Το Open Knowledge Greece έλαβε μέρος σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό, το re:publica 2017 που έγινε στο Βερολίνο από τις 8 έως τις 10 Μαΐου. Στα πλαίσια του προγράμματος re:connecting Europe, το OK Greece στις 9/5/2017 πραγματοποίησε ένα event, με θέμα τα ανοιχτά δεδομένα, τη διαφάνεια και τα τεχνολογικά εργαλεία που θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου που ζούμε.
Το Open Knowledge Greece οργάνωσε meetup για την ανοικτή γνώση, τα ανοικτά δεδομενα, τη διαφάνεια και τα μέσα που συμβάλουν σε αυτά. Σε αυτό, οι κ. Μπράτσας και Πάσσας, παρουσίασαν την ομάδα του OK Greece, τις δραστηριότητες και τα έργα που έχει πραγματοποιήσει και συμμετάσχει. Ο κ. Κουπίδης ενημέρωσε για τα εργαλεία διαφάνειας που έχει δημιουργήσει η ομάδα, όπως το Indigo, kpi και τo redflags. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο ιδρυτής του Open Knowledge, Rufus Pollock, και ο CEO του Open Knowledge International, Pavel Richter, οι οποίοι μιλήσαν για ζητήματα όπως η ανοικτότητα, τα ανοικτά δεδομένα και η διαφάνεια.
Στο χώρο της εκδήλωσης είχε τοποθετηθεί ένα booth, από όπου οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ μπορούσαν να συνομιλήσουν με τα μέλη της ομάδας και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητές της. Επίσης, μοιράστηκε υλικό με τα τελευταία επιτεύγματα της ομάδας (δες στο τέλος του άρθρου).
re:connecting Europe
Σκοπός της δράσης re:connecting Europe είναι “να προωθήσει την δημιουργία ενός ευρωπαικού δικτύου Δημιουργικής Οικονομίας” και να συμβάλλει ” στο χτίσιμο μιας πλατφόρμας για μια διαδικτυωμένη ψηφιακή κοινότητα στην Ευρώπη ενώνοντας τις θετικές ενέργειες”. Ως σταθμοί σε αυτό το ταξίδι επιλέχθηκαν τρεις πόλεις, το Δουβλίνο, το Βερολίνο και η Θεσσαλονίκη.
Από τις 11 έως τις 13 Σεπτέμβρη η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενίσει για πρώτη φορά το φεστιβάλ re:publica (#rpTHE). Επίσης, στις 29 Μαΐου, στον πολυχώρο ApoDec Στρ. Σφέτσου 3, περιοχή Φράγκων, θα λάβει χώρα μία ακόμη συνάντηση για το φεστιβάλ. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ο οποίος παρευρέθηκε στο Βερολίνο, δήλωσε: “Στόχος είναι να προβληθεί η συνδεσιμότητα, ο ψηφιακός πολιτισμός και οι νέες τεχνολογίες. Να διαφημιστούν διεθνώς, αλλά και στη βαλκανική ενδοχώρα, οι προσπάθειες που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, παρά τα γενικά προβλήματα της Ελλάδας”.
Λίγα λόγια για το φεστιβάλ
Το re:publica ξεκίνησε το 2007 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ για τον ψηφιακό πολιτισμό. Στόχος είναι η δικτύωση της ψηφιακής κοινότητας και η δημιουργία ενός χώρου για την ανταλλαγή ιδεών. Στο event λαμβάνουν μέρος ακτιβιστές, επιστήμονες, χακερς, επιχειρηματίες, ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα social media και μαρκετινγκ, και πολλοί άλλοι. Αξιόλογη είναι και η παρουσία γυναικών, καθώς απαρτίζουν το 46% των ομιλητών, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλα παρόμοια φεστιβάλ.