Μία επανάσταση στη συγγραφή, κοινή χρήση και την εκ νέου χρήση των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (OER) και Ανοικτών Εκπαιδευτικών Μαθημάτων (OCW) σε απευθείας σύνδεση
Οι παρουσιάσεις έχουν καταστεί απαραίτητες στην καθημερινή μας ζωή, είτε στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή στον επαγγελματικό χώρο. Το έργο SlideWiki, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια το προγράμματος Horizon 2020 για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο του συμβολαίου χρηματοδότησης No 688095, ξεκίνησε το 2016 με δεκαεπτά εταίρους από την Ευρώπη και τη Βραζιλία. Χρησιμοποιώντας ως βάση την βραβευμένη Ανοικτού Κώδικα Πλατφόρμα SlideWiki και με στόχο τη δημιουργία μιας μεγάλης κλίμακας προσβάσιμης πλατφόρμας μάθησης και διδασκαλίας με τη χρήση εκπαιδευτικής τεχνολογίας, την αναγνώριση δεξιοτήτων και την παγκόσμια συνεργασία. Στο SlideWiki η πλατφόρμα, οι παρουσιάσεις, ειδικά το ανοικτό διδακτικό και εκπαιδευτικό υλικό, δηλαδή οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι (ΑΕΠ), μπορούν να δημιουργηθούν, να τροποποιηθούν, να ενημερωθούν, να αλλάξουν και να προσεγγιστούν. Επιπλέον το SlideWiki είναι μια πλατφόρμα Ανοικτών Μαθημάτων για την κοινή χρήση παρουσιάσεων με διαφάνειες σύμφωνα με τις αρχές FAIR (Findable; Accessible; Interoperable; Re-usable ) των δεδομένων.
Διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) για την επίσημη έναρξη της Πλατφόρμας: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, στις 2:00 μ.μ.-4:00 μμ CEST
Παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ προκειμένου να κρατήσετε θέση. Webinar ID: 333-496-579
Χαρακτηριστικά, το SlideWiki περιλαμβάνει τη δημιουργία online παρουσιάσεων, επαναχρησιμοποίηση υπάρχοντος εκπαιδευτικού περιεχομένου με την αντιγραφή και το συνδυασμό, τη συνεργασία με άλλους συντάκτες, συναδέλφους, και σπουδαστές, υποστηρίζοντας τις κοινότητες ανταλλαγής γνώσης. Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο η Δρ. Abi James θα εξηγήσει πώς η χρήση της πλατφόρμας SlideWiki έχει επαναπροσδιορίσει τους σκοπούς του ανοικτού περιεχομένου, που δημιουργήθηκε αρχικά για MOOCs, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές διαδικασίες εκμάθησης. Θα εξηγήσει πώς η μορφή διαφανειών έχει βοηθήσει με την ανάμειξη σε απευθείας σύνδεση και διδασκαλίας στην τάξη, ενώ παράλληλα την ενίσχυση των MOOCs. Επιπλέον, ο Δρ. Klaas Andries de Graaf θα παρουσιάσει μερικά από τα χαρακτηριστικά του SlideWiki που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να συνεργάζονται και να προσδίδουν νέους σκοπούς στους εκπαιδευτικούς πόρους.
Σχετικά με το έργο SlideWiki
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ. Sören Auer, διευθυντή του Leibniz Information Center for Science and Technology, University Library (TIB) και καθηγητή Data Science and Digital Libraries στο Πανεπιστήμιο Leibniz του Αννόβερου, «η εκπαίδευση είναι ένα κεντρικό στοιχείο της κοινωνικής προόδου. Επομένως, οι ομάδες-στόχοι που μπορούν να επωφεληθούν καλύτερα από τη χρήση της πλατφόρμας SlideWiki είναι τόσο ποικιλόμορφες όσο και η κοινωνία μας. Οι πιθανές ομάδες χρηστών περιλαμβάνουν, κυρίως, τους φοιτητές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς φορείς, φορείς που παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ομάδες που ενδιαφέρονται για ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους (ΑΕΠ), πολυεθνικές οργανώσεις, ινστιτούτα και διοργανωτές συνεδρίων και συμμετεχόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η Πλατφόρμα SlideWiki προσφέρει πολλά οφέλη και προστιθέμενη αξία για κάθε ομάδα χρηστών. Η πλατφόρμα SlideWiki είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τη δομημένη πασορυσίαση περιεχομένου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο πλαίσια του έργου InclusiveOCW, για παράδειγμα, η χρήση της πλατφόρμας SlideWiki έχει αξιοποιηθεί και προσαρμοσθεί για να παρέχει τις καλύτερες εκπαιδευτικές λύσεις για άτομα με προβλήματα όρασης».
Ο Θεόδωρος Δαλαμάγκας, του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, δήλωσε ότι «το κέντρο ΑΘΗΝΑ υποστηρίζει σθεναρά τις υποστηριζόμενες από τη βάση εθελοντικές λύσεις ΤΠΕ. Όντας το “slidepedia” όπως αναφέρθηκε από έναν από τους διδακτορικούς μου φοιτητές, η πλατφόρμα SlideWiki πραγματικά σπάει τα εμπόδια ανοικτή εκπαίδευση από κοινότητες! “Ο Αλέξανδρος Μικρογιαννίδης, από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υποστήριξε ότι «η πλατφόρμα SlideWiki είναι μοναδική με τον τρόπο που εκμεταλλεύεται την επαναχρησιμοποίηση του ανοικτού εκπαιδευτικού περιεχομένου και προωθεί τη δημιουργία κοινοτήτων γύρω από το ανοικτό περιεχόμενο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς δεσμευόμαστε για την ανοικτή εκπαίδευση”. Σύμφωνα με τον E.Α. Draffan (Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον) «Το να είμαι σε θέση να συνεργαστώ σε παρουσιάσεις χωρίς ανησυχία για τυχόν διαφορετικές εκδόσεις σε αποθετήρια αρχείων είναι ένα πλεονέκτημα. Το πιο σημαντικό, γνωρίζοντας ότι αν ακολουθήσω τους κανόνες της ψηφιακής προσβασιμότητας, οι διαφάνειες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους, παρέχωντας ένα παράδειγμα της χωρίς αποκλεισμούς μάθηση και τη πρακτικής της διδασκαλίας.” Η Scuola Di Robotica θεωρεί ότι το SlideWiki είναι μια ισχυρή πλατφόρμα όπου οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευτές μπορούν να μοιραστούν και να καινοτομήσουν στο περιεχόμενο, αναβαθμίζοντας και την εκπαιδευτική μεθοδολογία. Η πλατφόρμα SlideWiki θα βελτιώσει σημαντικά τα μαθήματα, τη μάθηση, και τη σχέση μεταξύ των εκπαιδευτικών και τους φοιτητές.
Ο Klaas Andries de Graaf (Vrije Universiteit του Άμστερνταμ) επιβεβαιώνει ότι «στην πλατφόρμα SlideWiki κάποιος μπορεί να δημιουργήσει, επαναχρησιμοποιήσει, και να εισάγει παρουσιάσεις (σε μορφή PPTX και ODP) με διαφάνειες και στη συνέχεια να καταστεί διαθέσιμη ως ανοικτή προς αναζήτηση online σε μορφή περιεχομένου HTML. Αυτό το ανοιχτό εκπαιδευτικό υλικό μπορούν να το επεξεργαστούν συνεργατικά, ομάδες χρηστών, να το εμπλουτίσουν (με πηγές, σημειώσεις ομιλητών, σχόλια, ερωτήσεις και εξετάσεις, εικόνες, πίνακες, τύπους, αποσπάσματα κώδικα, βίντεο), να το αναζητήσουν, να το μοιραστούν, να το μεταφράσουν, και να το συνδυάσουν με άλλες υπάρχουσες παρουσιάσεις, και να το εξάγουν (σε μορφές PDF, ως offline HTML, Epub, κλπ.) ή να το ενσωματώσουν σε άλλες ιστοσελίδες και LMS. Οι δυνατότητες της πλατφόρμας SlideWiki αντιμετωπίζουν προβλήματα της παραδοσιακής σύνταξης, τη συνεργασίας, της κοινής χρήσης και τη διατήρησης των εκπαιδευτικών πόρων.”. Η Βιβή Πετσιότη (Open Technologies Alliance, GFOSS) δήλωσε ότι «οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι και το ανοικτό περιεχόμενο έχουν μεγάλη σημασία για τον εκδημοκρατισμό και ανακατανομή της γνώσης. Οι περιοριστικοί νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας και οι ασύμβατες τεχνολογίες εμποδίζουν την εύκολη πρόσβαση σε ανοικτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ο αντίκτυπος της πλατφόρμας SlideWiki ως μια τεχνολογία για τους ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους είναι δυνητικά τεράστια για τους εκπαιδευόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. ”
Διαγωνισμός SlideWiki OCW #OECWC2018
Με τη διοργάνωση αυτό του διαγωνισμού Ανοικτών Μαθημάτων (OpenCourseWare OCW) η κοινοπραξία του έργου SlideWiki καλεί συμμετέχοντες να δημιουργήσουν και να εισαγάγουν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό στην Πλατφόρμα SlideWik. Είκοσι βραβεία θα απονεμηθούν συνολικά, που κυμαίνονται από 500 έως 1000 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες.
Ακολουθήστε το SlideWiki στο Twitter και Linkedin για να μείνετε συντονισμένοι για επερχόμενες ενημερώσεις!
https://slidewiki.eu/, https://slidewiki.org/
Υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου:
Αλεξάνδρα Γκαρατζογιάννη, Senior Research and Innovation Project Manager at the Leibniz Information Center for Science and Technology, University Library (TIB) and at the Leibniz University of Hannover
Alexandra . Garatzogianni at tib . eu