Το «παρών» στη διημερίδα για τα «Μαθηματικά των Πόλεων», την οποία διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), έδωσε το Ίδρυμα Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας.
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως “έτους Μαθηματικών”, προς τιμήν των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτής διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες παρουσίασαν ιδέες για τη βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης, με τη χρήση σύγχρονης φορητής ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και Ευφυή Συστήματα Μεταφοράς (Intelligent Transportation Systems), που συνδυάζουν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, με αλγορίθμους στατιστικής μάθησης για να εκτιμηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση της πρωτοποριακής εφαρμογής NOVOVILLE, η οποία υιοθετήθηκε στον Δήμο Νεάπολης –Συκεών, μέσω της οποίας επιλύονται προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, από τα απορρίμματα και τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, μέχρι λακκούβες στους δρόμους.
Μιλώντας για τη μαθηματική εκπαίδευση στο αστικό περιβάλλον, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής), κος Γιώργος Φεσάκης, τόνισε ότι οι φορητές τεχνολογίες σε συνδυασμό με την επαυξημένη πραγματικότητα και την ασύρματη δικτύωση επιτρέπουν τον σχεδιασμό μαθησιακών περιβαλλόντων και εμπειριών χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Επίσης, ανέφερε ότι τα μαθηματικά αξιοποιούνται ως εργαλείο για τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων μέσα από τη μαζική συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σχετικά με την αλληλεπίδραση των πολιτών με την πόλη.
Ο δήμαρχος Νεάπολης –Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ, κος Σίμος Δανιηλίδης, παρουσίασε την πρωτοποριακή εφαρμογή, «NOVOVILLE» την οποία έχει υιοθετήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια για να επιλύει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών στον Δήμο. Η εφαρμογή, η οποία μπορεί να κατεβεί δωρεάν σε οποιαδήποτε συσκευή (κινητό, tablet) και υιοθέτησε πρόσφατα και η κυβέρνηση της Αγγλίας, δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη – χρήστη, 24 ώρες το 24ωρο, να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσει στον Δήμο. Σήμερα μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης έχουν επιλυθεί 25.000 καταγεγραμμένα προβλήματα, ενώ αυτές τις μέρες εκκρεμούν μόλις τέσσερα. Όπως εξήγησε, η εφαρμογή είναι τόσο αποτελεσματική, καθώς μπορεί να δώσει άμεση απάντηση στον πολίτη που κοινοποίησε το πρόβλημα για το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Με την εισήγηση τους για την «Αξιοποίηση των νευρωνικών δικτύων στην πρόβλεψη της κυκλοφοριακής κατάστασης», ο Δρ Χαράλαμπος Μπράτσας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδας, και ο κος Κλεάνθης Κουπίδης, αναλυτής δεδομένων και μέλος του OK Greece, επισήμαναν ότι τις τελευταίες δεκαετίες, οι πόλεις χαρακτηρίζονται από έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με αποτέλεσμα να προκαλείται άγχος καθώς και άλλα προβλήματα στη ζωή των κατοίκων. Για την κατάλληλη αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, όπως είπαν, υπάρχει ο τομέας Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς (Intelligent Transportation Systems), που συνδυάζει τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, με αλγορίθμους στατιστικής μάθησης για να μοντελοποιηθεί και να εκτιμηθούν οι κύριες παράμετροι του προβλήματος, όπως η κυκλοφοριακή ροή και η ταχύτητα.
Ενδιαφέρον είχε και η εισήγηση του κου Γιάννη Αντωνίου, Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Διευθυντή του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στα «Δίκτυα και Πολυπλοκότητα», με θέμα «Από τη Στατιστική Μηχανική στα Μαθηματικά της πόλης», στην οποία αναφέρθηκε για τη διακίνηση Οχημάτων (Traffic) που μοντελοποιήθηκε μαθηματικά αρχικά με βάση τη θερμοδυναμική και τη μηχανική των ρευστών.