αντίκτυπο του πολέμου στα πλαίσια διεθνών κρίσεων και θερμών συγκρούσεων. Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο κατάλογος εξοπλισμού και οχημάτων που καταστράφηκαν από την Ρωσία και την Ουκρανία ήδη από τα πρώτα στάδια του πολέμου. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μόνο κατεστραμμένα οχήματα και εξοπλισμό, μέσα από αρχεία, φωτογραφίες, συνδέσμους και δεδομένα χρηστών, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από το blog για την επίτευξη ενημερωτικών σκοπών.

OSINT και ανοιχτές πύλες δεδομένων: Μελλοντικές προεκτάσεις και ευκαιρίες για καινοτομία

Η ευφυΐα ανοιχτού κώδικα (open source intelligence) βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε απλούς πολίτες, οι οποίοι συλλέγουν, αναλύουν και διαμοιράζουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δημόσιους φορείς, μέσα ενημέρωσης κ.α., υποστηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό την καινοτομία, δημιουργώντας νέες πρωτοβουλίες και διευρύνοντας περισσότερο τα όρια αναφορικά με τους τομείς χρήσης τους. Η χρήση και ο ελεύθερος διαμοιρασμός ανοιχτών δεδομένων συντελεί στην διαμόρφωση πρωτοβουλιών με σκοπό την ανάδειξη της αξίας τους και την αξιοποίηση τους με σκοπό την εύρεση καινοτόμων λύσεων αναφορικά με τις προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Πηγή: https://data.europa.eu/en/publications/datastories/what-osint-open-source-intelligence

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top