Η αξία των ανοιχτών δεδομένων στον χρηματοοικονομικό τομέα: Η Ε.Ε προετοιμάζεται για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό μετασχηματισμό

Η ενσωμάτωση των ανοιχτών δεδομένων στον οικονομικό τομέα έχει τροποποιήσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες , οι φορείς και οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με τις οικονομικές υπηρεσίες. Αναλυτικότερα, η ενσωμάτωση των ανοιχτών δεδομένων στον οικονομικό τομέα αναφέρεται στον αποτελεσματικό διαμοιρασμό αντίστοιχων πληροφοριών, περιλαμβάνοντας, πέρα από τις απλές τραπεζικές συναλλαγές, ένα ευρύτερο φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως, οι επενδύσεις, τα στεγαστικά δάνεια και η ασφάλιση.

Μετά τη στροφή προς την ψηφιοποιήση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλλει πρόταση για “ανοιχτή χρηματοδότηση”, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2023, στοχεύοντας στην ανοιχτή και ασφαλή πρόσβαση σε οικονομικά δεδομένα πελατών σε όλη την Ε.Ε. Με το νομοθετικό πακέτο πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά δεδομένα, εξασφαλίζονται και διασφαλίζονται τα δικαιώματα για τη διαχείριση των δεδομένων πελατών, με σκοπό την προστασία των πληροφοριών τους, αλλά και την προτροπή τους να μοιραστούν δεδομένα με ασφαλή και αξιόπιστο τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οργανισμοί όπως, η Παγκόσμια Τράπεζα, έχουν αναγνωρίσει τη δυνατότητα των ανοιχτών δεδομένων να οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και την χρηματοοικονομική ένταξη. Κάνοντας περισσότερα προσιτά τα οικονομικά δεδομένα και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των κατόχων τους, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λάβουν περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα και να υιοθετήσουν πολιτικές διακυβέρνησης, με σκοπό την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Παράλληλα, τα οικονομικά δεδομένα μπορούν να εξασφαλίσουν συμβάλλουν στη διαχείριση κινδύνων και αναδυόμενων κρίσεων, με αποτέλεσμα την λήψη  αποτελεσματικότερων αποφάσεων.

Τέλος, ο ασφαλής διαμοιρασμός οικονομικών δεδομένων ανάμεσα στις χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερο έλεγχο στις οικονομικές τους πληροφορίες και ενισχύουν την καινοτομία ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών. Συνεπώς, τα ανοιχτά οικονομικά δεδομένα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δυναμικού χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, ενισχύοντας την ψηφιακή μετάβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή: https://data.europa.eu/en/news-events/news/value-open-data-finance-eu-preparing-digital-financial-transformation

 



		
		
			
Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Scroll to Top