Στις 10 Δεκεμβρίου 2013 το Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης, τιμήθηκε ως κορυφαίος πρωτοπόρος όσον αφορά την δράση των πολιτών, στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια ενεργούς δράσης του National Democratic Institute (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ). Άλλα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Toomas Hendrik Ilves, πρόεδρος της Εσθονίας, Beth Noveck, ιδρυτής του Governance Lab στην Αμερική και ο Jack Dorsey, ιδρυτής του Twitter. Το National Democratic Institute (NDI), εργάζεται για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών παγκοσμίως και είναι πραγματικά συναρπαστικό το γεγονός ότι η Ανοιχτή Γνώση αναγνωρίζεται ως το βασικό στοιχείο για την επίτευξη αυτής της αποστολής στην ψηφιακή εποχή.
Η Madeleine Albright, πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και τώρα πρόεδρος της NDI, δήλωσε: “Η συμβολή της ομάδας του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης (OKFN), καθώς και άλλων καινοτόμων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών και την κυβερνητική διαφάνεια και λογοδοσία, είναι ανυπολόγιστη. Η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι υποστήριξης -καθιερωμένων και αναδυόμενων- δημοκρατιών, όσο η τεχνολογία συνεχίζει να διαμορφώνει και να εμβαθύνει τη σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών τους.”
Η δημοκρατία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, στην οποία διεισδύει, παίζοντας καθοριστικό ρόλο, η τεχνολογία. Οι αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας της κυβέρνησης έχουν θεμελιώδη σημασία για το δημοκρατικό ιδεώδες, αλλά κυρίως με τις τελευταίες επαναστάσεις στην τεχνολογία ,οι δυνατότητές τους έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα πρακτικά του κοινοβουλίου, στα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών, καθώς επίσης και στα νομικά κείμενα που τα διέπουν – με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων και των πολιτών τους. Για πρώτη φορά, μπορούμε να αρχίσουμε να χτίζουμε κοινωνίες, στις οποίες οι πολλοί – όχι μόνο λίγοι – θα έχουν πρόσβαση στις γνώσεις που πρέπει να κατανοήσουν και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Η ισότητα των γνώσεων είναι απαραίτητη για μια δυνατή δημοκρατία.
Μέσω των δεδομένων ανοικτής διακυβέρνησης, οι άνθρωποι μπορούν να βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν σημασία για αυτούς, όπως για παράδειγμα, ποιο σχολείο είναι καλύτερο για τα παιδιά τους ή πως αξιοποιούνται οι φόροι που πληρώνουν στο κράτος. Η φωνή των πολιτών είναι περισσότερο υπολογίσιμη, όπως ποτέ πριν, βοηθώντας τους να βελτιώσουν τον κόσμο στον οποίο θα ήθελαν να ζήσουν. Οι πολίτες μπορούν επίσης, να αποκαλύπτουν και να αποτρέπουν -τόσο οικονομικά όσο και εκλογικά- τη διαφθορά, η οποία υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Το Ίδρυμα ανοιχτής γνώσης (OKFN) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος κατά την τελευταία δεκαετία. Το 2010 πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο Open Government Data Camp στο Λονδίνο, μία από τις πρώτες εκδηλώσεις για να φέρει κοντά κυβερνητικούς εκπροσώπους, χάκερ και πολίτες ακτιβιστές για να μοιραστούν τα οράματα και τα σχέδιά τους σχετικά με το άνοιγμα των κυβερνητικών δεδομένων. Το CKAN περιλαμβάνει πολλές από τις ανοικτές πύλες κυβερνητικών δεδομένων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Βραζιλίας. Το 2013 κυκλοφόρησε ο πρώτος Δείκτης Ανοικτών Δεδομένων (Open Data Index), ο οποίος με βάση τις προσπάθειες των παγκόσμιων κοινοτήτων κατατάσσει τις κυβερνήσεις σύμφωνα με την διαφάνεια των δέκα βασικών συνόλων δεδομένων, όπως δεδομένα εκπομπών και δεδομένα εκλογών. Ο Δείκτης θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ώστε οι κυβερνήσεις να λογοδοτούν για τα επόμενα χρόνια.
Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από την εκδήλωση Open Government Data Camp το 2010, στο Λονδίνο, όπως φαίνεται τελικά από την αναγνώριση του National Democratic Institute. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο έχει αυξηθεί η υποστήριξη για το Open Government Partnership, σ’αυτά τα δύο χρόνια που ξεκίνησε η δράση και το πόσο πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για να αυξήσουν την διαφάνεια τους. Αλλά οι υποσχέσεις δεν είναι αρκετές όπως και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πολίτες είναι εξοπλισμένοι με τα εργαλεία και τις δεξιότητες που χρειάζεται, για να κρατούν τις κυβερνήσεις κοντά σ’αυτές τις υποσχέσεις.
Θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο τα δεδομένα της κυβέρνησης να είναι ανοικτά, εξ’ ορισμού. Θέλουμε να συνδέσουμε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις –όπως ένας εργαζόμενος στην υγειονομική περίθαλψη στην Ζάμπια ή ένας εκπαιδευτής στο Πακιστάν – με τις πληροφορίες που χρειάζονται.Θέλουμε να δούμε τη δημοκρατία να γίνεται μια κοινωνική πραγματικότητα, που τροφοδοτείται από το άνοιγμα των δεδομένων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Πηγή: http://blog.okfn.org/2013/12/10/open-knowledge-recognised-as-key-to-democracy-in-the-digital-age/