Η συμμετοχή και η συνεργασία κρατικών φορέων, ενδιαφερόμενων ομάδων και πολιτών για την ανάδειξη πρωτοβουλιών σχετικά με τα ανοικτά δεδομένα και την ανοικτή διακυβέρνηση ήταν μία από τις κύριες επιτυχίες της εκδήλωσης «Ανοικτή Διακυβέρνηση: Συμμετέχω, Προτείνω Ακούγομαι! Συνδιαμόρφωση του Τρίτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2016-2018».
Η εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, έλαβε χώρα τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Κ.Ε.Δ.Ε.Α.) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πρώτο μέρος περιελάμβανε ομιλίες, όπου ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης Α.Π.Θ, ο Χαράλαμπος Μπράτσας, Πρόεδρος Open Knowledge Greece, η Cecile LeGuen, Open Knowledge International, μάνατζερ του Open Spending, ο Βασίλειος Περιστέρας, διευθυντικό στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Χαράλαμπος Τσιτλακίδης, Chief Digital Officer του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και η Νάνσυ Ρουτζούνη, Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΑ, OGP National Point of Contact.
Τα θέματα που συζητήθηκαν καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανοικτής διακυβέρνησης. Οι κρατικοί φορείς, όπως και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισαν την σημασία της δημοσιονομικής και διοικητικής διαφάνειας μαζί με την συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων.
«Οι απαιτήσεις γίνονται μεγαλύτερες και χρειάζεται μια συνεργατική προσπάθεια των δημόσιων φορέων και των πολιτών για να ενισχύσουμε την διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση», αναφέρει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Μεταξύ των στόχων του Υπουργείου είναι η απόκτηση μιας λειτουργικής δημόσιας διαβούλευσης, η ύπαρξη μιας Δικαιοσύνης που θα λειτουργεί μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης και τέλος η συνεργασία της Βουλής για μια ανοιχτή λειτουργία της νομοθέτησης.
Σημαντικό ενδιαφέρον και κινητικότητα υπάρχει και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει δώσει δυο δεσμεύσεις σχετικά με τν προϋπολογισμό της. Η πρώτη αφορά τον ανοικτό προϋπολογισμό που δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν τον προϋπολογισμό της περιφέρειας και να ελέγχουν την εφαρμογή του. Η δεύτερη αναφέρεται στον συμμετοχικό προϋπολογισμό, όπου οι πολίτες μπορούν να ψηφίζουν και να συναποφασίζουν τη διαχείριση του προϋπολογισμού.
Ο Χαράλαμπος Τσιτλακίδης, Chief Digital Officer του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην στρατηγική συνεργασία με το Open Knowledge Greece στα πλαίσια της ανοικτής διακυβέρνησης και τις εμβληματικές πρωτοβουλίες στον χώρο της ανοικτής διακυβέρνησης για τους ανοικτούς προϋπολογισμούς, ενώ παράλληλα παρουσίασε την υπηρεσία «Βελτιώνω την πόλη μου», την πύλη ανοικτών δεδομένων σε CKAN, καταλήγοντας στον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προκλήσεις για τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης σε «μια πόλη πλατφόρμα» (city as a platform).
Το διεθνές Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης και το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης της Ελλάδας, από την μεριά τους, παρουσίασαν τη δουλειά τους πάνω στα ανοικτά δεδομένα και την διαφάνεια. Το Open Knowledge International έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα ανοικτών δημοσιονομικών δεδομένων (FDP) για την δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τους προϋπολογισμούς, ενώ το Open Knowledge Greece συλλέγει και αναλύει δείκτες οικονομικής αξιολόγησης από ένα σύνολο δήμων της χώρας που δημοσιεύονται βάση νόμου από το κράτος, δημιουργώντας τέλος διαδραστικά γραφήματα. Τα δυο ιδρύματα συμμετέχουν επίσης στο project του OpenBudgets.eu, όπου αναπτύσσεται ένα ισοδύναμο πρόγραμμα με το FDP εξετάζοντας συγκεκριμένους δημοσιονομικούς δείκτες κρατών και δημιουργώντας γραφήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν σε άρθρα δημοσιογραφίας δεδομένων (πρώτο παράδειγμα).
Σημαντικές πρωτοβουλίες αλλά και πλατφόρμες με ανοικτά δεδομένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν επίσης στην εκδήλωση, καθώς αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο που έχει διαθέσιμα δεδομένα και δημοσιεύει διαγράμματα με στατιστικά στοιχεία του πανεπιστημίου, ώστε να είναι εύκολα αναγνώσιμα από το κοινό.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Βασίλειος Περιστέρας, διευθυντικό στέλεχος της γενικής διεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας και την συμβολή μιας κοινής ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων, το European Data Portal που θα μπορούσε μάλιστα να συνεργαστεί και με την τοπική αυτοδιοίκηση για περισσότερα ανοικτά δεδομένα.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ένα workshop, όπου οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε 4 ομάδες, συζήτησαν και έκαναν ένα σύνολο προτάσεων για την ανοικτή διακυβέρνηση βασισμένοι στους 3 πυλώνες που έχουν οριστεί από το Open Government Partnership: Πρόσβαση στην Πληροφορία, Συμμετοχή των Πολιτών, Ακεραιότητα και Λογοδοσία.
Το workshop είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ήταν πολύ παραγωγικό, καθώς έγιναν συνολικά πάνω από 32 προτάσεις. Έδωσε, επίσης, την ευκαιρία στους δημόσιους και κρατικούς φορείς να μιλήσουν και να ακούσουν τους πολίτες αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους πάνω στο θέμα της διαφάνειας.
Όπως αναφέρει στην ομιλία της και η Νάνσυ Ρουτζούνη, Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣΔΑ «η διοικητική μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων».
Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις και οι πιο σημαντικές συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο με τις προτάσεις από το OKF Greece που κατατέθηκε στο Υπουργείο για περαιτέρω αξιολόγηση και αξιοποίησή του στο πλαίσιο του τρίτου εθνικού σχεδίου δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.
Δείτε το βίντεο εδώ